30 juni 2008

Vit skuld förlamande i Zimbabwe-frågan


Jag visste det!

”Det koloniala arvet gör det svårt för den vita världen att agera. Robert Mugabe är inte den enda afrikanska ledaren som varit snabb att vifta med rasistkortet så fort FN, EU eller någon annan i huvudsak ’vit organisation’ uppmärksammat övergrepp mot befolkningen. ”

DN-ledare

För några år sedan skrev jag till Fredrik Malm i Liberala Ungdomsförbundet och frågade varför LUF inte demonstrerade mot övergreppen i Zimbabwe.

Han svarade att Mugabe ”inte skulle slippa undan”. Fast det har dröjt till i år innan en folkpartist, Birgitta Ohlsson, börjat framföra den kritik som borde framförts redan för fem, ja, tio år sedan.

Jämför detta med Ohlssons och Malms försvar av den amerikansk-brittiska invasionen av Irak.

När man bemötte kritik om att inga massförstörelsevapen hittats, försvarade man invasionen med motfrågan om man missunnade irakierna deras mänskliga rättigheter.

Jag har inte bara skrivit det där mailet till Malm för några år sedan utan upprepade gånger i olika internetfora dragit upp saken.

Och jag har även uttryckt misstanken att det skulle se kolonialistiskt ut, om ett gäng vita medelklassungdomar marscherade mot Zimbabwes beskickning och skanderade med plakat och facklor emedan en svart tjänsteman tittade ut genom ett fönster.

Där, analyserade jag helt korrekt, hade vi akilleshälen. Hudfärgsfrågan.

Jämför även hur ”världssamfundet” agerade mot Zimbabwe när det hette Rhodesia. Då var det ingen hejd på fördömandena, och sanktionerna, trots att Rhodesias ekonomi blomstrade under dem.

Och rasförtrycket var inte värre än att afrikanska läkare hade samma lön som vita läkare, fast aldrig lika mycket kvar i plånboken, för att de skulle fördela lönen på sina talrika släktingar.

City-Journal

En annan faktor att väga in är att Zimbabwe inte har någon olja och att dess ledare inte uppmuntrar terrorism mot Israel.

Läs även om Mugabes folkmord i Matabeleland på 80-talet:

Globalpolicy: Genocide Victims Want Mugabe Punished

Koreabloggen: Nordkoreas massaker i Zimbabwe

2 Kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Kan det ha varit att världen har förändrats sen Rhodesias dagar?
Hur pass högljutt är världssamfundet mot Vitryssland och dess diktator...?

Jean Moulin sa...

Du menar att vi är mer toleranta mot slemproppar nu?

Kanske.

Men "världssamfundet" har alltid haft en slagsida åt vänster när det gällt diktaturer.

Pinochet kunde man haffa genom en internationell arresteringsorder,utfärdad av den spanske socialiståklagaren Baltazar Garcon, när Augusto besökte Thatcher som pensionär.

I samma veva besökte dikatorskollegan Castro Spanien, utan att bli arresterad.

Ils n'y a pas d'enemie a la gauche.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.