17 augusti 2008

Följd

Det ryska intrånget i Georgien var sedan länge planerat och väl anpassat i tiden.

USA's president i slutet av sin regeringstid är ineffektiv och de två aspirerande kandidaterna har fullständigt motsatta åsikter om hur USA bör agera och kan bara använda händelsen för att försöka vinna egna röster i det kommande valet.

Ett är säkert, en av dem kommer att få häcken full.

Medan världen tittar på OS rånar ryssarna banker och förstör infrastruktur i Georgien och trots vapenstillestånd vägrar de att dra sig tillbaka.

Ryssarna gör som de vill och ingen kan göra något åt det. Glöm diplomater och FNs säkerhetsråd, där Ryssland är medlem, och kommer att rösta ner alla resolutioner. Det finns dessutom inga sanktioner som skulle vara effektiva mot Ryssland, kontroll över Georgien är alltför värdefullt.
Ekonomiska sanktioner när ryssarna kontrollerar Europas olja är bara att skratta år.

Ryssarna gör som de vill och USA och Europa kommer inte att göra någonting.
USA varken kan eller vill angripa Ryssland militärt och Europa kan inte utan USA.

"Vänster-folk" som alltid demonstrerar utanför amerikanska ambassader så snart något händer där USA kan anklagas, är alldeles tysta nu. Jag har inte sett några upprörda "studenter" utanför ryska ambassader.
"Vänstern" upprörs till kokpunkten över att fångar i Guantanamo inte har advokater med struntar fullständigt i hur många georgier som dödas av ryssar.
Putin räknar med det.

Victor David Hansen
säger:" Ryssarna har bedömt Västvärldens moraliska konkurs. De har lärt av hur Väst reagerade mot händelserna i Irak och förväntar sig att bli ursäktade av amerikanska politiker, experter, professorer och skribenter."

Bilden ovan är från The Sun där det också finns en video från bankrånet och på samma sida en video om hur en ung kvinnlig reporter blir beskjuten under sändningen, men ändå fortsätter att rapportera från Gori.
Vilken tjej!

Feghet och självupptagenhet gör att många lägger skulden på Bush eller Saakashvili; han har ju studerat i USA och "dessutom är han stor i truten ."
Genom att gömma huvudet i sanden slipper man se den stora björn som vandrar därute.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Men man nämner inte ett ord om Tshingvali, där stora delar av staden ligger i ruiner med många döda och andra på flykt. Det är den enda staden som har drabbats hårdast, men man pratar mer om Gori.

Jean Moulin sa...

Ernst Jünger har med filmisk klarhet skildrat den tyska inmarschen i Frankrike i maj 1940.

Han rider in i en stad och ser genom köksfönstren hur invånarna lämnat framdukad mat när de flytt hals över huvud.

En soldat sänker ovanifrån en vinflaska mot honom som han fångar med ena handen sittande på sin häst, erinrande sig en gammal etik för de antika romerska legionerna. Erövrarens rätt till mat och logi, men inget mer.

Kanske de ryska soldaterna gjorde väl i att läsa Jüngers krigsdagböcker.

Knute sa...

Mike, jag tar bort din kommentar därför att du inte kan styra din tunga eller rättare sagt tangentbord och använder nedsättande omdömen och uttryck. Bloggen är inget kommunalt klotterplank.

Jag citerar emellertid första halvan av din kommentar: "ok så att det var Georgien som attackerade ryska trupper i Sydossetien var bara nåt ryssarna planerade fram?"

Knute sa...

Det verkar ju mer än dumt av Georgien att invadera ett område där ryska trupper var
stationerade, och riskera en rysk militär insats som vedergällning.

Så varför försökte Saakashvili invadera Sydossetien? Om han inte är galen så måste det ligga något bakom. Visste han om ryska planer som han ville förekomma?

Knute sa...

Nej Saakashvili är inte galen:

"I mitten av juli genomförde Ryssland till och med en generalrepetition inför invasionen, militärövningarna "Kavkaz 2008"; en hel flygskvadron flyttades från S:t Petersburg till gränstrakterna kring Georgien. Mobiliseringen av svartahavsflottan och den systematiska bombningen av georgiskt territorium, landsättningen av 4000 soldater, och öppnandet av en andra front i Abchazien planerades knappast över en helg.
Med andra ord placerades den georgiska ledningen i ett hörn. Det möjligen förhastade beslutet att gå in i Sydossetien, som Ryssland utnyttjade som förevändning för sin invasion, togs när den ryska krigsmaskinen redan satts i gång, i syfte att rädda vad som räddas kunde."

Uteslut Ryssland ur Europarådet

Knute sa...

Läget i Syd-Ossetien före kriget:

South Ossetia is a tiny patchwork of villages — Georgian and South Ossetian — which was much easier to drag into a war [than Abkhazia]. It is headed by a thuggish former Soviet official, Eduard Kokoity, and run by the Russian security services. It lives off smuggling and Russian money.

As Yulia Latynina, a Russian journalist, puts it, ´South Ossetia is a joint venture between KGB generals and an Ossetian gangster, who jointly utilise the money disbursed by Moscow for fighting with Georgia.´

Det fanns nog anledning för Sakasjvili att försöka skapa ordning där."

Kommentar av von Dell på Östra Ölands fria horisont med citat ur The Economist

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.