23 juni 2008

"In God we trust. All others we monitor"

"En skämtare på NSA - National Security Agency, USA:s organ för signalspaning - skrev på 70-talet; In God we trust. All others we monitor; (Vi litar på Gud. Alla andra övervakar vi.)"

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_81401.svd

"Med hjälp av köpvanor, sökmönster på internet och annat ska datorerna sålla fram 'misstänkta beteendemönster'. Sätts systemet i sjön kommer även icke-amerikaner att övervakas."

http://sydsvenskan.se/sverige/article56349.ece

Sverige med i Echelon?

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0002/13/echelon.html

"Den svenska signalspanings-lagen klubbades igenom med hårda medel, som om väldigt mycket stod på spel."

http://www.attila.tecknare.se/?p=526

Gör denna postning mig till en skum figur som bör övervakas, eller är det helt okej om jag under en tid lägger ut fler sådana här övervakningsrelaterade texter, som knappast kan anses minska, snarare öka oron för FRA-lagen och Echelon?

Kan någon garantera, att jag inte med detta kommer att dra till mig ett större intresse än tidigare från underrättelsetjänsterna?

Jag anser mig vidare ha en moralisk rätt att söka information på nätet, utan att detta registreras i någon dator, speciellt inte då i en som innehas av en svensk underrättelsetjänst - såvida jag inte är föremål för en brottsutredning.

Om jag ofta skulle besöka diverse politiska extremistsajter, men inte skriva på dem, bara läsa och ev. printa ut, riskerar jag då att bli granskad för att kunna avföras som ett säkerhetshot?

Eller lägger man ihop det med mina skriverier, och sätter frågetecken efter min lämplighet för vissa jobb? Ja, kan det rentav drabba dem som är mina anförvanter, men som varken surfar som jag eller delar mina i skrift uttryckta åsikter?

Kan t ex Magnus Andersson på bloggen "Magnus Orerar", som försvarar FRA-lagen som om han var pappa till den, garantera att jag eller mina anförvanter inte kommer att drabbas på ovan angivna sätt?

Eller anser han, vilket jag misstänker, att vi alla måste godtaga det beskrivna scenariot för vår egen säkerhets skull?

http://magnusorerar.blogspot.com/2008/06/fra-skyddar-friheten-annat-hotar-den-se.html

Tipstack: http://www.dahlstiernska.se/sve_kurser/spar/spar.htm

3 Kommentarer:

Knute sa...

"Av alla svek vårt politiska etablissemang har utsatt oss för i sin iver att med alla till buds stående medel omforma Sverige till ett mångkulturellt samhälle är detta det hittills allra värsta - att med berått mod beröva svenska folket grundläggande demokratiska fri- och rättigheter för att slippa ta tag i den snabbt växande hotet från islamofascistiska terrorgrupperingar verksamma i landet. Det är svårt att inte känna både sorg och ilska inför detta monumentala förräderi mot det folk som politikerna - åtminstone i teorin - är satta att tjäna."

Falkblick

Jean Moulin sa...

Jo, men jag tror inte att det handlar om det - i alla fall inte enbart.

Utan jag tror att man skulle införa ett kontrollsamhälle även om det inte fanns några islamofascistiska terrorgrupper.

Nej, indiciekedjan på en mer långtgående plan att skapa ett samhälle à la det i "1984" är lång och förskräckande.

Tag bara en sådan sak som att vilja komma åt den svarta ekonomin och som Finansinspektionen därför föreslå avskaffandet av tusenlappar och hundralappar.

I ett samhälle utan anonyma betalmedel blir svartjobb omöjliga - liksom en privat sfär.

USA har länge haft storebrorsprogram. Inte bara Echelon utan även FBI:s Carnivore.

Storbritannien förbereder en egen FRA-lag.

Och i Frankrike är det förbjudet att kryptera mejlen utan att ge staten krypteringsnyckeln.

Ser man det internationellt, inser man att demokratins dagar är räknade.

För att möta terror- och klimathot och energikris etc. så kommer att politikerna att skaffa sig allt mer långtgående styrmedel.

Knute sa...

Vi får börja skriva brev igen och skicka i kuvert med frimärke på. Om posten finns kvar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.