26 juli 2008

Fördomar om USA


Det är normalt och inte mycket att gnälla om, men i alla länder hyser invånarna fördomar om andra länder. Och ju längre avstånd, desto fler fördomar.

Svenskarnas uppfattning om USA utgör inget undantag. Förutom att amerikanerna är feta (enligt vår drottning), så är de vapenfixerade (enligt Michael Moore), de har inte råd med sjukvård, de fattiga dör på gatorna, afro-amerikanerna (det politiskt korrekta uttrycket i Sverige fast det inte längre är det i USA, där det ersatts med det mer otympliga African-American) diskrimineras på precis alla områden, men mest inom rättsväsendet.

En ”sanning” är att det är större risk att få dödsstraff om man är svart än vit.

2001 var 42,5 procent av de dödsdömda svarta, 46,5 vita var vita (8,4 latinos).

Om man däremot ställer dessa 42,5 procent emot en svart befolkning på endast 13 procent, jämfört med något över 60 procent vita, så får du en förskräcklig svart överrepresentation.

Men då skall man komma ihåg att svarta amerikaner under fyrtio års tid stått för över hälften av alla mord i USA.

En annan populär ”sanning” är att svarta i alla fall riskerar att avrättas i högre grad än vita.

Amerikanska BRÅ (Bureau of Justice Statistics) hävdar dock att det är tvärtom: 1,6 procent av de vita som grips för mord riskerar att avrättas jämfört med 1,2 procent för svarta. Vidare riskerar vita som mördar vita att få dödsstraff oftare än svarta som mördar vita, liksom vita som mördar svarta jämfört med svarta som mördar svarta.

De amerikanska fängelserna är överfulla av svarta, vilket dock inte beror på rasism utan på att kriminaliteten är så pass mycket högre bland svarta.

Till viss del skulle dessa siffror kunna sänkas, om man avkriminaliserade narkotikaanvändning, eftersom en stor andel av fängelsedomarna i USA är narkotikarelaterade.

En intressant statistisk skillnad mellan svarta och vita är att svarta våldtar betydligt fler vita kvinnor än vita våldtar svarta kvinnor. Ett år på 90-talet våldtogs ”bara” hundra svarta kvinnor av vita män emedan 20 000 vita kvinnor våldtogs av svarta män, enligt den indiske akademikern Dinesh d’Souza i boken ”The End of Racism”.

När det gäller våldsbrott mellan svarta och vita, så är i nio fall av tio förövaren svart, enligt statistik från amerikanska justitiedepartementet.

En ”anonym” har ifrågasatt ackuratessen i detta, på grund av källhänvisningen till Frontpage Magazine, en neokonservativ nättidning.

”Anonym” försöker leka smart och hänvisa till Rodney King-fallet, som bevis på att USA verkligen är rasistiskt (ja, mot vita, via affirmative action).

Men i bakhuvudet hade jag en gammal uppgift om att King misstänkts för narkotikapåverkan, så jag googlade och fann följande artikel i Salon.com (ej högertidning), Rethinking Rodney King, ur vilken jag citerar:

Poliserna jagade Rodney King ca en svensk mil (eight miles), och när de fick stopp på honom, gick en kvinnlig poliskonstapel från California Highway Patrol fram till honom med dragen pistol, vilket inom Los Angeles Police Department betraktas som en mycket farlig taktik.

Konstapel Stacey Koon från LAPD beordrade CHP-konstapeln att dra sig bakåt och tog över gripandet.

Därefter beordrade han fyra konstaplar att försöka gripa King. King kastade av dem från sin rygg. Han svettades fast det var en kall natt, han skrek åt alla håll, han gjorde underliga ljud, han rullade med baken mot den kvinnliga konstapeln, med mera. De misstänkte att han var hög på PCP, och visste att han var stark.”

Det har vidare framkommit att det videoband som åklagarna använde i rättegången mot de åtalade poliserna, var redigerat, vilket juryn misstänkte och därför frikände.

Rodney King Shot in San Bernardino (16 år senare),

UN ignorance on the death penalty

Inter-Racial Crime: The Dirty Little Secret

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.