21 augusti 2008

Hyrtips dvd

Ang Lees ”Lust, Caution” gav mig associationer till både Bertoluccis Den siste kejsaren och Tintin i Blå Lotus samt till Casablanca med Bogart och Bergman.

Imperialism må vara fel och neokonservativa försök att återupprätta det brittiska imperiet under amerikansk överhöghet måste avvisas som otidsenliga, men det brittiska imperiet var på många sätt en välsignelse. Och hur som helst – gjort är gjort och jag tror i hegeliansk anda att det var oundvikligt. Hur skulle det kunna ha undvikits?

Verkligheten och mänsklighetens historia är full av så mycket smärta, att vi måste ta tillvara de inslag av skönhet som erbjuds oss mellan födsel och grav. Därför unnar er att hyra ”Lust, caution” på dvd.


Recension i SvD

3 Kommentarer:

Unknown sa...

"men det brittiska imperiet var på många sätt en välsignelse"..
Kanske för att du inte läst om de mörka sidorna av brittisk imperialism:
- opiumkrigen
- massakrerna i Indien
- koncentrationslägren i Sydafrika
Eller som en irländare en gång sade till mig "There was no good Englishman" ..

Jean Moulin sa...

Jo, absolut, men vad hade Kina och Indien varit utan det brittiska imperiet?

Vilka byggde järnvägar, bekämpade stryparsekten, änkebränning, byggde moderna städer och införde ett universitetssystem som Indien har att tacka sitt IT-under för?

Vad har irländarna åstadkommit jämfört med engelsmännen? U2?
James Joyce? De var för sjutton inte ens välkomna som invandrare till USA!

Anonym sa...

Jean, om några hundra år kommer det brittiska imperiet att ses i ett förklarat skimmer, ungefär som som de muslimska imperialister som en gång erövrade Spanien. Där och då var landet lyckligt, ingen rasism förekom, vetenskaperna frodades och alla lallade runt i största harmoni med naturen och med varandra.
Det är i alla fall som jag förstått det efter att ha lyssnat på några nostalgiska mångkulturalister. Fast det tar tydligen några hundra år innan man upptäcker hur bra det var.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.