02 augusti 2008

Pojken som aldrig dog - palestinsk propagandabluff avslöjad

Den 30 september 2000 chockades hela världen över att se den 12-årige palestiniern Mohammad Al Dura dö i sin fars knä, i ett kort inslag på franska TV2. Berättarrösten påstod att israelerna dödade pojken avsiktligt. Inte undra på dessa bilder blev en ikon för israelisk brutalitet, kända för miljarder människor, tack vare medierna.

"Det cirka en minut långa filmklippet kablades ut på franska TV2 utan fördröjning. Snart framkallade bilderna ursinniga proteststormar mot den israeliska arméns bestialitet i hela västvärlden. Liksom i Mellanöstern.
Snart svepte en ny våldsvåg över Gaza. Upprörda palestinska folkmassor släpade lynchade israeliska soldater längs Ramallahs gator och ropade om hämnd. Ja, efter attacken mot World Trade Center 2001 påminde rent av Usama bin Laden om händelsen: Måtte inte George W Bush glömma bilden av Muhammed al-Dura.

Den lille pojken hade blivit en ikon för muslimsk motståndskamp, överallt påminde hans porträtt om israelisk grymhet – i tv, propagandablad och skolböcker. Och överallt med en uppmaning till kamp, motstånd och våld."

I en rättegång i Paris nyligen tvingades France 2 visa de råfilmer som de hållit gömda i 7 år. Det upptäcktes att filmerna var så grovt manipulerade att det inte fanns något som stödde de ursprungliga anklagelserna. Ingen av France 2:s företrädare hade varit på platsen för filminspelningen, och hela deras rapport hade byggt på den enda ögonvittne, en palestinsk kameraman. I domen den 21 maj kallas filmen "en totalt arrangerad förfalskning", "en bluff"."I dag vet vi att det hela baserades på en lögn. Muhammed al-Dura är sannolikt fortfarande i livet. De kulor som bevisligen avlossades i hans riktning missade och det är för övrigt osannolikt att de sköts av israeliska soldater. Hela incidenten var iscensatt av bland andra Talal Abu Rahma, den frilansande kameramannen.

En korrekt brottsrubricering på Talal Abu Rahmas dåd vore anstiftan till mord. Även propaganda kan vara ett dödligt vapen."

Corren via Fred i Mellanöstern

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det tragiskt att Israel har dödat tio gånger mer barn i konflikten än vad Palestinierna har gjort. Det är sannerligen tragiskt att över 1000 palestinier och 100 israeler under 18 år har fått sätta livet till. Det mest tragiska är dock att de flesta palenstinska barn har blivit mördade av Israels armé. Annat än mord kan man inte kalla det. Eller?

Knute sa...

Palestinierna för gerillakrig i tättbebyggda områden, förvarar vapen och explosiva ämnen i bostadshus, använder mänskliga sköldar osv. Inte underligt att civila dör.

Och glöm inte poängen med denna historia om det förfalskade filmklippet. Israelerna vill ha fred, det är palestiniernas ledare som hetsar till krig.

ProfessorPelotard sa...

Det tog sin tid innan svensk media och svenska bloggare uppmärksammade den här historien.

Tyvärr börjar missbruk av TV reportage snarare bli regel än undantag. Bloggen EUreferendum.blogspot.com dokumenterade liknande historier från Libanonkriget 2006 och här är en film om en bild som blivit en ikon i europeisk nutidshistoria:

http://www.guba.com/watch/3000055895

(Lägg märke till att Penny Marshall och ITN vann en ärekränkningsrättegång i London mot en marxistisk tidning som påstod att hennes film var en bluff. Bilderna från det serbiska TV-teamet fanns dock inte tillgängliga då.)

Fö kan det vara intressant att läsa hur dessa bilder används i Haagrätegångarna.

"FAKE" CAMP CLAIM DEMOLISHED

PS: Det ovan sagda ska inte tolkas som att jag stöder de personer som dömts och står inför rätta i Haagrättegångarna, men det förefaller helt klart att det bevismaterial som används i desa rättegångar (för bägge sidor) borde granskas betydligt mer kritiskt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.