24 juli 2008

Den moderne antisemitenFörra månaden höll den tyska inrikeskommittén en offentlig utfrågning om antisemitism i Tyskland. Många av inläggen valde att fokusera på den klassiska antisemitism man finner i det man eufemistiskt kallar "höger-extremistiska" miljöer, med andra ord, bland skinheads och nynazister.

Journalisten och författaren Henryk Broder anser dock att problemet ligger någon annanstans - förklätt som "anti-zionism" i Tysklands akademiska och politiska miljö. Här ett utdrag ur hans inlägg:

Jag tackar för inbjudan till denna hearing. Det är en ära för mig att få tala till er. Jag vet att det har funnits ett visst missnöje på grund av mitt deltagande. Men jag är säker på att vid slutet av mitt tal kommer ni inte att ångra att ni har bjudit in mig. [...]

Den moderne antisemiten tycker att vanlig antisemitism är skamlig. Han har emellertid inga problem att omfamna anti-sionismen och är tacksam för möjligheten att uttrycka sin förbittring i en politiskt korrekt form. För antisionism är ett slags förbittring precis som klassisk antisemitism.

Anti-sionististerna har samma inställning till Israel som antisemiterna har till judar. Han är inte besvärad av vad Israel gör eller inte gör,
utan snarare av det faktum att Israel existerar. Det är därför som han deltar så passionerat i debatter om lösningen på den palestinska frågan - som mycket väl skulle kunna innebära en slutlig lösning för Israel.

Å andra sidan är han likgiltig för villkoren i Darfur och Zimbabwe eller Kongo eller Kambodja, eftersom det inte finns några judar inblandade på dessa platser. Fråga den utrikespolitiska talesmannen för Vänsterpartiet, till exempel, hur många uttalanden han har utfärdat om "Palestina" och hur många om Tibet. [...]

Antisemitism och antisionism är två sidor av samma mynt. Om antisemiten var övertygad om att det inte är han själv, antisemiten, som är skyldig till antisemitism, utan snarare juden själv som bär skulden, så är även anti-sionisten övertygad om att Israel är ansvarig inte bara för palestiniernas lidanden, utan också för de umbäranden det själv lider.

Äldre personer bland er kommer kanske ihåg vad en miljöpartistisk politiker, som fortfarande är ledamot av förbundsdagen, sade om de irakiska raketer som avfyrades mot Israel vid tiden för det första Gulfkriget 1991: "De irakiska raketattackerna är den logiska, nästan oundviklig konsekvensen av Israels politik."

Idag, 17 år senare, hör vi liknande uttalanden när det gäller raketangreppen mot Israel från södra Libanon och Gaza, nämligen att de är det logiska, nästan oundvikliga resultatet av den israeliska ockupationen och att Israel inte bör reagera för att undvika en upptrappning av fientligheterna.

Den moderna antisemiten visar respekt för judar som varit döda i 60 år, men känner motvilja mot levande judar som vidtar försiktighetsåtgärder för att skydda sig. Han ropar "Se upp för begynnelserna!" när en handfull helg-nazister demonstrerar i Cottbus, men söker rättfärdiga den nuvarande iranske presidenten och försvarar Tysklands fortsatta affärer med Iran. [...]

Om jag i all anspråkslöshet får komma med ett förslag: Lämna den gamla antisemitismen till arkeologer och antikvarier och historiker. Ägna er uppmärksamhet åt den moderna antisemitismen som är förklädd till antisionism och åt dess företrädare. Ni hittar några av de sistnämnda i era egna led.Läs Henryk Broders tal på
Document.no

Min kommentar: jag instämmer med Broder. Kritiken av Israel är oftast oresonlig och syftar till att fördöma ett helt land. Antisionism är en negativ hållning till sionism, d.v.s. till judarnas rätt att ha en egen nationalstat. Judarna själva är inte okritiska till sin stat men de är åtminstone nyanserade till skillnad mot besserwissrarna i västvärlden och fanatikerna i den islamiska världen.

En kommentar till denna postning ger mig anledning att ställa frågan: Varför ockuperade Israel Västbanken? Därför att de blev överfallna av de omgivande arabstaterna och var tvungna att försvara sig.

Den israeliska regeringen var på väg att avskaffa de judiska bosättningarna, och började med Gaza. Vad hände? Gaza blev en raketbas riktad mot Israel. Inte underligt att israelerna tills vidare gett upp planerna att tömma bosättningarna på Västbanken.

Jag ser inte detta som "lebensraum"-politik utan som självbevarelsedrift. Det finns således ingen rationell anledning att vara anti-sionist.

23 Kommentarer:

Anonym sa...

Låter mycket klokt men jag har ändå en känsla av att faktorn USA borde räknas in.
En av israels svåraste "belastningar" i mångas ögon är just att USA är dess allierade. USA betraktas ju av samtliga inom vänstern och av de flesta högerextremister som roten till allt ont i världen.
Enligt denna förvrängda logik så måste ett land som stöds av den store satan i sig själv vara minst lika ont.

Anonym sa...

Att använda uttrycket "sionism" som en beskrivning av Israels ambitioner att existera som suverän stat anser jag vara ganska missvisande. Sionism för mig är snarare ett sätt att politiskt ursäkta den israeliska "lebensraum"-politiken som bl a innebär ockupation och bebyggande av andra staters territorium, detta i strid med internationell folkrätt.

Att landet i vissa avseenden också bedriver en rasistisk politik riktad mot den arab-israeliska befolkningen kan möjligtvis också tillskrivas det man kallar "sionism". En FN-resolution från någon gång på 1970-talet stämplade sionismen som rasistisk, f.ö. den enda resolution som FN har dragit tillbaka. Så nej, sionismen är så väldigt mycket mer än att säkerställa Israels existens. Tycker jag i alla fall.....

Anonym sa...

Rabbi Weiss.

http://youtube.com/watch?v=M9OIqy6md9w

Forbidden knowledge.

Se alla delar.


http://youtube.com/watch?v=66zOgVAnIgE

Anonym sa...

Skillnaden på Israel och andra stater är att Israel utger sig för att vara en demokrati. Samma sak med USA, odemokratiskt så det förslår. Det handlar om ulvar i fårakläder. Darfur och andra diktaturer är liksom onda redan. Det behöver inte diskuteras på samma sätt som annat.

Berit sa...

Judeophobia?

Antisemitismen har vuxit i Europa igen och börjar närma sig proportioner som kan jämföras med den paranoia man möter i den arabiska, muslimska världen. Det verkar vara den radikala vänstern som driver detta och som också anser att USAs regering är genomsyrad av zionister.
De fördomar man har mot judar tycks bara bli bittrare och den attityden uppmuntrar den hatiska anti-semitismen, anti-zionismen.

Anonym sa...

Berit, det är inte bara den radikala vänstern som är besatt av Israel och judarnas påstådda inflytande i världen.
Tittar man på högerextremistiska hemsidor så får man samma bild, dvs en avsky för USA, Israel, "globalisering", kapitalism och EU.
Den enda fråga som splittar vänster- och högerextremister är hur stor invandring Sverige skall ha. Annars tycker de så lika och man undrar om inte det vore lönsamt att slå ihop kommunist- och nazistsekterna och på så sätt spara tid?

Berit sa...

Lasse, du har nog rätt. Jag är väldigt dåligt insatt i svensk inrikespolitik.
Redan på "min" tid i Sverige var den enda skillnaden mellan de svenska politiska partierna att de lite olika åsikter om vilka projekt regeringen skulle använda skattepengarna till. Jag tänkte mest på USA.

Till anonym undrar jag vad han egentligen menar med "demokrati"?
Fria val med många partier att välja mellan? Representanter från dessa partier i regeringen? Religionsfrihet? Fri press?Frihet att demonstrera? Lika rätt för kvinnor?
Vad mer kan du komma med?

Jean Moulin sa...

Lasses inledande replik innehåller en uppfriskande ny synvinkel.

Kan det vara så, att Israel är avskytt pga bindningen till USA?

Å andra sidan, är ju den en av den amerikanska mellanösterpolitikens akilleshälar, att den misstänks influeras av amerikansk-judiska intresseorganisationer såsom AIPAC.

Den amerikanska judenheten är djupt splittrad i denna fråga.

Yngre intellektuella judar ofta Israelkritiska, emedan äldre är okritiska visavi Israel.

Svensk och europeisk debatt provinsiell och obildad rörande detta. Inga nyanser, bara svart-vitt antingen eller.

Så jag föredrar att ligga lågt.

Fokus måste vara på islamo-fascismen och dess stödstat Iran.

Se mitt You Tube-klipp om London-moskén.

Inga ideologiska illusioner, hundraprocentig realism.

Anonym sa...

Israel är hatat för det är en militärstat med apartheidlagar. Sydafrika än en gång. Det är ingen konspirationsteori där judarna är källan till allt ont. Det är Israels sätt att behandla palestinierna. Inget annat.

Berit sa...

Så som vissa palestinska vägarbetare kör omkring med bulldozers förtjänar de den
behandling det resulterar i.

Anonym sa...

Anonymen försöker hålla en respektabel fasad genom sin förmenta omsorg om palestinierna.
Vad har just dessa gjort för att få extremisternas sympati? Varför just de och inte andra folkgrupper som är i händerna på hänsynslösa ledare?
Nej, Jean må tvivla men jag tror att det är tre faktorer som främst spelar in:
- USA:s stöd
- De palestinska organisationernas framgångsrika kamp för att framstå som "under dog"
- en latent antisemitism hos vissa

Att sedan Arafat vid något tillfälle påstod att han innerst inne var socialist gjorde ju inte den palestinska anrättningen mindre smaklig för de svenska våldsromantikerna.

Anonym sa...

Imponerande försvar för en fascistoid stat. Det handlar om hur lagar och regler tolkas i skitlandet Israel. Hur de ockuperar mark som inte är deras och hur de skjuter barn. Visst finns det galningar bland palestinierna men de är terrorister och terroristerna har mördat långt mycket färre än den "demokratiska" staten Israel.

Berit: Om jag ska köra samma resonemang så förtjänade USA 9/11. Eller? Är man en buse förtjänar man att dö?

Berit sa...

Den palestinier som körde en bulldozer mot människor i avsikt att döda dem förtjänade att dö.
De som flög planen sept. 11 samt de som "anställde dem" förtjänar också att dö, tycker du inte det?

Knute sa...

Fenrisulv,

jag har lagt till några rader i min postning med anledning av din kommentar.

Mvh Knute

Knute sa...

Muslims protest Israel in Holland.

Here is the logical conclusion of multiculturalism. If you let in everyone and give all peoples value sets an equal weight, then the most numerous and least tolerant among us will dominate. This is a no brainer. In fact it is embarrassing to actually type this out, as if anyone alive wasn’t able to reason this out. But 2 generations now or more of politically correct, leftist indoctrination has made this obvious truth a heretical act to say out loud.

The next logical consequence in what people commonly think of as a democracy, as since the death of civics classes in schools people imagine that democracy is simply a system where idiots vote on things (and not any of the fundamental things like institutions and rules that make a nation a democratic one) politicians are going to have to set policy not based on what is true, not based on what is just or even what is good for the continuance of liberal democracy, but will have to degrade into mob rule and the thin pretence of democracy.

http://vladtepesblog.com/?p=27958

Tony sa...

Anonym,

dessa ologiska och verklighetsfrämmande argumenten som du kör med är fruktansvärt imbecila.

Vem är facist, den som tillåter olika folkslag att bo inom sina lands gränser? Eller är det de som inte tillåter en specifik etnisk grupp och har apartheidlagar?

Hos dig är facister inte facister och icke-facister facister.

Snacka om ologiskt tänkande.

Anonym sa...

Här var det rätta tankar från Knute.

Hej Knute!

Ulf Nilsson på Expressen är väl också för bra för Sverige helt enkelt. Han har skrivit på Newmill också. Kommenterar lite.

Utan USA så vet vi att Judarna skulle inte haft möjlighet att försvara sig ens i Israel. Naturligtvis föddes drömmen om mark i Palestina för Judarna, efter tusentals år av utsatthet och vilket hann även resultera i förskräckligaste förföljelse och masslakt. Det är tragiskt att det behövtes masslakt till innan resterande flesta Judar kom dit. Och det har erövrats länder utan att ens folk varit i nöd. Så om någon gång i historien erövring av område varit befogat så var det erövring åt Judarna. Det var naturligtvis ett historiskt mäktigt nödvändigt kapitel.
Och Busynessen har varit naturlig för många Judar att ägna sig åt eftersom de fick ju inte äga mark att odla. Men när väl de fick mark i Palestina så visade de sin sanna duglighet i det också...
Hade det inte varit för den dubelmorala politik som våra länder också fört tackvare handel med arabländer, plus nazism, antisemitism, socialism, kommunism så hade man inte heller tjänat terroristen Arafat under alla decennierna, till hemsk nytta. Palestinska folket bara än värre hatindoktrinerade till omöjligt fall och inte minst på grund av de livssfarliga terroristgrupperna som ingen Palestinier skulle våga agera emot. Och jovisst: muslimfurstar i Mellanöstern hade samarbete med Hitler också om att utrota Judarna där. Många vänsteparasiter och antisemiter m.fl. skulle naturligtvis önskat att de lyckats. Ondskan är för sjuk helt enkelt i människan som inte kan lämna andra i fred. Om rötäggen hade själv haft i blodet om den utsatthet som judarna haft så skulle de nog ack så väl förstått hur naturligt det varit för världen att gemensamt samarbeta mot islamisterna, att hjälpa muslimerna att bearbeta den islamistiska ondskan. Avikdoktrinera helt enkelt, och ingen hatindoktrinering mer. Fruktansvär ond sjukdom att man undervisar barn att hata. Helt och hållet sanslös vilken ondska. Naturligtvis kan inte Israel ta sådan hopplös spoling på allvar. Ockuperad mark är naturligtvis nödvändig för inte kommer hatet, fascismen och terrorismen bli mindre, tvärtom. Det behölvs inget dåligt samvete för bostadsbygge på ockuperad mark så fräck omvärld som det finns som spelar sådant dubbelspel. Israel är ju inte dummare än tåget.

MVH - qolle- debattör på expressen

Anonym sa...

Antizionism? Herregud.. undrar hur mycket ni vet om zionismen, den handlar om långt mer än att judar bör ha ett eget land.. Den handlar om hur judar skulle vara en mästarras, satt av Gud att styra alla andra. Kolla upp Moses Hess tex..

Gillar denna blogg men att jämföra antizionism med antisemitism är bara för mycket. Det är rent obildat.

Berit sa...

Varför kan vi inte jämföra antizionism med antisemitism? I många fall kan man också jämställa och säga att de överlappar varandra.

Båda ismerna har gemensamt att de anser att judar inte ska existera.
Vänstern lider av förföljelsemani gentemot judar eftersom judarna vägrar att assimilera sig i en sorts "Modern Stat" där det inte finns någon Gud eller bibel.
Israel representerar en brytning med den socialistiska agendan som kräver att judar överger sin religiösa övertygelse och arbetar för att bygga socialismen i de länder där de lever.
Man kan inte skilja Ismerna eftersom båda kräver utplåning av den judiska identiteten.
Det är det ideologiska bränslet både för Vänstern och araberna.

Anti-zionism är förnekelse av judars rättigheter baserat på anti-semitism.
Vänsterns motstånd mot Israel har ingenting att göra med mänskliga rättigheter, utan är en övertygelse att judisk separatism är olaglig och en utbrytning ur deras egna planer om hur man skapar moderna socialistiska stater.

Anonym sa...

Svenska nyheter börjar oftast ,Israel gjorde flyg och bombade Palestinsk eller syriskt område..!
Om man flera år ,börjar nyhetsända på dessa form
man hör detta om och om ? Resultatet blir att hjärnan ,undermedvetna blir manipulerad tro att detta är sant. Israel har säker fått raketer flera veckor över sig ,och kulor som träffar folk i Israel. EU och Sverige har ingen realistiskt bild av situationen. Bara manipulera en del av folket ,svenskar som är okunniga tro att nyheterna är sant.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Jag tog bort kommentaren. Diskutera gärna sionism men undvik att angripa oss, vår blogg är inget klotterplank.

gäster sa...

Dansk Palæstinensisk forening afholder 21/9 2011 en Demonstration på Christiansborg Slotsplads kl. 18:30


Demonstrationen finder sted underparolerne:

Danmark skal anerkende Palæstina, på grænserne fra den 4. juni 1967
Danmark skal stemme ja til et Palæstina som fuldgyldigt medlem af FN.

Der vil være støtte taler af: Mogens Lykketoft (S), Holger K Nielsen (SF), Zenia Stampe (R) og Frank Aaen (EL)

- - -

Vi, venner af Israel, skal til alle de landsdækkende aviser omgående skrive læserbrev, kronikker ect. og jeg finder det relevant at vi der stiller spørgsmålet eller kravet, til alle de ovennævnte taler og arrangøren om at:

Palæstinenserne skal anerkende Staten Israel

Hamas skal anerkende Staten Israel

At man ikke underviser palæstinensisk ungdom, i at et Palæstina indbefatter Tel Aviv, Haifa osv.
At man som fuldgyldigt medlem af FN overholder FN’s regler herunder løsladelse af Gilad

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.