21 juli 2008

I så fall borde alla mordrättegångar vara offentliga...


En svensk som våldtagit och mördat ägnas stor uppmärksamhet i media. Just nu på 21-nyheterna frossar TV i detaljerna. Inget fel i det kanske, om det inte funnes många liknande onda dåd som aldrig nämns i media, därför att gärningsmännen är utlänningar.

Massmedia hänvisar till sina "etiska" riktlinjer. Fnys! TV gör showbiz av tragedier, förutsatt att gärningsmannen är svensk. Det finns många som heter Anders Eklund, det är ett vanligt namn. De känner sig nog illa till mods. Däremot anses det kränkande för en invandrare att hängas ut. Vi har aldrig sett något utländskt namn på någon som begått ett bestialiskt mord. Fick vi veta namnet på den afghanska familjen i Högsby som torterade och mördade sin svärson?

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Ja, i det hele taget er der opstået en kriminalitetsporno - også i TV. I dansk TV 21 optrådte - Clark Olofsson og Ekdahl big time.

Unknown sa...

Nu blev den "afghanska familjen" frikänd av Göta hovrätt, den som fälldes var 18-åringen.
Och när det gäller så unga förbrytare brukar man vara försiktig med namnet.
(F ö doldes det knappast om att det handlade om invandrare.)
Annars finns det ett flertal fall där personer med utländska namn blivit namngivna vid uppmärksammade mordfall:
Márquez Jara, Mijailo Mijailović och Rahmi Sahindal för att ta några exempel.

Knute sa...

Tack för bra och klargörande kommentarer. Att vi "aldrig" får veta namnen skulle uppfattas som en överdrift. Jag borde ha skrivit dit citationstecknen.

Angående domen i Göta hovrätt kan man jämföra med en liknande händelse i Danmark. Där blev hela familjen fälld, förmodligen på grund av bättre polisarbete och därmed bättre bevisning.

Sydsvenskan

Unknown sa...

Det är mycket möjligt du har rätt vad gäller polisarbetet. Men i en rättstat så är det domstolar som dömer.. så juridiskt är de oskyldiga.
Vad gäller namngivande vid mord så är det ganska ovanligt överhuvud taget. Varför? Jo det handlar ofta om rent ointressant information.
Det vanligast förekommande mordet i Sverige är Kalle Karlsson och Sven Svensson som sitter och super. De blir osams och den ene slår ihjäl den andre.
Eller också så är det småkriminella - mestadels svenskar - som blir osams om en knarkaffär.
Vad de heter är fullständigt ointressant.
I de mera uppmärksammade mordfallen publiceras numera förr eller senare namnen oavsett om de är svenskar eller inte - men tidningarna brukar vänta tills domen i tingsrätten fallit såvida det inte finns erkännande eller andra omständigheter som gör tidningarna säkra på att den anklagade är skyldig.
Men vi har inte så många uppmärksammade mord i Sverige per år. Antalet mord o dråp brukar pendla mellan 110-150 per/år. Ett tiotal anses värda mera uppmärksamhet. (De andra blir ofta bara notiser).
Under en period på 70-talet var tidningarna försiktigare med att publicera namn och detaljer kring mord, men detta berodde inte på någon "invandring" utan en reaktion mot den kriminaljournalistik som utvecklats under 50- och 60-talet som blev för detaljerad, något som drabbade framförallt offrens anhöriga men även pekade ut oskyldiga.
Nu har pendeln slagit tillbaka, men den kommer troligen att slå mot andra hållet när läsarna börjar reagera på alltför detaljerade skildringar. Glöm aldrig att tidningar och tv är kommersiella produkter.

Knute sa...

Kalle Karlsson och Svenne Svensson slår ihjäl varandra. Något annat förekommer överhuvud taget inte i vårt idylliska Sverige.

Erkänn att att tidningarna inte vågar beskriva verkligheten av rädsla för att anklagas för hets mot folkgrupp.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.