19 juni 2008

FRA + Echelon = sant

Om signalspaning innebär snokande i email utifrån sökbegrepp (jfr. NSA:s Echelon), så är jag emot det, eftersom det strider mot det integritetsskydd som vi har i andra sammanhang, t ex via vår vanliga brevförsändelser.

SvD

Jag är givetvis inte emot avlyssning vid brottsmisstanke, men vad FRA de facto ägnar sig åt är avlyssning på måfå utifrån vissa sökbegrepp. Det är storebrorssamhället i sin prydno.

Men vad värre är att man även registrerar vilka hemsidor man besöker. I alla fall om
man får tro Lena Melin i Aftonbladet:

"Det mest kritiserade inslaget i den nya signalspaningslagen är alltså oförändrat. Det är fullt ös när FRA från nästa år övervakar dig, mig och alla andra som använder något misstänkt ord eller ordvändning i våra sms, mejl eller telefonsamtal. Eller besöker någon hemsida som vi inte borde."

Läs resten här!

Menar antagligen politiska hemsidor, kanske islamistiska, nynazistiska, etc.

Varför skulle det vara misstänkt att besöka sådana?

Hur ofta hamnar man inte i samband med googling på antisemitiska och konspirationsteoretiska hemsidor både till höger och vänster?

Att man går in på sådana - ibland utan att veta det förrän man är inne - är inte ett tecken på att man delar hemsidornas åsikter. Och förresten är det åtminstone i Sverige tillåtet att gå in på förintelseförnekarsidor än så länge. I Tyskland är det dock kriminellt. För några år sedan slog polisen där till mot flera hundra internetanvändare som besökt nynazistiska hemsidor.

Jämför med att om du köper Mein Kampf i en bokhandel, att den uppgiften skulle hamna hos säkerhetspolisen. (Jag skulle inte rekommendera att du köper den boken via Amazon!)

Eller med att Säpo hade personal på Tomteboda som sprättade vart hundrade brev i jakt på kriminellt eller subversivt innehåll.

Personligen letade jag en gång bekräftelse på en uppgift som tillskrevs en israelisk militärhistoriker, men vars sanningshalt jag tvivlade på. Givetvis hamnade jag då på diverse palestinska hemsidor och en gång, fast det kanske var i ett annat sammanhang, på en engelskspråkig irakisk hemsida, som Saddam hade och där hans oläsliga tal lades ut.

Och hur många gånger har jag inte surfat in på Al Jazeera eller på Afa:s hemsida eller Radio Islams?

Kan det vara säkerhetspolisens uppgift eller FRA:s eller MUST:s att profilera mig utifrån mina surfvanor? Hur skulle det påverka mina möjligheter att få säkerhetsklassade jobb - inte för att det är aktuellt för min del, men om det vore det. . .

Hur påverkar det människor i min omgivning? Guilt by association?

Jan Myrdal hävdade en gång att sådan här övervakning spred skräck och att det också var avsikten.

Journalisten, Everykinda People , DN , SvD

11 Kommentarer:

Knute sa...

Till alla dissident-bloggare:

Om ni nu överväger att dra åt er öronen och lägga av, kan jag meddela att det är för sent: ni är redan registrerade. Alla era mejl och SMS osv har sedan tre år lagrats av FRA. Lagen är bara en legitimering av något som pågår. Så ge järnet och fortsätt er upplysning!

magnus sa...

Nej, sökord sker inte på måfå. särskild kontroll sker överhuvudtaget bara för sådana som har grad av misstanke på grund av känd verksamhet stridande mot rikets säkerhet, såsom aktiv medlemmar av terroristgrupper och liknande.

FRA har iofs inte tid ett läsa era mail (där deras egentliga verksamhet då skulle tvingas upphära), men det är framförallt något som skulle få den som gör det avskedad från FRA, eftersom denne i så fall inte följer lagen. Att FRA gör sitt jobb och föler lagen garanterar alltså att inte era mail inte läses. Inte ens om ni skriver bin Laden, "jag gillar nazismen" eller vad som helst annat sjukt och provokativt i dem.

Man kan se detta på samma sätt som poliser har rätt att jaga folk på gatan. Det är en rätt polisen har trots att de kan haffa och arrestera fel person. Lagen kring FRA är oerhärt strikt och avser inte nes att kontrollera befolkningen. FRA:s verksamhet är samtidigt en nädvändighet mot en viss sorts brottslighet där inte minst terrorism är viktig.

Er och nästan alla svenskars oförmåga att förstå vad signalspaning är borde vara underhållande, men det gör mig mörkrädd!


Man skule iofs kunna tänka sig att några som vill provocera FRA har en korrespondens med en fingerad men bara spelad planering av ett riktigt brott, t ex ett terrorattentat. Men om det man då gör leder till att polisen hälsar på hos en (samt att man får böta för den provokation mot en rättsvårdande myndighet so mman gjort) anser jag att det bara är bra och visar att FRA behövs!

Man åker i så fall dit på samma sätt fast om man på stan inför polisen skulle bete sig exakt som om man var i färd med att begå ett grovt brott i syfte att lura polisen.

FRA:s signalspaning är en verksamhet med en funktion demokratier i vår tid behöver.

Knute sa...

Fjordman skriver: Den övervakningslag som antogs i dag är öppet totalitär, och återigen bekräftas Sveriges placering som det kanske mest totalitära landet i västvärlden. Människor våldtas och rånas överallt. Vad gör staten åt brottslingarna? Ingenting. Det ökar övervakningen av sina laglydiga medborgare. Sverige existerar nu bara som en varning till andra länder.

magnus sa...

Knute. Framför allt bemöter du inte mina argument, men jag antar att du måste inse hur klara dessa är och därmed hur fel ni har.

Istället griper du efter Fjordman som auktoritetargument. Vad säger Aristoteles om auktoritetsargument?

Ser att Fjordman minst lika mycket som ni använder de felaktiga argument ni tror på, nämligen att FRA-spaning innebär att Sverige blir en polisstat, och sen tycks hans syfte vara att väva in det i ett sammanhang av kaos där Sverige inte klaras invandring (vilket vi åtminstone delvis och på vissa håll absolut inte inte gör, även om Fjordmans alarmism är mer stilistisk än realism). Dock färstår jag inte varför en stor del av hans inlägg kritiserar marxistisk feminism i Sverige, och att det förstör Sverige (ska jag säga som just fick en slev av Berit för att hata kvinnor). Men sen citerar han plötsligt Clausewitz: "In affairs so dangerous as war, false ideas proceeding from kindness of heart are precisely the worst..."

Det citatet, om något, kan svårligen användas som annat än försvar för att vi rustar vårt land med signalspaning på kabeltrafik.

Kabeltrafiken spelas in på samma sätt som radiotrafiken, och är i det hänseendet inte mer integritetskränkande än vad den spaningen var, men kabeltrafiken innebär inte att man gör en bredare läsning av allt utan tvärtom tas bara det ut som man vill ta ut, exempelvis med avseende på om det är adresserat till en person som bevisligen är terrorist (sökord används bara hägst specifikt och vid direkta hot, såsom när ett unikt namn röjts för den som organiserat ett dåd; "Muhammed Atta" skulle kanske eventuellt kunna varit ett sådant om kopplingar inför 911 upptäckts i ett kritiskt skede och spaning då funnits).


Det är alltså möjligt att Fjordman med sin text väver in FRA med ett skildrat kaos i Sverige och att det är en nödåtgärd som gör vårt land "more totalitarian than even the former Communist dictatorship of East Germany".

Det är häpnadsväckande att han skriver det och häpnadsväckande att du tror det! Jag är stum!


Jag är iofs inte förvånad att Fjordman ser sig tvungen att spinna FRA negativt, på det sätt han gör, med tanke på den nu hysteriska svenska publik han har.


Visst kan det ligga lite i att Sverige som ett på-tok-invandrarland har ett större behov av signalspaningen än exempelvis Finland har (även om FRA bildades i ett helt annat syfte redan 1995 där man avsåg att för västvärldens räkning fånga in Rysslandstrafiken). Finland kommer förmodligen att som andra länder ha nytta av FRA, men vårt behov av sån här spaning torde vara större.


Nödvändigheten av signalspaning uttrycks explicit av sådana som Paul Williams, Melanie Phillips, Steve Emersson, Douglas Farah och många andra, vilka ofta exemplifierar hur och varför den behövs. Det förvånar mig även att ni missat det (jag kan bläddra i böcker och citera om ni vill)!

Men först måste ni lära er vad den signalspaning ni kritiserar är och innebär. Om det minsta av allt ramaskri jag sett överallt på bloggar, i tidningar och på ledarsidor vore korrekt hade jag också vara emot FRA! Nu vet jag tillräckligt om vad signalspaning och den nya lagen innebär för att hysa ett uns av den oro som uttryckts.

Socialdemokratiske chefredaktören i Norrköping, Widar Andersson, drog en stor lättnadens suck att lagen gick igenom trots, som han skrev, svenskarnas hysteri. Han beskriver ett lyckligt slut: "Det viktiga för dagen är att riksdagen fungerar när vitala säkerhetsintressen står på spel." Med detta får jag väl ha ansetts kontra med auktoritetsargument. Har hört att Smålandsposten varit postitiv och även andra tidningar finns nog, om än alltför få.


(Apropå auktoritetsargument har nog jag, med mina 10 poäng, eventuellt mer juridik än Fjordman, samt universitetsexamen med IP-kommunikation på paket och bitnivå ...vid sidan av att jag läst statsvetenskap, historia och en hel del annat.)

Knute sa...

TeliaSonera:

Bolaget varnar för vad förslaget skulle kunna innebära för kundernas förtroende. I remissvaret skriver man:

”Om förslaget genomförs finns det en uppenbar risk för att TeliaSoneras kunder såväl i Sverige som i andra länder ser stora problem med att svensk underrättelseverksamhet kommer att kunna ta del av deras trafik, såväl sant nationell trafik som sant gränsöverskridande sådan.”

Vidare skriver man:

”TeliaSonera finner det märkligt att ett förslag som så direkt begränsar svensk konkurrenskraft läggs utan analys av de näringspolitiska konsekvenserna.”

Google:

– Förslaget är sprunget ur en tradition inledd av Saudiarabien och Kina och hör helt enkelt inte hemma i en västerländsk demokrati. Vi på Google tycker att förslaget är dåligt och det har vi meddelat bland annat det svenska justitiedepartementet, sa Peter Fleischer, Googles högste ansvarige för integritetsfrågor till tidningen Internet World förra året.

– Vi har gjort det klart att vi aldrig kommer att placera några servrar innanför Sveriges gränser om förslaget går igenom

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2698462.ab

Berit sa...

Regler i fängelser är att internernas brev läses, det är vad man som fånge kan förvänta sig.
Samma filosofi används nu för hela svenska folket. Attityden är att alla ska behandlas som, och jämföras med, fängelsekunder.
Bara för att signalspaning är tekniskt enkel att utföra gör den inte mer rumsren.
Det är en skam för Sverige.
Magnus, dina poäng och universitetsexamen visar att det hjälper inte alltid att sitta på skolbänken.

Jean Moulin sa...

Magnus,

Jag har aldrig påstått att "SÖKORD SKER PÅ MÅFÅ".

Konstig formulering förresten.
Jag skrev: ". . . vad FRA de facto ägnar sig åt är avlyssning på måfå utifrån vissa sökbegrepp." Rätt eller fel?
Med andra ord har IT-experten Pär Ström fel? Anser du det?
Han skriver: "FRA-lagen är sminkat monster."

Vidare: "Jag har röstat borgerligt så länge jag haft rösträtt. Men efter beskedet att vår borgerliga regering med obegriplig ångvältsfanatism drivit igenom världens mest långtgående övervakningslag, a la Nordkorea, känner jag att det inte går att lägga min röst på något av Alliansens fyra partier i det kommande valet. Dessa kallhamrade antiliberaler går det bara inte att stödja. Jag kommer inte att gå över till vänsterblocket, jag får se vad jag gör med min rösträtt."
http://parstrom.wordpress.com/
Tyvärr erbjuder inte Sverigedemokraterna något alternativ, eftersom man stöder lagen.
Samma feghet som när man teg om "ramlagen mot förintelseförnekelse".
Jag för min del kan varken tänka mig rösta på ett riksdagsparti eller på Sd längre, som jag gjorde i senaste riksdagsvalet. Det blir alltså åter sofflocket.
Widar Andersson kan jag berätta är knappast någon att hålla i hand. Han vill förbjuda texter som förskönar droganvändning.

Vad Sverige behöver är ett intellektuellt kreativt borgerligt parti. Ett parti som, om jag fick bestämma, snarare beskrev skilsmässolagen än homoäktenskap som ett hot mot kärnfamiljen; som vågade kräva avkriminalisering av droger, anonyma betalmedel i ett kontantlöst samhälle, sänkt övre abortgräns och ett bibehållande av förbud mot kosher- och halalslakt samt förbud mot könsstympning av alla barn oavsett kön, Sverige ut ur EU, skattestrejk som protest mot att bara 25 poliser skall betjäna allmänheten i Norrland i sommar, på ett område lika stort som Danmark; som vågar kritisera både USA och Israel, när det är berättigat, som tar strid för sann jämställdhet i Pär Ströms anda, som kräver att man lägger ned Jämo och DO samt avskaffar lagen om hets mot folkgrupp, som förespråkade ett invandringsstopp, etc.

Kanske det ytterst handlar om auktoritetstro. Personer utrustad med sådan vill tro gott om myndigheter, emedan personer som skrämts av tidigare ohederlighet från myndigheters och politikers sida (t ex MS Estonia-affären, Boforsaffären, Containeraffären, etc) och framförallt deras inkompetens och makthunger, tenderar att ifrågasätta deras intentioner i fråga om FRA-lagen också.
Minns du förresten PUL? Hur bra var den? Hur bra är den?
Nu nämner du mail, men att maila är inte den enda aktiviteten på internet.
Tror du inte att man inte intresserar sig för de som besöker extremistsajter, såsom islamistiska sådana eller nynazistiska?

Antar att du finner det vara ett berättigat intresse.

Det anser inte jag.

Därför att ens surfvanor skulle kunna ligga en i fatet vid en säkerhetskoll eller i andra sammanhang.

Och därför att ens surfvanor är jämförbara med vilka böcker man lånar på biblan eller köper via Internet - dvs. det angår ingen annan än man själv och biblan eller bokförsäljaren.

Jean Moulin sa...

Rättelse: 125 poliser skall det vara, inte 25.

Knute sa...

"Jag är skeptisk att gå in i 1984-miljö, om det inte finns mycket starka skäl, t.ex hög risk för terrordåd med kemiska och nukleära vapen."

Från en kommentar på
http://kurtlundgren.webblogg.se/

Finns det en sådan risk? Och om den finns, behövs FRA-lagen? Räcker det inte med de avlyssningslagar som redan finns?

Knute sa...

Vem i hela världen kan man rösta på? frågar Johan Ingerö: "Jag bör kanske påpeka att detta inte enbart beror på att regeringen anbefallt massavlyssning samt avskaffat banksekretessen, brevhemligheten och meddelarskyddet. Jag har betydligt fler klagomål."

Jean Moulin sa...

Henrik Alexandersson har en del intressant om FRA, moderata svinerier, med mera.

Vore kul med Magnus åsikter om det.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.