12 juni 2008

Vår plats på jorden


Mycket under tre veckors vistelse i Sverige har förvånat mig men det som allra mest förbluffat är den betydelse svensken tror sig ha för jordens fortlevnad.
Var gång detta ämne kommer upp blir jag alldeles matt över den otroliga hybris jag möter. Hur hela Sverige tycks tro att någonting som människan, och i första hand svenskarna, kan göra kommer att ha en permanent effekt på planeten.
De människor som tror att vi kan ha någon märkbar påverkan på miljön har inte tillräcklig fattningsförmåga eller kunskap att se omfånget.

Charlton Heston läste
denna prolog från Jurassic Park 1995. Läs den och håll samtidigt i minnet att hela jordens nuvarande befolkning, infrastruktur och allt skulle få plats i staten Texas och det skulle bli plats över:

"Du tror att människan kan förgöra jorden? Vilken berusande fåfänga.
Låt mig berätta för dig om vår planet. Jorden är fyra och en halv miljarder år. Det har funnits liv på jorden under nästan lika lång tid, 3,8 miljarder år.
Först bakterier, sedan flercelliga varelser, sedan de första mer komplexa varelserna i havet och på land. Slutligen perioderna av djur, amfibierna, dinosaurier, till slut däggdjuren. Var och en har uthärdat miljontals år; storslagna dynastier av varelser har uppstått, blomstrat och tynat bort--allt detta mot en bakgrund av konstant och våldsamt kaos.

Bergskedjor sköt upp och eroderade, kometer kraschade, vulkaner hade utbrott, haven steg och sjönk, hela kontinenter flyttade sig. En ändlös, konstant, våldsam förändring, sammanstötningar och eftergifter för att forma berg under miljoner år.
Jorden har överlevt allt under sin tid. Den kommer alldeles säkert också överleva oss.
Om alla världens kärnvapen exploderade på samma gång och alla plantor och djur dör och jorden var glödande het under hundra tusen år så skulle livet ändå bestå någonstans; under marken frusen i arktisk is. Förr eller senare när planeten inte längre var ogästvänlig kommer livet att sprida sig igen. Den evolutionära processen skulle börja igen. Det kanske tar några miljarder år för livet att återfå sin nuvarande form. Det kanske blir helt annorlunda mot vad det är nu men jorden kommer att överleva våra dårskaper men inte vi.

Om ozonlagret blir tunnare kommer ultraviolett ljus att bränna jorden, än sen då?
Ultraviolett ljus är bra för för liv. Det är fyllt av energi, det främjar mutationer och förändring. Många livsformer kommer att frodas under mer UV-strålning. Många kommer att dö ut. Tror du att det är första gången det händer? Tänk på syre som är nödvändigt för liv nu men syre är egentligen ett metaboliskt gift, en frätande gas lik fluorine. När syre först producerades som en biprodukt av vissa plantceller för tre miljarder år sedan orsakade det kris för övrigt liv på jorden. Dessa plantor förgiftade miljön genom att utsöndra en giftig gas.
Jorden fick slutligen en atmosfär som var oförenlig med liv. Likväl tog livet hand om sig själv.

Enligt mänskligt sätt att tänka är hundra år en lång tid. För hundra år sedan hade vi inte bilar, flygplan, datorer eller vaccin. Det var en helt annan värld men för jorden är hundra år ingenting. En miljon år är ingenting. Den här planeten lever och andas enligt en mycket mer vidsträckt skala. Vi kan inte föreställa oss dess långsamma och kraftfulla rytm och vi har inte ödmjukheten att ens försöka. Vi har varit invånare här under ett ögonblick. Om vi försvann i morgon skulle jorden inte sakna oss.

15 Kommentarer:

Knute sa...

Lågstadiebarn matas med skräckvisioner, inte bara i Sverige förövrigt, al-Gores film visas i många västeuropeiska länder. Ungarna kommer hem och säger att syndafloden kommer. Visst liknar klimathysterin en religion? Människor förhåller sig religiöst till naturkatastrofer. Ett exempel är när Indonesien övergick till islam efter Vulkanen Krakataus utbrott år 1883.

Knute sa...

Lågstadiebarn matas med skräckvisioner

Anonym sa...

Charlton Heston är ju verkligen någon som man ska citera. Killen var ju vapenlobbyist och redigt korkad. Med ett schyst atomkrig så kommer vi göra slut på den här planeten innan vi säger svampmoln.

Anonym sa...

Nej Knute. Klimatförnekarna låter som profeter. De skiter i fakta och mässar om dumheten hos andra.

Knute sa...

Anonym 1, ditt schyssta atomkrig är snarare att vänta från den redigt korkade Ahmadinejad i Iran än från vapenlobbyisterna i USA. Rätten till att bära vapen är rätten till självförsvar. Ett obeväpnat folk som svenskarna står maktlöst inför den organiserade brottsligheten.

Anonym 2, vilka fakta? Det finns inga vetenskapliga bevis att mänskliga utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser skulle orsaka någon katastrofal uppvärmning.

31,072 American scientists have signed this petition,
including 9,021 with PhDs:

http://www.petitionproject.org/

http://www.moderna-myter.se/

Anonym sa...

"hela jordens nuvarande befolkning, infrastruktur och allt skulle få plats i staten Texas och det skulle bli plats över"

Låter otroligt! Har du nån källa?

/paraflex

Anonym sa...

Det är ju inte direkt första gången som man ropar vargen kommer, detta återkommer med jämna mellanrum för att hålla folk i schack av en eller annan anledning. Vem minns t ex inte skogsdöden på 80-talet som skulle radera ut europas skogar, detta knystas det inte ens längre om.

Men det är klart att det är jobbigt att få sina teser ifrågasatta, speciellt om man gör karriär på dem som forskare, politiker eller journalist.
Det är en påfallande brist på argumentation som bl a de anonyma skribenterna ovan uppvisar. De väljer helt enkelt att tro på vad de matas med.

Berit sa...

Om vi gör ett räkneexperiment och föreställer oss att vi ger varje person på jorden 100 kvadratmeter var — 100 kvadratmeter är inte mycket, men det är heller inte så lite — så får vi enkelt fram att det knappt skulle täcka State of Texas. Ja, det är sant. (Siffror som använts: jordens befolkning = 6,6 miljarder. Texas yta = 696241 km2 enligt Wikipedia. Räkna själv.)
En vän skrev och gav ett annat exempel:
Bästa Berit, vill bara upplysa Dig om att Du behöver inte staten Texas ,stor som hela "västeuropa" för att få plats med jordens befolkning.
Det räcker med Gotland. !!! Ställer man upp jordens befolkning,fot vid fot så får de plats på Gotlands yta!!!
PÅ 60-talet var det Öland som gällde för detta teoretiska experiment. Så många fler har vi alltså blivit

Anonym sa...

"det som allra mest förbluffat är den betydelse svensken tror sig ha för jordens fortlevnad."

Svensken i ett nötskal. Vare sig det är världspolitiken, kampen mot rasism, eller miljön så ser svensken sig som en central aktör med hela världens blickar på sig.

Anonym sa...

Ja, och varför bloggar de här tre tomtarna? För att förändra. Det är ju fantastiskt att folk har hopp. Ni vimsar i nattmössan. Som vanligt.

Berit sa...

Anonym, på tal om tomte och nattmössa.
Varför läser och kommenterar du ständigt och utan tillstymmelse till saklighet på en blog som du tycker så illa om?

Anonym sa...

Det måste alltid finnas någon som säger emot. Annars så kanske någon svagsint stackare går på skiten som ni skriver.

Berit sa...

Anonym, om du tror att våra kunniga, intelligenta läsare (du undantagen) påverkas av dina saklösa, innehållslösa kommentarer är du dummare än vad som är lovligt.
Det enda dina kommentarer åstadkommer är att visa vem du är.

Anonym sa...

Nja. Dina rent ut sagt hjärndöda utrop är fint skrivna men innehåller en hysterisk kommunistskräck så det inte finns några gränser. Jag anser mig vara väldigt intelligent och tolerant men vid ren och skär illvillig dumhet går min gräns.

Berit sa...

Citat från Anonym:
"Jag anser mig vara väldigt intelligent och tolerant men..."

Övertyga mig!!!

Du kan börja med att skriva något som innehåller fakta och sakskäl samt sluta skriva anonymt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.