20 maj 2008

Var Kaba en gång en kyrka?Kaba i Mecka, den centrala helgedomen för alla muslimer, belägen i den islamiska staten Saudiarabien, kan ursprungligen ha varit en kyrka.

Under det svarta skynket döljer sig nämligen de för en kristen kyrka typiska murverken med idag igenmurade dörrar och fönster.

Fortfarande finns grunden till en halvcirkelformad, för kyrkor typisk absid (se grafisk layout av Kaaba ovan) .

På Muhammeds tid var de flesta på den arabiska halvön kristna. Bönerna riktades mot Jerusalem, i denna riktning står också Kaba.

Politically Incorrect

9 Kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, so? Vem har "forskat" i det här då?

Anonym sa...

Intressant, fast ett faktafel har smugit sig in. De flesta för-islamiska araber var polyteister, de dyrkade många olika gudar, varav Allah var en. Han var visserligen den högsta (iaf i Mekka-området), men ändock en bland andra. Allah hade tre döttrar, och om jag minns rätt så hette en av dem Uzza.

Knute sa...

Jaha, so? Några spontana reflektioner: i segrarnas, det vill säga muhammedanernas historieskrivning, sägs det att folket i Mecka var avgudadyrkare. 360 gudar dyrkades i Kaba varav månens gud Allah var den främste. Muhammed avskaffade de andra gudarna och gjorde Allah till den ende guden.
Sydarabiens astrala religion har alltid dominerats av månguden i varierande skepnader men detta hindrar inte att Kaba byggdes som en kyrka i början av vår tideräkning och sedan någon gång innan Muhammeds tid övertogs av Allah-dyrkarna. Tvärtom är det mycket troligt att Mecka precis som de flesta andra städer i Mellanöstern innan islams härjningar hade en kyrka.

Anonym sa...

So? Vad har det med saken att göra överhuvudtaget? Vad är det du vill säga? Att muslimer är onda?

Knute sa...

Herregud anonym, tål du inte lite historiska fakta? Har du blivit så hjärntvättad av högstadiets och gymnasiets religionskunskapsböcker att du tror att de kristna i Mellanöstern och Nordafrika välkomnade muhammedanerna som befriare?

Anonym sa...

Du har alltid en baktanke med allt du gör. För att smutskasta eller för att förstöra. Så jag frågar bara vad du är ute efter?

Knute sa...

Ingen baktanke, jag är tydlig. Inga religiösa dogmer får stå i vägen för den fria tanken. Om muslimer känner sig kränkta för att man vill skärskåda deras historia, så är det deras eget fel. Vi lever i en modern högteknologisk civilisation där sånt vidskepligt trams är livsfarligt.

Anonym sa...

Precis som kristnas motstånd mot abort och kondomer. Religiöst pack är alltid religiöst pack.

Knute sa...

Ja ja, kom du dragande med den där gamla ankan om du vill och jämför äpplen och päron. Ursäkta ordvalet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.