30 juli 2008

Mot alla odds


Framgångarna i Irak är nu så uppenbara att även pressen känner sig tvingad att skriva om vad som pågår.
I det längsta har man försökt undvika ämnet genom att fokusera på Afghanistan igen men även en
AP-rapport i måndags meddelade: "Organiserat motstånd är så gott som över i Irak".

Baghdads nyhetschef och dess militära rapportör säger att upprorsmakarna inte längre har styrka att hota irakregeringens överlevnad.

Förenta Staterna vinner nu det krig som man för två år sedan ansåg omöjligt.

Analysen påstår vidare att det systematiska dödandet i Baghdad har upphört, våldet är mindre än det varit under de senaste fyra åren och stridshandlingarna har ändat.
I Baghdad fylls nu parkerna varje helg med familjer som leker och gör utflykter. Det var otänkbart för bara ett år sedan.

Under de år som gått har många européer önskat att Amerika skulle misslyckas i Irak och se det som en läxa.
Kan man kanske tro nu att en del av dessa, åtminstone privat, är tacksamma över att vi vinner? Att man inser möjligheten och hoppas att det inte är lika troligt att demokratier i Mellanöstern i framtiden släpper lös en mobb som bränner ambassader och hotar deras medborgare?

svd

17 Kommentarer:

Knute sa...

En viktig postning som jag hoppas många läser.
För en tid sedan träffade jag en irakier som sade det samma som du skriver. Han sa att det fortfarande är farligt, men att det vänt. Snart kan hans familj som befinner sig i Jordanien återvända.
Personligen satsade jag mycket prestige när kriget började, skrev insändare i tidningar och gjorde mig omöjlig i vissa kulturradikala kretsar jag verkat i tidigare. Jag reagerade känslomässigt, trodde att det skulle vara som när järnridån föll och människorna jublade. Till att börja verkade det också gå vägen, amerikanerna mötte inget motstånd, statyer av Saddam vältes på samma sätt som Stalinstatyerna. Men jag var okunnig om islams jihad och det var nog Bush också, annars kanske han tänkt sig för. Nu verkar det som det går vägen ändå! Fortfarande finns det hopp om mänskligheten.

Anonym sa...

Och hur många skall vi fortsätta att ta in? Eller kommer de som är här att återvända nu?

Anonym sa...

Utan amerikaner i Irak hade inga irakier haft anledning/svepskäl till att ge sig iväg till och söka asyl i sverige...

Utan amerikaner hade antagligen nästan allihop stannat i Irak, så jag har svårt att se något positivt med det amerikanska agerandet...

Anonym sa...

USA härjar för olja. En liten elit blir rik på den vanliga amerikanens bekostnad. USA är världens bästa exempel på hur man INTE vill ha ett samhälle.

Berit sa...

Anonym, var vänlig ge mig bevis på den olja USA har tagit från Irak!

Har du dessutom någon aning om hur många miljarder USA har stoppat in i Irak i form av infrastruktur?
Vägar, sjukhus, skolor, gasledningar, vatten och avlopp, byggnader...Långt mycket mer och bättre än vad de hade under saddams tid.
Om du bara för en liten stund kunde bortse från ditt USA-hat tror jag du skulle få bättre grepp på tillvaron.

Knute sa...

Hälften av de asylsökande kommer ifrån Irak. Flyktingar uppger sig vara irakier för att få asyl.
Skyll inte på USA utan på Sveriges slappa utlänningspolitik.

Carl T sa...

Hurra! Tack, USA, för alla tiotusentals irakiska invandrare till Södertälje, övriga Sverige och Europa! Tack! Och tack för att mellanöstern äger ännu en islamistisk stat! Tack-tack-tack!

(Systematisk ovilja mot USA är en extrem av två möjliga. Systematiskt stöd för USA är knappast klokare.)

Anonym sa...

Landene i Mellenøsten er verdens bedste eksempler på samfund "man" ikke vil have!

Berit sa...

Skulle man kunna tänka sig en nyanserad och balanserad hållning, Aloysius?

En där Sverige tar ansvar för sin egen invandringspolitik och en där man kan utgå ifrån att Irak, med fortsatt inflytande från USA, kommer att utvecklas till en stat som inte understöder terroristgrupper och dit irakier kommer att flytta tillbaka?

Anonym sa...

Irak stödde inga terroristgrupper innan invasionen. USA anföll Irak med ljug och inget annat.

Berit: Läs vad jag skriver. Visst pumpar USA in pengar i Irak. DINA skattepengar. Sen kommer det pengar tillbaka som hamnar i den rika elitens fickor. Det är ett stort penningtvätteri och inget annat.

Jag hoppas att Irakierna får rösta snart och röstar på någon som nationaliserar oljan och ber USA dra dit pepparn växer men det blir ju svårt då USA kommer ha en jävla massa militärbaser i området. USA beter sig som facister i utlandet.

Anonym sa...

Knute, med tanke på sveriges slappa invandringspolitik är det viktigt att fattiga människor inte ska kunna uppge något svepskäl för att få asyl i sverige. Detta har skett genom det amerikanska agerandet i Irak och afghanistan. Undrar om inte amerikanarna supportar den etiopiska närvaron i somalia också...

Anonym sa...

Vad vet anonym om "facism"? Du som inte ens kan stava till det!

Carl T sa...

Nyanserad, ja. Men också insiktsfull (och påläst). Saker och ting hör samman. Om man bombar sönder ett land och skapar islamism i det, ja, då kommer andra att få utstå flyktingströmmar. Så är det bara.

F.ö. tar du miste om du tror att Bush för krig mot terrorismen. Det finns nog med dokumentation härvidlag.

Du tycks sedan glömma att islam i Europa är något som har USA:s fullaste stöd. Jag minns då vad som hände serberna. Och vet att USA stöder ett Turkiet i EU.

Berit sa...

Aloysius, hur länge har Bush dikterat invandringspolitiken i europeiska länder?

De som flyr från Irak flyr inte undan amerikanerna utan sina landsmän från andra sekter/stammar. Under Saddams tid hade de inga möjligheter att fly, då blev de enbart dödade.
Eller menar du att det är Bush som gjort landet muslimskt?

Du skriver "bombar sönder ett land"; hur många av självmordsbombarna har varit amerikaner och hur många "car bombs" har amerikanarna sprängt?

Den dokumentation du talar om, är det något mera än en op-ed i The New York Times?
För att vara språklärare har du dålig gramatik och meningsbyggnad i de sista två meningarna av din kommentar.

Carl T sa...

Jag tror inte vi kommer längre. Du svarar vid sidan av och med detaljfrågor. Jag kan f.ö. lugna dig med att jag hellre läser The Chronicles Magazine än New York Times.

Jag ser att hovsamma ursäkter inte faller i god jord. Det skall jag lägga på minnet. Din uppfattning ifråga om meningsbyggnad är f.ö. felaktig.

Anonym sa...

En seger? En framgångssaga? Säg det till de (får vi gissa oss till, för inte fan bemödar sig ockupationsmakten hålla räkningen) hundratusentals döda irakierna och bortåt fem miljoner flyktingarna.

Visst är kriget mot Irak en seger, om än en bräcklig sådan, för västerländsk kolonialism, men däremot är kriget tveklöst en oerhörd tragedi och plåga för lokalbefolkningen, infödingarna, och ett orosmoln för hela regionen. När faller bomberna över Teheran?

Knute sa...

Anonym 3 augusti, det är inte amerikanerna utan islamistiska sekter som ligger bakom dödandet och att folk flytt landet. Jag citerar ur Svenska Dagbladet :

al-Qaida i Irak: Dök upp i landet efter den amerikanska ockupationen och tog kontroll över delar av Irak. Ser slagfältet Irak som en möjlighet att bekämpa USA och shiamuslimer och genomförde blodiga attacker mot shiamuslimer för att skapa kaos. al-Qaidas terrorattacker mot civila fick till slut sunnimuslimer att ta till vapen mot sina självutnämnda beskyddare inom nätverket. Är nu försvagat och rapporteras gruppera om i Afghanistan istället.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.