26 juni 2008

FRA-lagen i ett större sammanhang


1999 blev jag via en tidningsnotis medveten om att riksdagen året innan förbjudit att man utan medgivande namngav någon på internet. T ex att man utan tillstånd nämnde en politiker i samband med kritik av något man läst i tidningen.

Förbudet gällde inte bara på internet. Lagen i dess dåvarande form (personuppgiftslagen) innebar förbud mot alla namnlistor även i ”icke-automatiserade” medier (t ex kollegieblock, privatbrev).

http://sv.wikipedia.org/wiki/Personuppgiftslagen
http://www.pul.nu/

Efter en opinionsstorm mjukades lagen upp, så att man utan att be om lov fick nämna offentliga personer, t ex politiker, eftersom det ansågs att de fick acceptera mer kritik än privatpersoner. Hur lagen egentligen numera är skriven vet jag inte, eftersom jag bara läst den i dess ursprungliga form.

I samband därmed läste jag även om avlyssning via amerikanska Echelon och gick i taket.

Orsaken var att NSA i USA spanade på måfå utifrån vissa sökbegrepp. ”Bomb”, ”bombad”, et
c. Med andra ord stor risk för att helt vanliga människors email och mobilsamtal skulle fångas upp i Echelon-nätet och analyseras.

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0002/13/echelon.html

Europaparlamentet misstänkte också att NSA bedrev industrispionage i EU för att skaffa fördelar åt amerikanska företag.

Det sades att engelskspråkiga länder, såsom USA, Kanada, Storbritannien, Nya Zeeland ingick i nätet, och att även FRA ryktesvis gjorde det.

Vidare sade ett rykte, att NSA kringgick förbudet mot att avlyssna amerikanska medborgare genom att låta MI5 i England göra det och vice-versa.

Före 11 september möttes EU-åklagare i Stockholm under ledning av framlidne Klas Bergstrand och Thomas Bodström för att diskutera en europeisk arresteringsorder. Enligt tidningsuppgift, skulle lagen medföra att en svensk medborgare skulle kunna utlämnas till ett annat EU-land för något som var lagligt i Sverige, men olagligt i det andra EU-landet. T ex om en svensk medborgare bröt mot tysk lag i fråga om förintelseförnekelse i ett forum på en tysk server, så skulle den svenske medborgaren kunna utlämnas till Tyskland.

Det var i alla fall så jag uppfattade lagen.

Efter 11 september 2001 infördes lagen i alla EU-länder för cirka 32 olika brott, bl a bilsmuggling och smuggling av anabola steroider, som ett åtgärdspaket mot terrorismen.

Vidare blev jag medveten om att Europol, den federala europeiska polisen (EU:s FBI), verkade under straffrättslig immunitet, ungefär som diplomater, som kan begå brott utan att straffas i det land där brottet begås.

Förra regeringen ville skrota Psykförsvaret och ersätta det med en grupp som skulle leta ”informationsattacker” på internet. Bl a försök att underminera förtroendet för vårt lands regering.

länk till Journalisten

Precis det som oppositionen, både den i riksdagen och utanför, ägnar sig åt i vårt land.

I maj förra året antog EU:s ministerråd en ramlag som uppmanade alla medlemsstater att skärpa lagar mot rasism och främlingsfientlighet, dvs. hets mot folkgrupp.

http://www.advokatsamfundet.se/templates/CommonPage_Advokaten.aspx?id=7282

I massmedierna talades om att förneka Förintelsen på egen risk och en forskare uttryckte i Svenska Dagbladet oro för att lagen förbjöd andra beräkningar av antalet dödade i Jugoslavien-krigen än den krigsförbrytartribunalen i Haag kommit fram till.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_204273.svd
http://www.direktdemokraterna.org/dev4/swapper1.php?VISASELECT=949&ROOT=949
http://www.bgf.nu/eu/tankekontroll.html

I samma veva gick EU-kommissionären Franco Frattini ut och föreslog att vissa sökord skulle förbjudas på internet. T ex terrorism, bomb, Usama Bin Ladin, etc.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_20011.svd

Vi har vidare aktiva strävanden från statens sida att skapa ett samhälle utan kontanter där alla transaktioner sker via personliga betalkort, ja, till och med smart cards, som kan användas som både id-handlingar och betalmedel. Detta skulle medföra att ingen skulle kunna hyra en porr-rulle eller köpa sprit utan att det registrerades någonstans.

Denna aspekt av saken diskuteras aldrig av förespråkarna av dylika system.

Det otäcka är att det finns en hel del människor som är villiga att godta alla detta för att de själva är helnykterister eller dricker så lite, att de struntar i om folk får veta hur ofta de går på Bolaget. Motiverar man bara samhällskontrollen med brotts- och terrorismbekämpning så är de beredda att acceptera den.

Även om vi inte hade haft ett terrorism-hot, så skulle vi ha denna utveckling. Terrorismen är bara ett svepskäl för att införa det totala kontrollsamhället.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Apropå det här om att EU ska registrera bloggar - skrev inte jag tror det var Berit om det för länge sen? Nu skrivs det ju som om HAX grävt upp detta i riksmedia men detta kunde man om jag inte minns fel läsa på EKP för månader sen.

Berit sa...

Du kanske tänker på det jag skrev om vad som hände bloggaren Lionheart i Storbritannien?
Hur han arresterades i sin frånvaro för ngt han skrivit på sin blog och övervägde att söka politisk
asyl i Amerika.(han var på resa i USA)

Berit sa...

Nu har jag haft tid att leta i arkivet och hittat det du menar, Daniel.
Kontrollera och reglera

Anonym sa...

Tack Berit. Ja, det var ju samma sak fast i ett annat land.

Mvh/Daniel

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.