14 augusti 2008

Fascism


Jag fyllde tanken på Passaten i morse och det gick på över 40 dollar.
Det svider allt att betala så mycket och det är det som Obama rider på när han säger att han ska beskatta oljebolagens "överskottsvinster".
Politiker ska nämligen, enligt honom, bestämma hur mycket vinst som anses skälig och inte.

Vi "behöver'"bensin så därför är det fult att ta ut vinst på den varan. Allt som vi behöver ska tillhandahållas utan vinstintressen, man ska bara lägga på vinst på sådant som vi inte behöver.

Exxon Mobile, det största av USAs oljebolag, är det som Obama främst tänker kontrollera. De har en vinstmarginal på ungefär 10 %, vilket när det kommer till mängden pengar ända blir enorma summor. Förra året 40 miljarder dollar varav man betalade 27 miljarder i skatt.

Vilka äger Exxon Mobile och har rätt till vinsten? Naturligtvis aktieägarna!

De som alltid utpekas som de verkligt giriga är bolagets styrelse som äger omkring 1.5 % av aktiekapitalet.
Det övriga, 98.5 % ägs av vanliga medelklassmänniskor och det mesta hålls av institutionella investerare i form av investeringsbolag, pensionsfonder och individuella pensionskonton.
Obama planerar att ta pengar från pensionerade lärare, polismän, brandmän, militärpersonal och alla pensionerade regeringstjänstemän.

De flesta banker och läkemedelsföretag har en högre vinstmarginal men det sticker inte i ögonen på samma sätt som bensinpriset och oljebolagens vinster.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

40$! Du ska fan vara glad att du inte tankar i Sverige, för sist jag tankade gick det på nästan 800kr!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.