26 juli 2008

Varför jag alls bryr mig

I den magiska trädgården sommaren 1973, medan jag lyssnade på American Forces Network, till en cigg. och en Screw Driver, medan solen var i nedan och jag laddade för ännu en kväll i Brussels by night, och förhören i Capitolium i Washington D.C. kom ur transistorn brevid mig (mamma och pappa var i Sverige), så dök associationen upp: USA är vår tids Rom, och den här platsen, en mil eller två från Bryssel, är Gallien.

Rom lämnade ampla spår efter sig överallt. Inte minst i Albion.

Samma sak med USA. Vi ”galler” i imperiets utkanter, är förstås influerade av impulser från imperiets centrum.

Igår såg jag om Alla presidentens män på dvd. Underbar tidskänsla. I ett krig för länge sedan, enrollerade Hollywood sin mästerregissör Frank Capra, och serien Why we fight såg dagens ljus.

Varför slåss vi?

Ibland undrar jag verkligen. När jag ser Tiina Rosenberg och Göran Greider, tänker jag: Inte för någonting, utan emot något.

Det är hemskt som det är, men det kan bli sjufaldigt värre.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Varför slåss vi? Ni känner väl till Judith Butler, Tiina Rosenbergs stora ledstjärna och återkommande referensobjekt?

Sv. Wikipedia:

”Judith Butler, född 24 februari 1956, professor i retorik och litteraturvetenskap vid University of California i Berkeley.

Butler utgår från att människans sexualitet är konstituerad av språket. Hon menar även att kön blir konstituerat genom samma process. Judith Butler argumenterar för att vår kännedom om våra egna och andras kroppar inte är naturlig eller kommer av sig själv, utan måste läras in. Det är psykosociala normer som materialiserar ´kvinnor´ eller ´män´. Med Butlers terminologi har vårt tvåkönssystem sin grund i en heterosexuell melankoli som omöjliggör gränsöverskridande identifikationer.”

Bokhandeln Audiaturs presentation:

”Judith Butler
Genustrubbel: Feminism och identitetens subversion

När Gender Trouble kom ut 1990 slog den ner som en bomb i feministkretsar. Sedan dess har Judith Butler kommit att bli den mest uppmärksammade genusteoretikern i USA. --- Hennes intervention syftar till att rubba de föregivet stabila och naturgivna könskategorierna.”

Knute sa...

Feminister började tidigt att jämföra vita kvinnors underordning under sina män med de svartas situation i USA. Feltänk eftersom det innebar att de glömde de svarta kvinnorna.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.