19 augusti 2008

Politiker blåser Floridas befolkning

Den tropiska stormen Fay är på väg mot Florida och eftersom allt numera måste trissas upp till gigantisk skrämselnivå har man redan förklarat katastrofberedskap.

Efter flera år av varningar att Globala Uppvärmningen skulle åstadkomma hittills aldrig skådade oväder kan man äntligen kanske se fram emot en orkan.

När orkaner hotar evakuerar de flesta som bor nära kusten och förflyttar sig några mil inåt landet.
Kraftiga vindar orsakar strömavbrott och därför köper folk batterier, stormlyktor, is, vatten på flaska och generatorer.

Alla med lite hum om ekonomi borde ha lärt sig att när efterfrågan på attraktiva varor ökar uppstår tillfällig brist och priset går upp.

Floridas politiker har emellertid inte denna insikt och tydligen inte stora delar av befolkningen heller. Man har infört prisjusteringar så att affärsmännen inte får höja priset på det varor jag nämnde för att inbilla folk att man gör dem en tjänst och står på deras sida gentemot de onda företagarna.

En familj med ett par tonåringar och svärmor kör inåt landet för att undgå stormen och tar in på ett motell. Rummen kostar 60-70 dollar så man bestämmer sig för tre rum, ett för föräldrarna, ett för tonåringarna och ett för svärmor.
Om motellägaren har haft möjlighet att höja priset till låt oss säga det dubbla skulle förmodligen denna familj tränga ihop sig i ett eller kanske två rum i stället och därmed har det funnits rum lediga för nästa familj på resa.
Prishöjningen skulle göra att fler människor får tak över huvudet.

Samma sak med andra varor.
Om flaskvatten, is och batterier tillåts bli dyrare, (dubbla eller tredubbla priset) så handlar folk bara det de bedömer att de verkligen behöver och det blir fler saker över som andra kan köpa.

Dessutom skulle det löna sig för företagsamma individer i närliggande stater att fylla sina pick-up bilar med vatten, generatorer, tält och gasolkök för att sälja i Florida och tjäna en slant.

1 Kommentarer:

Berit sa...

Fay har kommit i land och hon blev aldrig mer än en storm.
Det finns fortfarande hopp för alla "warmistas" då det ännu är ett par månader kvar av orkansäsongen.
Vi har inte haft en riktig orkan sedan 2005, tror jag. Den Globala Uppvärmningen är ett elände, eller hur.

Den här ramsan om när man skulle söka skydd hörde jag på den tiden jag bodde på segelbåt:
June, too soon, ...July , stand by....August, a must.... September, you remember... October, it's over.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.