18 juni 2008

Oljeplattformar och konstgjorda revI Mexikanska gulfen utanför Louisianas kust finns 3203 oljeplattformar. Louisiana förser också Nordamerika med en tredjedel av all fisk som säljs.

En grupp från det statliga universitetet visar att 85 % av allt fiske sker runt oljeplattformarna och att det är 50 gånger mer marint liv där än i de omgivande vattnen.

Att allt detta fiskliv blomstrar tack vare stålställningarna och de konstgjorda reven betvivlas av borrningsmotståndarna men efter att ha läst boken The Helldiver's Rodeo beslöt The Travel Channel att skicka ut en
grupp dykare och reportrar för att ta en titt på något som kunde bli ett intressant program.
Dykarna hade en förutfattad mening om vad man skulle komma att se men återvände storögda och förbluffade.
Alla vidskepelse och skräckpropaganda mot oljeborrning i havet sköljdes bort i ett nafs. Stim av fisk fyllde vattnen från ytan till botten. Alltifrån små slemfiskar till 12 foots hajar. Tusentals fiskar; tonvis med fisk.
Med föraktfulla röster hånar borrningsmotståndarna vår civilisations användning av olja och kallar det "missbruk" och "beroende".
Jag undrar om de egentligen är medvetna om hur mycket i vårt dagliga liv som står och faller med olja och om de är beredda att återgå till stenåldersstadiet?

Man tänker väl i första hand på bränsle till fordon men ta en titt omkring dig. Din dagliga tandborste, datorn du sitter framför, hela vår matproduktion alltifrån bränsle till traktorer till bekämpningsmedel, (10 kalorier av fossila bränslen åtgår för varje kalori föda), tillverkning av kläder, möbler, kylskåp och medicin.

Vi måste borra efter den olja som finns samtidigt som vi sätter in alla klutar för att utveckla andra energikällor.
Vi är de bäst utbildade, bäst utrustade människor som levt på jorden.
Hjärnor, datorer, redskap, resurser, kommunikationsmöjligheter ---alla möjligheter finns!

svd

4 Kommentarer:

Berit sa...

Vi har förvarnats om att President Bush kommer att vädja till Kongressen i dag om att häva förbudet mot borrning efter nya fyndigheter.
Ett politiskt smart drag så här inför valet!

Anonym sa...

Det som tyvärr inte belyses är att 80% av den olja som finns längs USAs kust kan utvinnas från de befintliga anläggningar man redan har. Så man behöver inte börja borra på nya platser och därmed ha en negativ påverkan på djurliv och natur.
Att oljebolagen redan sitter på kontrakt på 13600000 kvadratkilometer (33,5 million acers) mark där man vet att det finns olja tydliggör en sak: Bolagen (och säkert familjen Bush) tjänar grova stålar på att hävda större efterfråga än tillgångar av olja och därmed motivera en prisökning.

Intressant lyssning med politiska radioprataren Thom Hartmann och kongressmannen Peter Defazio:

http://www.thomhartmann.com/index.php?option=com_content&task=view&id=280&Itemid=105

Berit sa...

Anonym, jag kan inte hitta den speciella diskussion med Defazio som du anger men jag antar att det är där du får dina 80 %?
Med det pris som det är på olja nu tror du verkligen att bolagen inte skulle gå in i nya lager från befintliga anläggningar om de kunde?
Att nyborra är mycket kostsamt!
Var är dessa miljon acres av mark som du tror att bolagen sitter på och som verkligen innehåller olja?
Mig veterligt är alla fyndigheter som skulle vara ekonomiskt lönsamma att utvinna, Floridas kust, oljeskifferlagren, ANWAR förbjudna.
Vi importerar över 50 procent av vår olja mestadels från fientligt inställda nationer.

Din inställning till vad som styr tillgång och efterfrågan är synnerligen svårförståelig, ...kan du utveckla den tankegången på ett logiskt sätt?

Negativ påverkan på djurliv och natur???
Tittade du verkligen på videon?

Berit sa...

Anonym och alla ni andra som eventuellt tror att amerikanska oljebolag manipulerar oljepriset.
De fem största amerikanska oljebolagen kontrollerar 5% (FEM procent) av världens olja.
Tala om för mig hur dessa fem oljebolag kontrollera och manipulera världspriset?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.