26 augusti 2008

Nödrop från Oslo

”Jag är trött på att ha tålamod med en situation där barn inte får tillräckligt med mat hemma, där kvinnor misshandlas av sin man varje dag, där barnbidraget används för att köpa khat, där viljan att uppnå allt mer kontantstöd och barnbidrag är starkare än förmågan att ge vård och närhet till sina barn", skriver Amal Aden.

Kvinnan bakom pseudonymen Amal Aden är från Somalia, men har bott i över tio år i Norge. Hon är en ung mamma. Varje dag umgås hon med somalier. Nu har hon debuterat som författare med bok som skakar om den somaliska miljön i Oslo, Se oss! Bekymringsmelding fra en ung norsk-somalisk kvinne.

Vissa skulle säga att hon sparkar på en sårbar grupp som ligger ner. Men hoppet om att somaliska barn i Norge ska få ett bättre liv, är orsaken till att Amal Aden berättar om förhärskande attityder och föråldrade traditioner i den somaliska miljön.

Aftenposten. Tack för tipset Veritas Universalis

Bild: Khat är ingen grönsak

Somalier som kommer till Skandinavien, är de verkligen flyktingar? Om de är arbetskraftsinvandrare borde de göra rätt för sig (eller inte få uppehållstillstånd över huvud taget). Men om de är riktiga flyktingar kan inte samma krav ställas, "riktiga flyktingar flyr för att rädda livet, inte för att söka arbete." Därför är följande uttalande av en arbetsgrupp i det svenska regeringspartiet Moderaterna konstigt: "Arbetslinjen bör prioriteras redan i asylmottagandet." Att blanda ihop begreppen på det viset legaliserar asylturism, falska flyktingar och kriminella människosmugglare.

Arbetsgruppen har naturligtvis rätt i att "missriktad välvilja leder till kravlöshet när arbetsföra människor, oavsett etnicitet, under långa tider lever på bidrag i stället för att ta ansvar för sin försörjning." Men varför då fortsätta att släppa in dem i landet? Skall det upprättas arbetsläger, eller hur är "arbetslinjen" tänkt?

4 Kommentarer:

Berit sa...

Somaliska muslimer kan inte integreras, säger författarinnan.
Ta er också en titt på de två videos från Al Jezeera som Magnus har på sin
blog. De visar tillvaron i Rosengård, Malmö, den första större stad med muslimsk majoritet.
Hur tror ni att de barnen och framför allt pojkarna kommer att bli som tonåringar ?

Anonym sa...

Flera uttalanden från KD politikern (Jakob E:son Söderbaum):

"Mångkultur enligt etablerad svensk uppfattning är lika med nollkultur"

"Mångkultur förutsätter segregation, och då får vi ett splittrat samhälle"

"en gemensam värdegrund är förutsättningen för att ett samhälle ska kunna hålla samman"

Det börjar som ett angrepp på SD men sen kommer uttalandena ovan i kommentarerna.

http://jesoderbaum.wordpress.com/2008/08/24/vad-ar-fel-i-sak-i-sds-invandringspolitik/#comments

From Sweden with Grief sa...

Ja, samma problem har man ju i exempelvis Göteborg, där man räknar med att minst hälften av de somaliska männen tuggar kat. De misshandlar sina fruar och lämnar henne ensam med barnen. Det är ett mycket stort socialt problem. Jag förstår inte hur man räknar med att dessa ska kunna arbeta, och det som retar mig värst är att då dessa människors ungar går bärsärk i skolor och på stan, så heter det att barnen är utsatta för rasism, och deras föräldrar med, det är därför barnen bråkar!
Det är rent bedrövligt hur vi svenskar kan bli beskyllda för deras enorma sociala problem!

Hairy Swede sa...

at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.