18 augusti 2008

En uppenbarelse på vägen till Damaskus?

George McGovern var demokraternas kandidat i presidentvalet 1972. Han var på den tiden långt ut på vänsterkanten och förlorade mot Nixon.
Jag trodde inte att han fortfarande var i livet förrän jag hittade denna artikel. Här följer några rader i översättning, men läs hela
artikeln.
Den är ett lysande exempel på talesättet:

"Alltför fort blir du gammal, alltför sent blir du klok"

"Sedan jag lämnade det offentliga livet har jag skrivit om socialpolitik från ett nytt perspektiv ; från utsidan medan jag tittar in. Jag har insett att beskydda friheten i vardagslivet är livsviktigt för att bevara ett sunt samhälle.

Varför tror vi att vi hjälper vuxna konsumenter genom att ta bort deras valmöjligheter?
Vi gör oss inte av med bilar bara därför att några människor kör för fort.
Vi tillåter statliga lotterier fast vi vet att vissa människor spelar bort matkassan. Alla är utsatta för någon form av ekonomisk risk. Men vi agera inte oförnuftigt för att släta ut varje teoretisk skrynkla i livet.


Förutsättningarna för valfrihet är att några kommer att missbruka sitt ansvar och riskerar att skada sig själva i processen. Vi ska göra vårt bästa för att upplysa dem, men utan att för den skull minska valmöjligheterna för alla andra. "

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Insiktsfullt, faktiskt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.