12 maj 2008

Vad är en moderat muslim?

Svar: någon som anser att attackerna den 11 september var delvis berättigade. Den gruppen kan delas in i två grupper om 23,1 och 6,5 procent av världens muslimer, enligt en bok av John Espesito och Dalia Mogahed som heter "Who Speaks for Islam? What a Billion Muslims Really Think".

De 23,1 procenten sade sig hata Amerika, vara för Sharia, stödja självmordsbombare, och vara emot lika rättigheter för kvinnor.

Om detta är moderata muslimers åsikter, vad skiljer dem då från radikala muslimers? Tja, en radikal anser att attackerna den 11 september var helt berättigade.

Den åsikten omfattas av sju procent av alla världens muslimer.

Lawrence Auster kalkyrerar: 7 procent plus 6,5 procent plus 23,1 procent av 1,2 miljarder muslimer blir 439 miljoner muslimer.

View From the Right

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Moderata muslimer?
Påminner lite om alkoholfritt brännvin.

Anonym sa...

Åja, det finns nog gott om moderata muslimer fast de inte hörs så ofta. Det är nämligen inte de saktmodiga som skola besitta världen och sätta dagordningen i debatten.
På mitt jobb hade vi några stycken som utövade sin religion privat och påstod att de lämnade de religiösa kraven bakom sig när de lämnade hemmet.
De söp och betedde sig som vanligt folk men nöjde sig med att ibland be sin fredagsbön och sedan var det inte mer med det.
Naturligtvis hatar de "riktiga" muslimerna dessa sekulariserade figurer men vi får inte glömma bort att de finns mitt ibland oss.
Men de väldigt tysta, och med viss rätt.

Jean Moulin sa...

Tack Rune och Lasse,

eftersom muslimer utgör 1,2 miljarder av planetens mänskliga invånare, så finns givetvis en hel drös sekulariserade bland dem.

"Lapsed muslims", kanske man skulle kunna säga, syftande på uttrycket "lapsed catholics".

Tänker på hur förvånad jag blev av tv-reportage från Sarajevo för snart femton år sedan. De såg ju ut som oss. Verkade leva som oss också. Drack alkohol, t ex.

Och en period var jag fascinerad av den sufiske mysterikern och poeten Omar Khayyam, genom Carl-
Göran Ekerwalds
skriverier. Khayyam var allt annat än någon som man förknippar med intoleranta muslimer.
Aftonbladet

Artikeln i View From the Right hävdar inte heller att de radikala och halv-radikala muslimerna skulle vara i majoritet, bara att de utgör en långt större skara än vad multikulti- och invandringsentusiasterna försöker ge sken av.

Det problematiska är att de är så många, 37 procent, och att de verkligt militanta bland dem är ca sju procent, som gör att den muslimska invandringen blir ett speciellt problem.

Men naturligtvis handlar det inte enbart om den invandringen utan även om att massinvandring av människor från andra kulturer tränger ut den existerande i ett land.

Många utomeuropeiska kulturer - även icke-muslimska - har en helt annat syn på barns och kvinnors rättigheter samt djurskydd än vår egen. Och även en annan syn på affärsetik och samhällssolidaritet.

Frågan är om vi har en moralisk plikt att vara för fortsatt massinvandring eller om vi kan av önskan att bevara vår kultur (och då menar jag även gängse västerländsk sådan), säga att vi har fått nog.

Libertarianen Justin Raimondo skriver väldigt klargörande om detta i en gammal artikel om Le Pen från 2002:

Antiwar.com

Jean Moulin sa...

Christopher Hitchens förklarar problemen med att en stor del av muslimerna är islamister som flytt från mer sekulariserade diktaturer
( à la Saddams och den i Egypten samt i Algeriet). De är inte demokrater som vill införa mänskliga rättigheter i sina hemländer utan återföra dem till Medeltiden.

Vanity Fair

Han menar även att det är ett stort problem att så många kommer från Pakistan istället för t ex Indonesien eller Tunisien, eftersom Pakistan tvingats exportera en massa obildade människor som infekterats av de mest reaktionära idéerna.

Fanatics of London

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.