12 juli 2008

Ian McEwan ”föraktar islamismen”


I det allt mer mardrömslika Storbritannien, riskerar den internationellt hyllade romanförfattaren Ian McEwan åtal för ”hatbrott”.

Hur är det möjligt att en sådan utpräglad humanist och favorit bland högbrynta vänsterliberaler kan riskera något sådant?

Har han använt glåpord som ”yid” eller ”paki” eller ”nigger”?

Nej, ”brottet” består i ett försvar av romanförfattaren och vännen Martin Amis, som också anklagats för ”rasism”

Ur en intervju med Ian McEwan i italienska Corriere della Sera:

’En kär vän har kallats rasist,’ sa han. ’Så fort en författare uttrycker en åsikt mot islamismen, så genast ställer sig någon på vänsterkanten upp och påstår att därför att majoriteten muslimer är mörkhyade, så är den som kritiserar rasist.’”

Gott im Himmel! Så om någon kritiserar nazismen, så är det ett uttryck för fördomar mot tyskar? Eller kritiserar man kommunismen i Kina, så är man egentligen anti-kinesisk?

McEwan fortsätter:

Detta är logiskt absurt och moraliskt oacceptabelt. Martin är ingen rasist. Själv föraktar jag islamismen, därför att den vill skapa ett samhälle som jag avskyr, baserad på religiös tro, på en text, på brist på frihet för kvinnor, intolerans mot homosexuella och så vidare – vi vet det allt för väl.”

Journalisten invänder att det i USA finns en kristen motsvarighet till islamisterna, den kristna högern.

Jag finner dem lika absurda,’svarade McEwan. ’Jag gillar inte de här medeltida visionerna om att Gud kommer för att rädda de troende och fördöma alla andra. Men dessa amerikanska kristna vill inte döda alla i min stad, det är skillnaden.’”

För dessa uttalanden riskerar alltså en av Storbritanniens nu största författare åtal.

Vad tyskvänner såg hända med Tyskland efter Hitlers macht-über-nahme 1933, ser nu anglofiler som undertecknad hända med England under Brown.

Independent

P.S. När skall en svensk McEwan eller Amis ta bladet från munnen? Fast det vågar väl ingen i det här hukande, räddhågade landet. Kanske dags för McEwan-beundraren Lundell att uttala sig?

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Detta visar bara än en gång att vi har att välja mellan den sekulära vägen eller den teokratiska vägen.

Vi befinner oss nu i ett tillstånd där det sekulära tänkandet för första gången utmanas av något främmande, något som inte är den form av "kulturkristendom" som både troende och icke troende betraktat som ett slags neutralt normaltillstånd i väst.

Det är först nu, under hotet av islam, som vi verkligen börjar inse vad det ickesekulära innebär, när vi ser det i skepnad av en främmande religion/ideologi som hotar att ta över våra samhällen.

En nyttig tankeställare, men i värsta fall en splittrande kraft som kan söndra de kulturkristna kulturerna i väst.

Kristendomen får aldrig börja kohandla med islam! De närmanden som kristna ledare redan gjort måste betraktas som kulturellt förräderi, inte bara mot de troende utan mot alla som lever i ett arv som i varierande grad är integrerat med den kristna kulturen.

Knute sa...

LP, det brinner i knutarna eftersom massor av präster och biskopar i alla möjliga kyrkor, främst protestantiska, håller på att kohandla för fullt. Jag talade med en katolsk präst häromdagen och han var mycket bekymrad. Han sa att möjligen skulle den irländska katolska kyrkan bjuda motstånd mot islamiseringen, men läget i Storbritannien och på de flesta håll i Västeuropa var minst sagt bekymmersamt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.