30 augusti 2008

I den heliga Statens namn


Nyköpings kommun tillåter inte att en ny minneslund invid Lids kyrka smyckas med ett kors.

Det är sockenrådet i Lids kyrka i Sörmland som nekats av Nyköpings kommun att sätta upp ett kors intill den nya minneslunden. Korset är en kristen symbol och att sätta upp en sådan intill minneslunden kan göra att de som har andra trosuppfattningar än den kristna inte vill använda platsen, anser begravningsombudet för Nyköpings och Oxelösunds kommun, Robert Tholén.

Eftersom begravningar inte längre sker enbart efter kristen tradition ska nyanlagda begravningsplatser inte prydas av starka symboler för en viss religiös trosuppfattning

–Korset är ett kristet tecken som gör att andra samfund kanske inte kan nyttja kyrkogården. Begravnings­väsendet ska vara sekulärt, eller i alla fall anpassat så att de flesta kan använda kyrkogården. Jag tycker inte att man ska sätta upp en sådan uttalat religiös symbol i en minneslund, vilket gör att andra religiösa eller framför allt ateister inte tycker att platsen är gångbar, säger Robert Tholén.

Idag sköts begravningsväsendet av Svenska kyrkan på uppdrag av staten, men kristendomen har inte längre monopol på begravningsverksamheten. Just detta tror Robert Tholén att många som jobbar inom Svenska kyrkan har svårt att inse.

Jag citerar kungen: För Sverige i tiden. Sådana här frågor kommer att dyka upp mer och mer till följd av att vi har en icke-statskyrka.

Kyrkan har fått en annan uppgift. Den är landets största konsert­arrangör. Över 2 miljoner besökare lockades till musikgudstjänster i Svenska kyrkan förra året.
Dagen innan har han haft en jaktkonfirmation i samarbete med Svenska jägarförbundet.

–Ungarna får både konfirmation och jägarexamen. Det är fullbokat till och med år 2013.

Mina tankar;
Varför tar Svenska Kyrkan på sig en uppgift som de inte har med att göra?
Alla trossamfund kan väl skaffa begravningsplatser för sina avlidna och Staten har sin egen utan anknytning till vare sig kyrka eller moské.
Man kan också tänka sig att någon som äger ett stycke mark gör det till en begravningsplats och säljer utrymme. Sedan kan anhöriga sätta upp den symbol på graven de själva tycker passar den tro de bekänner sig till.


5 Kommentarer:

Anonym sa...

Så länge Skattemyndigheten bestämmer vilken församling du skall tillhöra om du är medlem i Svenska Kyrkan är inte Staten Skild från Kyrkan.

Anonym sa...

Detta är väl bara ytterligare ett tecken på den velighet som råder då det gäller statens förhållande till Svenska kyrkan.

Hur skall man ha det? Är kyrkan skild från staten eller ej? Samma dumheter finns då det gäller vigselrätten. Man vill tvinga Svenska kyrkan att genomföra vigslar som en del präster inom kyrkan inte vill utföra. Varför? De juridiska detaljerna då det gäller vigsel är ett avtal och avtal regleras bäst av staten. Eventuella ceremonier då Svenska medborgare skall gänga borde församlingarna få arrangera som de vill, om de (de som gängar och deras församling) vill.

Personligen skulle jag som ateist inte ha några som helst problem problem med att Lids kyrka satte upp ett kors på sin minneslund så länge jag också har rätten att själv få bestämma var mina anhöriga skall gå för att minnas mig då jag dött (alltså var kvarlevorna skall placeras). Jag skulle välja att inte vila på en plats med ett kors och det är min ensak. Det skulle inte heller finnas en halvmåne, en hammare, en skära, ett solkors eller något annat obskyrt tecken där resterna skall ligga.
Om jag inga anhöriga har då det är dags, föredrar jag att man helt enkelt destruerar min kropp och använder de eventuella resterna som utfyllnad.

Hela storyn luktar skit, kamelskit if you know what I mean...

Robsten sa...

Ääähh Svenska kyrkan har tappat all trovärdighet, de tävlar med Sahlin i politisk korrekthet. Ett kors går inte ann, men utställningen Ecce Homo går an. Gå ur Svenska kyrkan, det är mtt råd, den är förlorad och genompolitiserad. Eller sätt för fan upp en Torshammare då, av kulturhistoriska skäl. Kristendomenm infördes av överheten i Sverige, i alla fall i Svitjod där massvis med människor som motsatte sig dess införande formligen slaktades. Nu skall EU och annan skit införas på samma sätt av samma överhöghet, mönstren i historien går igen. Men man måste såklart kunna historien för att se dessa mönster.

Anonym sa...

Törs man inte ens i minsta grad stå för vad man tror på, tycker och respekterar?
Erbarmligt uselt.

Svenska Kyrkan är en samling velande politiskt korrekta kufar med "pastor jansson-syndrom".
Jag lämnade Sv K när K-G Hammar på Partiets uppdrag stöpte om en fungerade kyrka till att vara en del av Partiets organisation.

(Pastor Jansson, han som man inte visste om han läst Boken, men han hade sett filmen iaf..
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6na_Hund)

/GGG

Anonym sa...

Sen nr 2 .. drabbad av lightversionen av A-r??

Betr vigselrätten är den enda och självklara lösningen att den juridiska delen av vigseln sköts av en offentlig institution (naturligtvid med egen GD, ett antal sekreterare och handläggare) och att den religiösa delen handhas av Sv Kyrkan e motsv.
Då kan även anal- och flatfolket få sin vilja fram, för de kan ju knappast tro på det budskap Kyrkan står för?
De som tror att det finns en högre makt än Partiet och Marx kan också få sin vilja fram.
Andra lösningar är knappast tänkbara.
/GGG - (blogg reggad en ej startad)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.