17 juni 2008

Föräldrar arresterade för könsstympning

Ett föräldrapar i Danmark har arresterats för att ha låtit två av sina döttrar omskäras. De hade planer att göra likadant med sin 4-åriga dotter. Könsstympningarna ägde rum under resor till deras hemland Sudan.

Danish couple held for mutilation

Men det är inte bara i Afrika som det sker. Tydligen är det så att på danska sjukhus (även svenska?) kan en omskuren kvinna få könsstympningen rekonstruerad efter att ha fött barn. Man böjer sig alltså för en kvinnoförtryckande medeltida världsbild trots de medicinska risker det innebär:

"Hvis ønsket er re-infibulering post partum, kan det foretages, såfremt der er givet information om de risici dette indgreb indebærer. Det skal max. udføres som en rekonstruktion af de anatomiske forhold, som de var før fødslen. D.v.s. at introitus skal være åben. Hvis lægen/jdm. ikke ønsker at udføre dette, må en anden behandler tilkaldes. Denne information bør gives før fødslen, jvnf. Lægeloven § 6, stk. 2"
länk

"Vi spekulerer på, om ikke der kan opstår ventetider på disse afdelinger, hvor man i ét væk også skal åbne og lukke kvinderne af hensyn til nogle middelalderkrav fra mellemøstlige og afrikanske voldsmænd - set med normaldanskeres øjne."
länk

Omskaering udbredt i Afrika - og paa visse danske hospitaler
»Smerten er værre end en million tandpiner«

12 Kommentarer:

Anonym sa...

Hrm.. så det går bra att resa tillbaka till Afrika då och då alltså.. kanske ska bosätta sig där istället?! Billigare könsstympning om inte annat.

From Sweden with Grief sa...

Intressant artikel. Jag ska ta kontakt med ansvariga för kvinnohälsan här i min hemstad för lite research. Jag har intervjuat dem redan i andra ärenden, så..

Jag känner spontant att det är en stor skillnad på att skära bort så mycket som man gör vid en könsstympning, av alla de olika tre slagen, och en "uppsnyggning" av underlivet som det talas om att kvinnor i väst gör frivilligt. Det handlar ju för all del om hur mycket man ska skära, men det är en himla skillnad än då. Anser jag, men jag kan då verkligen inte allt om detta ämne!
Men intimkirurgi är en ganska skum bransch om det inte handlar om kvinnor med normala underliv som drabbas av skador efter en förlossning, och behöver hjälp av kirurgin för att kunna leva ett normalt liv.
Handlar det om att mannen och släkten ska ha en "godkänd kvinna", då kan det kvitta. Det är förfärande!


Ja, precis som c skriver, då går det bra att åka hem igen. Åka hem för att könsstympa döttrarna på sommarlovet. Jag vet åtminstone två fall i Sverige där iallafall fäderna sitter i svenskt fängelse för att de då de var bosatta i Sverige könsstympade barnet i hemlandet.
Annars brukar de också kunna dumpa sitt omskurna barn och sina barn och låta släkten ta hand om dem, medan föräldrarna lever kvar i Sverige. Barnet, barnen, ska lära sig kulturen, anser föräldrarna.

Det finns hur mycket bedrövligt som helst i denna hantering av dessa stackars barn. Maria Larsson Kd har försökt att lyfta upp dessa frågor, med flera. Dessutom finns det iallafall en person som arbetar med dumpade barn ideellt i Sverige.

Knute sa...

Tack för din välorienterade kommentar Ultra!

From Sweden with Grief sa...

Nu har jag tittat lite på könsstympning i Sverige och talat med Socialstyrelsen, socialdepartementet och vissa läkare. Jag håller på att försöka få tag i fler lämpliga personer.

Såhär långt finns det spekulationer om att det utförs viss könsstympning i Sverige, iallafall på vissa öppenvårdsmottagningar som inte är privata. Inom den slutna vården måste en kod registreras för operationerna som görs, men det är möjligt att det "händer" saker som inte ska, som inte heller registeras. Detta är inte mina ord, det är en sammanfattning av de myndighetspersoner jag talat med som arbetar på olika sätt. Möjligen skulle en fallstudie göras och man då kan få fram omfattningen. Tills dess vet man väldigt lite, det blir mer spekulation än reell kunskap.

Privatkliniker har också skyldighet att lämna in information till Socialstyrelsen om sin verksamhet, men det görs inte i någon större utsträckning. De struntar i sin skyldighet, helt enkelt.
Där finns möjligen läkare som kan tänkas utföra könsstympningar, men jag hoppas inte det, eftersom det är kriminellt. De utför intima skönhetsoperationer, men inte radikala sådana hoppas jag!

Då det gäller rekonstruktioner för könsstympade kvinnor måste det finnas, då de medicinska problemen är stora efter en stympning. Vid graviditet, de kan inte urinera ordentligt med mera vidrigheter som jag inte skriver här.
Så det är svårt att bedöma exakt vad som avses i denna artikel du länkade till här.
Men att utföra en könsstympning är kriminellt i Sverige och det borde varje normalfuntad läkare säga nej till, även bara en förminskning av förmodligen ett totalt normalt kvinnokön! Som det verkade handla om i den länkade artikeln.

Men som sagt, man spekulerar om det inte utförs riktiga omfattande könsstympningar i Sverige, i hemlighet.
Bedrövligt isåfall! Men man vet inte var då.
Med tanke på hur de skär i sina barn i dessa länder eländet kommer ifrån från början kan jag tänka mig att de har någon slags omskärerska här i Sverige med. Helt i det fördolda för svenska myndigheter. Det är då verkligen ingen rasistisk gissning, utan högst troligt att det kan finnas!

Redan -82 fick vi som nästan första land i världen en lag mot könsstympning.
http://hedersrelateratvald.blogspot.com/2008/06/knsstympning-upphr-inte-efter-migration.html

Återkommer med mer om intresse finns!

Berit sa...

Tack Ultra, mycket intressant!
Troligt är väl att om man är läkare av "den rätta övertygelsen" är det naturligt att utföra ritualer som stämmer med ens religiösa/kulturella övertygelse.
En västerländsk utbildning till läkare ändrar inte den attityd man uppfostrats till.

From Sweden with Grief sa...

Tack själv för intressanta och tänkvärda blogginlägg här!

Ja, jag tror som du, inte förändras attityder hos dessa människor, inklusive läkare, och jag är rädd att detta får rejält fäste i Sverige.
De små flickor vars mödrar är svenskor och fäderna från något av dessa länder, hur ska de kunna skydda sitt barn? Det kan ju vara mödrar från Mena-länderna med makar från Sverige, som ger sig på sina döttrar. Ju fler människor i Sverige som praktiserar detta, ju högre blir toleransen.

Jag är allvarligt oroad, och speciellt efter ett debattutbyte jag haft med Sara Mohammad i en ganska spridd tidning i Sverige. Där hon menade att jag vara empatilös, inte förstod debatten om könsstympning och andra tillmälen.
Vi svenskar har inte i deras debatter att göra, vi är per automatik deras motståndare om vi inte gör precis exakt som de vill. Därför måste vi vara flera svenska kvinnor som inte låter invandrarkvinnorna själva sätta agendan för dessa frågor.
Ärligt sagt så verkar det som de inte kan förstå den frihet vi kämpat för i väst. De ser inte de framgångar vi haft och hur de med sina, som de tycker självklara krav på förändring, innebär ett bakslag för oss kvinnor i Sverige. Eller så vill de helt enkelt inte, jag begriper mig inte på vilket.

From Sweden with Grief sa...

Deinfibulering betyder att vulva öppnas där den sytts ihop i samband med
könsstympningen. Reinfibulering betyder att vulva sys ihop efter ett öppnande, till tidigare infibulationsstatus. Reinfibulering är inte tillåtet i Sveri-
ge.

Från;
Kvinnlig könsstympning - Ett utbildningsmaterial för skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård
Kvinnlig könsstympning - Ett utbildningsmaterial för skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård
Dokumenttyp: Kunskapsöversikter
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2005
Sidantal: 80
Formatkod: Häfte
Pris inkl. moms: 68 kr
Artikelnummer: 2005-110-4
ISBN: 91-7201-965-4

Lars Jönsson sa...

Signaturen "Knute", har en artikel "Föräldrar arresterade för könsstympning" i bloggen "Every Kinda People".

För det första undrar jag vad "Every kinda People" är, de presenterar sig inte. Sverigedemokrater? Kristna fundamentalister?
På samma sätt undrar jag över vad "Knute" kan vara. Återigen samma anonymitet! En anonym blogg med politiska intressen är i mina ögon en styggelse!

Jag ställer mig undrande till artiklen. Den är rörig, och klargör inte begreppen. Detta gäller även kommentarerna till artiklen, utom naturligtvis, min kommentar (skratt).

I den danska delen av artiklen (jag sa ju att artiklen var rörig) hänvisas till (danska)Wikipedia. Bra, men titta hellre på svenska eller bäst på engelska Wikipedia.
Det är inte alls bra att använda begreppet "omskärelse", som leder tankarna till manlig omskärelse, som praktiseras bl a i den judiska traditionen. Men jag fann snabbt( i engelska Wipipedia) att det finns många typer av "kvinnlig omskärelse", fler än de som artiklen eller danska Wikipedia tar upp. Det korrekta begreppet är rimligen sexuell stympning, och det lama begreppet sexuell skärning bör avvisas.
Modern forskning om klitoris uppbyggnad visar att det är omöjligt att avlägsna hela klitoris. De traditionella ingreppen går ut på att avlägsna "glans clitoris", vilket är ekvivalent med att avlägsna "glans penis". Detta skulle vi män inte gilla...
Fibulation avser att sy ihop vulvan, samt att åter öppna vulvan. Det är naturligtvis en drastisk åtgärd för att förhindra befruktning. Hur befruktning kan ske av "ägaren" i hopsytt tillstånd, förstår jag inte. Herrans vägar är outgrundliga...
Hela denna cirkus, att försöka förhindra sexuell upphetsning, och
av "ägaren" oönskad befruktning, är naturligtvis barock!

Knute sa...

Hej Lars Jönsson, bloggare som kritiserar islam bör nog vara anonyma av uppenbara skäl.

Under titeln presenteras bloggen som:

ALLA KULTURER ÄR INTE LIKA GODA, TVÄRTOM SKA VI VARA STOLTA
OCH HÅLLA FAST VID DET FOLKVETT VI HAR KVAR I DET HÄR LANDET

Jag ska lägga till på ett lämpligt ställe att våra avgränsningar är islamofascismens, mångkulturens, invandringens, socialismens och klimathysterins faror.

Som synes är det mycket vi är emot. Vad vi är för kan väl definieras som motsatsen till vad vi är emot. Därför är det svårt att peka på någon bestämd ideologi eller parti som bloggen företräder men sverigedemokraterna ligger väl närmast.

Lars Jönsson sa...

Tack för ditt snabba svar!

När man döljer vad man vill, eller vem man är, väcker det misstro. Man bör stå för vad man säger. Jag har kritiserat er för detta, och det glädjer mig att ni vill rätta till det.

Jag förmodar att ni är emot "den Islamiska Fascismen", vad nu det kan vara, och att ni därför finner det nödvändigt att vara anonyma.
-Har ni så liten tilltro till att det KAN finnas vettiga personer inom Islam? Men, tyvärr det är en annan diskussion...

Mitt inlägg i övrigt handlar om "kvinnlig omskärelse". Här är ni föga precisa, och ni har för gamla data. Betänk ert ansvar som ofta citerad blogg!
I övrigt delar jag er uppfattning om det förkastliga i detta märkliga beteende.
Ingen lär kunna stoppa detta beteende under de närmaste 50 åren, men det är en helt annan diskussion...

natureboy sa...

Att männen i Sudan oxå är omskurna framgick inte av artikeln förstås!
En sjuk norm leder till en annan...
Det finns inte en plats i världen där oomskurna män gör detta mot sina kvinnor!
Detta får dock ej nämnas medialt för då får Abrahams utvalda dåligt samvete.

Knute sa...

Konstig vinkling att försöka flytta över uppmärksamheten från muslimer till judar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.