15 augusti 2008

Putin ljög om folkmord

Bild: Sydossetiens ledare Eduard Kokoity. "Sydossetien är ett samriskföretag mellan KGB-generaler och en ossetisk gangster, som gemensamt utnyttjar de pengar som betalas ut av Moskva för att bekämpa Georgien."

Sydsvenskan skriver: "De georgiska trupperna gjorde sig skyldiga till brott när de besköt staden Tschinvali i Sydossetien med tunga vapen. Pansarfordon sköt direkt in i bostadshus med kulsprutor och kanoner.

Redan under striderna meddelade Sydossetiens president Eduard Kokoity att de civila dödsoffren uppgick till 2 000 och anklagade Georgien för folkmord. Anklagelserna upprepades av Rysslands premiärminister Vladimir Putin som uppgav antalet döda till 1 600."

Varefter Putin skickade iväg stridsvagnar och bombflygplan som anföll Georgien i stor skala. På bilden ses en flykting på väg ut ur den ockuperade staden Gori medan ryska stridsvagnar passerar.

Om anledningen är att stoppa ett folkmord är det förstås inte fel att invadera ett annat land. Ett oöverträffat sätt att piska upp folkopinionen och få sympati. Sedan om det i efterhand visade sig vara en lögn, vad gör det, folk glömmer så fort, tänker Putin och hans gäng.

"Nu har människorättsorganisationen Human Rights Watch besökt sjukhuset i Tschinvali. Det tog under striderna emot 44 döda och 274 sårade. De flesta sårade var militärer, säger en läkare som var i tjänst."

44 döda. Det påminner inte så lite om Kosovo våren 1999 där 40 dödade kosovoalbaner rubricerades som folkmord och fick Nato att anfalla Serbien. Med resultatet att Europa fick en islamistisk gangsterstat.

President Clinton tänkte fel. Kanske inbillade han sig att han skulle få en allierad. Men i stället dök det upp jihadkrigare i Kosovo som hellre orienterar sig mot Mecka än mot Väst.

Därmed inte sagt att amerikaner och ryssar är lika goda kålsupare. Ryssarna har andra motiv än att ädelt sprida demokrati och mänskliga rättigheter. De vill ha revansch för Sovjetunionens sammanbrott. Stämningen har påfallande likheter med den som rådde i Tyskland efter första världskriget och den "skamliga" freden i Versailles. Blir Ukraina nästa mål? Och sedan?

Det är verkligen viktigt vem som blir USA's näste president. Eftergiftspolitik fungerade inte mot Hitler.

* * *
Uppdatering: "I mitten av juli genomförde Ryssland till och med en generalrepetition inför invasionen, militärövningarna "Kavkaz 2008"; en hel flygskvadron flyttades från S:t Petersburg till gränstrakterna kring Georgien. Mobiliseringen av svartahavsflottan och den systematiska bombningen av georgiskt territorium, landsättningen av 4000 soldater, och öppnandet av en andra front i Abchazien planerades knappast över en helg.

Med andra ord placerades den georgiska ledningen i ett hörn. Det möjligen förhastade beslutet att gå in i Sydossetien, som Ryssland utnyttjade som förevändning för sin invasion, togs när den ryska krigsmaskinen redan satts i gång, i syfte att rädda vad som räddas kunde."

Föregående inlägg behandlar samma ämne: Super Power ↓

19 Kommentarer:

Anonym sa...

Då kan man väl rätteligen dra slutsatsen att spindoktorer skapar dessa krig.

Anonym sa...

En islamistisk gansterstat som eu dessutom måste försörja.

Knute sa...

"Putin är en utbildad mördare och lögnare. Som före detta chef för FSB (KGB i ny förklädnad) hör han till det värsta av det värsta du kan fantisera ihop genom de agentfilmer du sett. Fast råare och mer brutal än Hollywood skulle kunna visa i en blockbuster-film. Innan han blev chef för FSB var han hög officer inom KGB, en organisation vars hänsynslöshet gör CIA till en vek skugga."

http://polaritet.blogspot.com/2008/08/en-mrdare-och-en-lgnare.html

Knute sa...

Var Sydossetiens ledare Kokoity spindoktorn?

Men som Robert Kagan skriver:

"De exakta detaljerna om vem som gjorde vad för att utlösa Rysslands krig mot Georgien är inte så väsentliga. Kommer ni kanske ihåg det detaljerade förloppet vid Sudeterlandskrisen, som förde till Nazitysklands besättelse av Tjeckoslovakien? Nej, naturligtvis inte, därför att denna moraliskt tvetydiga tvist med rätta minns som en mindre del av ett långt mer omfattande drama. Händelserna i den gångna veckan kommer att bli ihågkomna i ett liknande ljus. Detta krig började inte därför att Georgiens president, Mikhail Saakasjvili misstog sig. Det är däremot ett krig som Moskva har sökt att framprovocera under en längre tid."

http://www.information.dk/print/163560

Vigge Boll sa...

Har inte USA andra motiv än att "Ädelt sprida demokrati och mänskliga rättigheter"?
Det var bland det fånigaste jag läst.

Dom är EXAKT lika goda kålsupare, varken mer eller mindre.

F.ö så är det en skyldighet enligt FNs konventioner att ingripa vid folkmord. Den gäller alla, även sverige.
Det är inte en image-grej eller något man bör göra utan något man MÅSTE göra. Därför är det så få folkmord som officiellt kallas folkmord, t.ex. Dafur, eftersom det kräver ett militärt svar av omvärlden.

Men visst har du rätt i att många konflikter som en av sidorna kallar folkmord inte alltid är det, de exemplena du tog upp är bra exempel.

Anonym sa...

Sjukhuset i Tskhinvali förstördes redan den 8 augusti av georgisk artilleribeskjutning och kunde inte längre ta emot några patienter. Skadade togs om hand i källare och andra provisoriska lokaler och skickades norrut mot ryska Nordossetien.

Faktum är att större delen av Tskhinvali ödelades av georgiskt artilleri och att nästan hela Sydossetiens befolkning är på flykt. Ett klassiskt fall av etnisk rensning.

Anonym sa...

Ryssland gjorde precis som USA gjorde med Irak. Vad är grejen?

Anonym sa...

Mikhail Saakasjvili är en judisk lakej till usa kostade på demonstranter för 5 milj dollar vid valet,Ryssland gör rätt.

Anonym sa...

Ryssland slår usa med lätthet,usa/judarna ska se upp om dom inte vill hamna i konsentrationsläger,

Knute sa...

Om de senaste kommentarerna är representativa för folks åsikter är det inte konstigt att Sverige har avskaffat sitt försvar. De är så förtjusta i kommunismen och har inte fattat att Ryssland inte längre är kommunistiskt. Inte nog med att de är USA-hatare, en judehatare dök upp också. Konspirationsteorierna flödar, paranoian grasserar, rena dårhuset. Det ser ut som i Gaza i folks huvuden.

Anonym sa...

Om Knutes kommentarer är representativa för dem som kallar sig på försvarsvänner förstår jag att ingen lyssnar på dem... Du är ju så förblindad av rysshat att du borde söka hjälp.

http://www.depression-guide.com/paranoia.htm

Anonym sa...

Vigge Boll har hamnat snett om han anammar 50-talets kålsuparteori. Den kom till eftersom svenskarna inte vågade stöta sig med sin mäktiga granne och därför påstod att diktatur och demokrati egentligen var lika bra. För andra, alltså.
Att USA och Ryssland skulle vara lika dåliga är bara idioti.
USA har ett fungerande rättssystem, en fri press och en fungerande opposition. Övergrepp av amerikanska soldater har större chans att uppmärksammas än motsvarande ryska.
Det finns en kraftfull opposition i kongressen mot kriget i Irak, någon motsvarighet skulle aldrig tillåtas i Ryssland.
Hur man sedan kan påstå något som bollen gör är obegripligt.

Anonym sa...

Knute, tids nog upptäcker ryssbeundrarna att kommunismen störtats i öster. De ser fortfarande militärparader och stridsvagnar på Röda torget, läderstövlar på gränsvakterna och stenansikten på Leninmausoleet och tror därför att kommunismen fortfarande lever.
De är lite efter sin tid men om några år kanske livet i Ryssland blivit lite friare och då kanske nostalgikerna upptäcker att något har hänt.

Anonym sa...

Enögdheten på denna bloggen är helt fantastisk. Jag är inte för någon supermakt. Samma skit, samma lögner, i samma korkade förpackning.

Anonym sa...

Anonym, ur vilket perspektiv tittar du när du djupsinnigt avfärdar USA som skit? Menar du att alla de som vill invandra till USA är idioter?
Sedan får du förklara det där med judarna. Det låter väldigt omoget och konstigt och jag förstår att du vill vara anonym.

Anonym sa...

Jag har inte skrivit något om judar. USA styrs av rika människor som låter folket rösta mellan två personer som säger samma sak. Sen äger de all media. Det är ungefär lika demokratiskt som Kuba. Sen anfaller de länder som har olja och hittar på ursäkter för att göra det. Precis som Ryssland gör nu. Sen sitter folk här på bloggen och hävdar att ryssarna är dumma och amrisarna är så jävla bra. Ryssarna har dödat långt mycket färre än vad amerikanerna har gjort.

Knute sa...

Tänk att vara så okunnig och tvärsäker som Anonymen är. Har han aldrig hört talas om Stalin & Co? Folkmord på minst 40 miljoner människor, kanske det dubbla.

Anonym sa...

"Ryssarna har dödat långt mycket färre än vad amerikanerna har gjort" ursäkta mig men jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag läste detta...

Hur kan man...år 2008... tro något så... hmm.

USA är långt ifrån perfekt men vad är alternativet?

läs rysk historia så får du reda på hur dom behandlat sin inhemska befolkning och minoriter. jag skiljer på den ryska befolkningen och deras regenter. Ryssarna har lidigt onödigt mycket genom historien.

Knute sa...

"Det verkligt oroande är uppgifterna att ossetiska milis begår våldshandlingar bakom de ryska linjerna. Det är med dessa irreguljära förband som helvetet riskerar att bryta ut på riktigt. Etnisk rensning i Sydossetsien och gränstrakterna kan redan ha börjat, vilket är en garanti för skapande av milis i andra folkgrupper och hämdaktioner. Snart kan förr goda grannar att se varandra som bittra fiender och inga garantier finns att konflikten stannar i Georgien. Snart kan hela Kaukasus stå lågor."

http://populisten.wordpress.com/2008/08/13/balkan-20/

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1547313.svd

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.