02 augusti 2008

John McCain ändrar sig om positiv särbehandling


Alla har rätt att ändra sig. Men när man riskerar att förlora ett presidentval om man inte ändrar sig, så kan man ibland undra om ett åsiktsbyte verkligen dikterats av inre övertygelse eller av tvång att anpassa sig till väljarkåren?

Jag tänker på John McCain, som av allt döma kommer att tävla om Vita huset mot Barack Obama i höstens amerikanska presidentval.

Nyhetsbyrån AP (Associated Press) rapporterar att McCain nu stöder en lag som förbjuder positiv särbehandling (affirmative action) i hans hemstat Arizona.

Obama har inte försuttit tillfälle att anklaga McCain för att ”flipp-floppa” i frågan.

Jag har för mig att han i sitt förflutna motsatt sig Ward Connerly [svart motståndare till positiv särbehandling] folkomröstningar och initiativ som söndrar. Och jag håller med honom”, sade Obama.

Enligt AP fördömde McCain på 90-talet initiativ ämnade att avskaffa positiv särbehandling, fast han avstod från att kritisera ett sådant initiativ i delstatssenaten vid den tiden.

"Hellre än att engagera sig i söndrande omröstningsinitiativ, måste vi ha dialog och samarbete och gemensamma ansträngningar för att möjliggöra för alla barn i Amerika att få förverkliga sina förväntningar [to fulfill their expectations]," sade McCain då inför en samling hispanska näringslivsrepresentanter.

Läs även tidigare inlägg om positiv särbehandling här !

3 Kommentarer:

Anonym sa...

McCain stöder att delstaten håller en folkomröstning i frågan, således att delstatens folk själv bestämmer om affirmative action´s framtid.

Eller är det detta som ändrat sig..?

Jean Moulin sa...

Upptäckte att länken till yahoo/AP-artikeln inte funkade. Fixat. Liksom den till Ward Connerly-artikeln på Wikipedia.

Beträffande "flipp-floppandet".

AP-artikeln klargör väl inledningsvis att det inte bara är så, att McCain stöder delstatens rätt att själv besluta om affirmative action medan han själv förhåller sig neutral utan att han även stöder förslaget att förbjuda affirmative action i Arizona?

I fråga om politiker som ogärna
tar klar ställning i kontroversiella frågor, får man även gå efter deras retoriska utveckling. Ja, det är mycket
en analytiker måste väga samman.

McCain har inte bara tillsammans med Ted Kennedy skrivit en immigrationslag som betecknades som en amnestilag och som förkastades av senaten och av flertalet republikaner, utan även uppträtt på ett möte med Hillary Clinton och uttryckt sympati för illegala invandrare.

Han har till detta valt att tala om dialog som alternativ till omröstningar om affirmative action.

I frågor om illegal invandring och
positiv särbehandling ligger McCain alltså till vänster inom sitt parti, och riskerar därmed att stöta bort de konservativa kärntrupper han kommer att behöva för att ha en chans i höstens val.

Tacka 17 för att han behöver förflytta sig till höger i vissa frågor - eller ge intryck av det.

Han har även flipp-floppat om illegal invandring, fast det är ganska klart att han som president skulle fortsätta strida för sin och Kennedys reform, om än i små portioner, steg för steg.

Så bäste Marthin, det tråkiga för alla McCain-supporters är att deras kandidat är en hal och opålitlig s.o.b. Definitivt varken högerliberal eller konservativ.

Anonym sa...

Olá, Descobri seu site através de Google mesmo como procurando um semelhantes importa , seu local veio, parece grande.

Eu tenho bookmarked-lo em meus favoritos do google.

Oi, simplesmente era alerta para seu weblog através
de Google, e localizado que é realmente informativo.

Eu sou ia cuidado para Bruxelas. I'll ser grato se você
proceder isto no futuro. Muitos outras pessoas pode ser beneficiou de
sua escrevendo. Um brinde!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.