25 augusti 2008

Många ord och en liten kvist


Om vi ser tillbaka i tiden på " Västsidan" ser vi att mönstret, vad gäller hanteringen av konflikter, är att inte göra någonting alls.
Man har använt FN och därförinnan NF för att skapa en illusion av att man gör något när man håller tal och skickar ut resolutioner.
Tal och resolutioner påverkar inte Ryssland eller Iran eller någon annan aggressiv makt.
Vi vet det, de vet det och hela världen vet det.

Carl Bildt säger att "ryssarna kommer att få betala ett högt pris för detta, det kommer att förändra den bild vi har av dem."
Jag ser hur Putin darrar.

Frågan är om vi kan tvinga ryssarna att betala så att det känns utan att vi själva måste betala ett högre pris?
Vad gäller US. har ryssarna redan påpekat att de behöver ryskt stöd och samarbete vad gäller internationella problem, terrorism och framför allt Irans ansträngningar att bli en kärnvapenmakt.

Vad ska vi (och nu menar jag USA) göra och vad ska vi säga?
Det finns mycket vi kan göra om vi struntar i följderna men det enda vi har full kontroll över är vad vi säger, och vi har redan sagt mer än vi kan stå för.

Amerikanska presidenter, under flera administrationer, har offentligt yttrat att de moraliskt stöder andra länder i internationella sammanhang. USA har med rätta anklagats för att vara världens barnjungfru.
Det har blivit en ful vana som irriterat både vänner och fiender och skapat illvilja hos länder vars samarbete de skulle ha behövt eller kommer att behöva.

Många människor säger att om vi släppt in Georgien i NATO hade ryssarna inte attackerat. Men om de gjort det ändå, skulle vi ha gjort mera än vi gör nu?
Skulle det ha skyddat Georgien eller bara ifrågasatt vår tillförlitlighet att skydda andra länder?

Om USA ska göra någonting så vore det att själv dra sig ur NATO. Europeiska länder har möjlighet och resurser att själva skydda sig. Om de inte har viljan att göra det, är det deras problem.
Vad USA ska göra är att hålla munnen stängd om de inte är villiga att backa upp sina ord.

Utdrag från en artikel av Thomas Sowell

3 Kommentarer:

Anonym sa...

MISSA INTE DETTA:

En KD politiker erkänner öppet:

Invandringen “har ju skett alltför snabbt för landets bästa. Och eftersom staten inte vare sig påbjudit eller medverkat till assimilering, har mycket kriminalitet följt i spåren av kulturkrockarna. Risken för det blir naturligtvis större ju mer olikt Sverige är invandrarens egna kulturella bakgrund”

Jag har lagt in länken till hans website. Det börjar som ett helt vanligt angrepp på SD men sen i kommentarerna kommer uttalandet ovan.

http://jesoderbaum.wordpress.com/2008/08/24/vad-ar-fel-i-sak-i-sds-invandringspolitik/#comments

Kritisk tänkare sa...

Sowell talar om stöd för Georgien som en av dessa "feel-good actions":

"Extending NATO right up to the borders of Russia has been one of those feel-good actions, much like our feel-good moralizing to other countries. Are we really prepared to go to war with Russia if they send troops into Latvia, a NATO member next door to them and thousands of miles away from us?

Some people seem to think that, if we had already included Georgia in NATO, Russia would not have attacked. But what if they attacked anyway? Would we have done any more than we are doing now?"

Så frågan kvarstår:
om ryssarna angriper trots att Georgien och Ukraina eller Litauen är med i Nato? Vad gör vi då?

Men han glömmer att sådana medlemskap skulle öka temperaturen i umgänget mellan Ryssland och USA, och därmed öka risken för okontrollerbara konfrontationer.

Detta borde optimisterna ta med i kalkylen.

Berit sa...

Sowell "glömmer" nog inte men som du ser, ger inte något bestämt svar på det. Hur skulle han kunna?
Han säger:
Would that have protected Georgia or would our inaction have just brought the reliability of our protection of other NATO countries into question?
Vad han däremot är klar över är att han anser att USA ska dra sig ur NATO.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.