06 maj 2008

Tystnadens pris


"Voltaire, som formulerade yttrandefrihetens principer, insisterade på att alla åsikter skulle tillåtas, hur upprörande de än månde vara för makten eller flertalet. När det gäller invandringen, dock, är taket på diskussionen lågt. Varje invändning mot invandringen och varje oro över dess konsekvenser kallas rasism - och har till och med blivit ett lagbrott."

Stefan Stenudd

3 Kommentarer:

Carl T sa...

Voltaire var en hatisk, manipulativ, cynisk demagog och uppkomling. En bluff. Voltaire blev rik på slavhandel, höll sig med täta kontakter med envåldshärskare, föraktade folket och såg även till att få meningsmotståndare fängslade (så t.ex. Elie Fréron). Läs "Voltaire méconnu" av den främste Voltaire-kännaren i dag, Xavier Martin.

Jean Moulin sa...

Tack för Upplysningen. :)

Ack, finns det något tidigare etablerat historiskt "faktum" som står sig?

Påstå att Marie Antoinette sade
"kan de inte äta bakelser?" och genast hävdar någon att det sade
hon inte alls.

Har förresten inte även Voltaire-citat "jag avskyr dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att utrycka dem" ifrågasatts?

Givetvis tror jag dock på Aloysius föga smickrande beskrivning av
Upplysnings-filosofen.

Stefan Stenudd sa...

Vi måste alltid skilja på sak och person: oavsett hur Voltaire eventuellt var privat - hade han rätt eller ej i sina åsikter?

Dessutom känner jag tvivel inför spektakulära uppgifter om diverse historiska personers privatliv och karaktär - de brukar vara antingen spekulativa eller manipulativa, och alltid väldigt tendentiösa.
Som när Rousseaus underbara idéer om barnuppfostran avfärdas med att han själv försummade sina barn.
Bättre att stanna vid sak.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.