01 september 2008

Hur samhällsfarlig är ramadan?


Nu stundar en månad med osund livsföring för muhammedanerna. Under dagen får de inte äta någonting men vid solnedgången startar matorgien. Chaufförer, läkare och andra yrkesgrupper vacklar hem från jobbet omtöcknade av hunger. Folk kan svimma av för lågt blodsocker.

Hur ska jag som medborgare få veta att jag inte åker med en busschaufför som inte ätit sen klockan sex på morgonen? Hur vet vi att en pilot inte svimmar på 11000 meters höjd? Eller en hjärnkirurg, tar han semester under ramadan? Ska halva Europa dö på grund av en kärnkraftsolycka orsakad av en muslim som blivit slö av att fasta under ramadan? Hypotetiska frågor visst, men borde vi inte få reda på om en muslim på en sådan arbetsplats fastar?

Hur vet jag att bilist på motorvägen inte har ätit på hela dagen och inte märker att min bil närmar sig? Vem är ansvarig för att en fastande muslim kör över barn på ett övergångsställe? Är det den "mänskliga faktorn"? Det kan alltid hända olyckor men detta är en medveten handling, att sådana saker kan hända på grund av islam. Ska polisen vara utrustade med blodsockermätare? Vi dömer alkoholpåverkade som orsakar olyckor. Att låta bli att äta är en medveten handling likaväl som alkoholförtäring. Genom att låta bli att äta påverkas reaktionsförmåga och omdöme.

För att inte tala om skolelever, lär de sig över huvud taget något under denna månad? Barn och ungdomar som inte äter blir väldigt irriterade på varandra.

Dessutom blir sömnbrist ett problem. Om man äter på natten får man en energikick och kan inte sova. Förr i tiden när man låg på en matta i ett tält i öknen hela dagen kunde det fungera men inte i vårt moderna samhälle. Att driva kameler i den stora öknen är inte som att köra ett tunnelbanetåg.

Ramadan i den islamiska världen är en slags semestermånad, allting går saktare. I Västvärlden är det högvarv i alla samhällsfunktioner och vi är oförberedda på vad försämrad reaktionsförmåga kan ställa till med.

Engelska apotek ger muslimer medicinsk hjälp under ramadan
Anna Lyttiger: Ramadan-forebyggelse
Befria Media: DN hyllar den ökande Ramadan-känslan i Sverige
Arbetsolyckor under ramadan

61 Kommentarer:

Anonym sa...

Vår politiskt korrekta media utmålar fastemånaden ramadan som något ”andligt”. Men det är den knappast eftersom den inte är frivillig, grupptrycket är för stort. Ramadan handlar om att islam ska göra sig bred och inkräkta på människors liv så mycket som möjligt, även icke-muslimers liv. Uppfinningen av ramadan är bara en av ”profetens” många genialiska uppfinningar för att förslava människor genom att lägga sig i deras mest privata och intima moral. Ilskna reaktioner är därför inte förvånande när man ifrågasätter deras dåraktiga kollektiva måltidskontroll.

Kritisk tänkare sa...

Rubrik i DN: Ramadankänslan i Sverige växer
Annorlunda uttryckt: även muslimer upplever nu Sverige som alltmer muslimskt.

En bank inför speciella islam-fonder (rättrogna muslimer får inte ägna sig åt räntor).

Friskis och Svettis har infört motionspass för enbart kvinnor, så att muslimska kvinnor kan gå dit.

Svenska sjukhus "rekonstruerar" mödomshinnor åt tjejer från hederskulturer.

Halal- (och koscherslakt) väntar runt hörnet.

I EU:s strategi ingår som bekant att islamisera EU i väldigt hög grad för att möjliggöra fortsatt tillökning av EU:s muslimska befolkning, som ligger på ca 20 miljoner.

Detta för att man har ett gammal avtal med Arabförbundet om saken i utbyte mot billig olja och kontrakt för europeiska företag. Medelhavsunionen som Sarkozy och EU nu förverkligat ingår i denna "integration" av Europa, Nordafrika och Mellanöstern.

I Eurabia-strategin (kallad Euro-arabiska dialogen) ingår statliga propagandakampanjer för att öka européernas acceptans eller åtminstone resignation inför det som händer.

Halal hippier (européer som hyllar allt främmande och speciellt då islam) är förstås av ideologiska skäl tvungna att intala sig att de gillar islamiseringen. Ja, och inför de som inte gör det bagatellisera de den, fast tecknen blir fler och fler.

Naturligtvis innebär islamiseringen ett gradvis tillbakaträngande av europeiska kulturer. Och med det europeiska värderingar rörande kvinnlig jämställdhet, djurskydd och yttrandefrihet.

Det innebär också att värderingar som i kristen skepnad fördömts, vinner acceptans bara för att de inte är kristna och därför att halal-hippierna hatar kristendom och den egna kulturen och folkslaget. Allt kristet skall privatiseras medan ramadan och annat skall hyllas.

Där ser man frukten av det onda träd som planterades 1968.

Anonym sa...

Det är vanliga svennar som super och kör bil som är de farliga. Inte muslimer som fastar.

Anonym sa...

what you never try you never know. One doesnt only fast the stomach, but the soul and mind. It is a pity to see many having one mindset and living in a box and not giving a chance to new ideas and choices.

Not enough sleep? I think thats hardly the problem during fasting month.

From Sweden with Grief sa...

Jag håller med dig, existens. Det blir som en kollektiv bulimi. De svälter sig för att sedan vräka i sig då de redan mår illa. Det anses som en sjukdom i Sverige att bete sig så, men det är en religiös sedvänja i dessa länder.

De påstår att vi har samma gud, men då vill jag säga att den kristna fastan är av en annan karaktär. Man fastar för att få närmare kontakt med gud, och fastan är en enskild angelägenhet. Det är en handling mellan människan och gud, inte för att visa en slags religiös heroism utåt.

Anonym sa...

Konstigt att tidningarna aldrig påpekar att vi kristna också fastar en månad om året. Under ... fastan. Vad trodde ni att det var egentligen?

Anonym sa...

Vi kristna fastar också en månad om året. Men det blir det varken mediahajp eller sura kommentarer om. Ganska skönt att man får lämnas i fred med sin religion i och för sig.

Berit sa...

Skulle vara intressant att veta hur många "kristna" som verkligen fastar. Kan dra mig till minnes en som avstod från att dricka sprit under en månad, "bara för att avstå från någonting"

Annars är det väl bara fettisdagsbullar som gäller i Sverige under fastan?

Kritisk tänkare sa...

Knutes inlägg om hälsodefekterna av ramadan är mycket tänkvärt och reser frågor som borde diskuteras, t ex av Trafiksäkerhetsverket, men som förstås inte får diskuteras i det rådande, förljugna samhällsklimatet.

Anonym sa...

Svårt att veta Berit. Hur många "kristna" som fastar är väl svårt att veta, att rätt många kristna fastar är jag dock säker på.

Anonym sa...

Sen borde väl du som värnar om svensk kultur veta att semlorna inte äts på fastan utan före fastan, främst på fettisdagen.

Berit sa...

Franz, nämn 10 kristna du känner som fastar i 40 dagar.
Dessutom säljs bullarna till varje tisdag och, som jag minns det från Sverige, började man försäljningen på vissa ställen redan strax efter jul.

Anonym sa...

Jag känner betydligt mer än tio kristna. Hela min släkt. Och en hel del vänner. Jag förstår inte varför jag måste nämna dem. Har det någon betydelse?

Anonym sa...

Berit. Gällande semlorna så är det såhär: Förr i världen när Sverige var ett kristet land hade man en vecka före fastan då man åt jättemycket mat och festade (i sydeuropa kallas det karneval), fettisdagen var den sista dagen under denna festvecka och därefter kom askonsdagen som började fastan. Fettisdagsbullar kunde man äta när som helst på året men de brukade börja ätas efter jul och främst under fastlagsveckan (veckan innan fastan) och framför allt på fettisdagen. Därför kallas de fettisdagsbullar. Numera äter folk semlorna under fastan så traditionen har ju fallit ur bruk och helt förlorat sin mening, efter att det blivit mer ett sätt för caféer att tjäna extrapengar.

Anonym sa...

Varför denna ilska och hat? Att en muslim fastar tar väl inget ifrån dig eller hur? Du verkar vara en av de människor som inte behöver en anledning till att kritisera muslimer eller hur? Om muslimerna skulle ha en månad där man åt mycket då? Vad skulle du säga om det. Här är lite 101 om varför muslimer fasta och detta är bara för att berika din kunskap om varför ca: 1 miljard människor fastar. Får vi lov??? Eller skall man ansöka om det en månad innan.

Nu börjar Ramadan, vilket för troende innebär en tid av eftertanke, avhållsamhet och tätare moske besök men framför allt fasta då solen är uppe.

För de flesta icke-muslimer är inte ramadan så viktig, och man känner knappt till något om fastemånaden heller. Det blir inte mer än att ramadan är att man vet att muslimer inte får äta när solen är uppe. För de flesta muslimer så är det en tid då man besöker moskéerna oftare och då man också ser fram emot Eid ul-Fitr (lid-al-fitr).

Ramadan är en viktig högtid för muslimer då det är under denna månad som “Allmaktens”, “Ödets” eller “Härlighetens” natt (Laylat al-Qadr) anses ha infallit, sannolikt under det tjugosjunde dygnet i månaden. Det var då Guds (Allahs) budskap genom ärkeängeln Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift Koranen. om kristendomen.)

Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer. Ett undantag från skyldigheten att fasta kan även förekomma vid försvagning på grund av till exempel hög ålder, samt för kvinnor vid amning och menstruation.
Under fastan äts som regel två stora mål: ett före solluppgång och ett efter solnedgång. För att klara en lång dag utan näring krävs mat som ger mättnad länge och som är näringsrik. Ofta äter man ett ordentligt bröd

De troende förväntas i ramadan även att i möjligaste mån uppträda väl, ge allmosor (zakat) till de fattiga, visa speciellt hög aktning för sin familj samt rena sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning.

Jaz

Berit sa...

Tack Franz, jag vet hur det var förr. Jag syftar på hur det är nu.

Dessutom haltar dina kommentarer betydligt.
Först säger du : "att rätt många kristna fastar är jag dock säker på."
Om det verkligen vore så att hela din familj och släkt fastar skulle du inte uttrycka dig vara så svävande.

Om folk äter semlor under fastan så fastar de alltså inte och ett bra mätetal vore att hitta statistik på hur många bullar som säljs under fastan.

Knute sa...

Ultra V. "Kollektiv bulimi" var mycket träffande! Galopperande dhimmificering! Ramadan är inte opolitisk precis utan ett sätt för islam att tvinga värdlandet till underkastelse. I London får inte medlemmarna av stadsfullmäktige äta på dagtid!

London: Byrådsmedlemmer har fået påbud om ikke at spise under ramadanen

Ban 'tea and sandwiches' in meetings

Anonym sa...

"Om det verkligen vore så att hela din familj och släkt fastar skulle du inte uttrycka dig vara så svävande."

Hmm, hänger inte med. Jag kan inte tala för alla kristna i Sverige, men fastan inom kristendomen är givetvis lika viktig som fastan är för muslimer. Sen tror jag inte alla muslimer fastar heller. Jag vet inte vad som haltar, jag påpekar bara att kristna har en fasteperiod vilket du inte kan förneka, att jag och min släkte är kristen, vilket inte kan ifrågasättas. Det är inga argument, bara fakta. Sen vad det gäller vårt snack om semlor så säger jag bara att en sån kulturbevarare som du borde ha lite mer koll på traditionerna än femton år tillbaka i tiden. Om du ska gå i svaromål mot andra kulturer hela tiden borde du väl kunna din egen.

Anonym sa...

Men kontentan är väl att de flesta svenskarna, som du, inte är kristna. Men ni klagar mer på muslimernas fasta än på vår fasta. Inkonsekvent.

Knute sa...

Jaz, mitt inlägg var inte ilsket utan jag försökte sakligt hålla mig till juridiska och medicinska aspekter av ramadan.

Anonym sa...

Det är ju svensk kultur att köra full så... Men det är väl inte så farligt...

Knute sa...

Franz, det verkar som du vill försvara muslimernas ramadan för att du tror att du därmed försvarar den kristna fastan.

Det fungerar inte så. Läs och begrunda vad Ultra V skrev i sin kommentar:

"De påstår att vi har samma gud, men då vill jag säga att den kristna fastan är av en annan karaktär. Man fastar för att få närmare kontakt med gud, och fastan är en enskild angelägenhet. Det är en handling mellan människan och gud, inte för att visa en slags religiös heroism utåt."

Tror du att muslimer i gengäld skulle försvara din kristna fasta? Om du tar en titt på hur det ser ut i islamiska länder där kristna förföljs och dödas så kanske du inte längre är lika tvärsäker på att det är "inkonsekvent" att klaga mer på muslimernas fasta än på vår fasta.

Anonym sa...

"De troende förväntas i ramadan även att i möjligaste mån uppträda väl"

Detta för att sona all våld man utövar under årets resterande 11 månader?

Taqiyya fungerar inte längre på alla västlännigar.


Peter K.

Anonym sa...

Jaz: "De troende förväntas i ramadan även att i möjligaste mån uppträda väl"

Och detta för att sona all våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning man utövat mot kuffar/ickemuslimer under årets föregående 11 månader?

Skönmålning och taqiyya fungerar inte längre på pålästa västerlänningar.
Tyvärr hör inte politiker och gammelmedia dit med deras efterhängsna naiva svans av blåögda liberaler och islamkramare.

Islam är avslöjad för vad det är.

Peter K.

Anonym sa...

Förbjud all alkohol då! Det orsakar väl mer olyckor än en tom mage?? Fortsätt att klaga...en muslim super sig inte full iallafall.

Anonym sa...

"De påstår att vi har samma gud, men då vill jag säga att den kristna fastan är av en annan karaktär. Man fastar för att få närmare kontakt med gud, och fastan är en enskild angelägenhet. Det är en handling mellan människan och gud, inte för att visa en slags religiös heroism utåt."

Jag fastar för att genomlida Kristi och människornas lidande, det är vad kyrkan lär ut. Jag tycker att den där svävande formuleringen om att "komma närmare Gud" låter mer muslimsk, i alla fall vad jag har hört från muslimer när de talar om sin fasta. Kristna fastar för att minnas kristi lidande på korset och människornas lidande, samt att frigöra sig från världsliga ting för att komma i kontakt med det lidandet. Fastan är givetvis en personlig handling men samtidigt en handling som förväntas av alla vuxna och friska. Om man struntar i den struntar man i sin egen religiositet. det är ett eget val givetvis.

"Tror du att muslimer i gengäld skulle försvara din kristna fasta? Om du tar en titt på hur det ser ut i islamiska länder där kristna förföljs och dödas så kanske du inte längre är lika tvärsäker på att det är "inkonsekvent" att klaga mer på muslimernas fasta än på vår fasta."

Det handlar inte om att handla mot andra som man förväntar dem att handla mot en själv, utan att hadla mot andra som man vill att de ska handla mot en.

Min erfarenheter av muslimer är vanliga knegare. De flesta fastar knappt alls, men litegrann. De som fastar gör det inte av heroism. I Sverige liksom. Kom igen.

Anonym sa...

Dessutom tycker mig se en märklig svängning. Först var muslimernas fasta dålig för att de skulle bli farliga i trafiken etc, men nu när kristendomen kom på tal handlar det plötsligt om helt andra saker. Oavsett hur ädel ni upplever kristnas fasta kontra muslimers fasta kan ni väl inte påstå att kristna skulle vara mer immuna mot alla hälsorisker ni påstår att fastan ger. Därmed er inkonsekvens. Om ni bashar själva fenomenet ur ett hälsoperspektiv får ni löpa linan ut och basha allas fasta: kristnas, muslimers, buddhisters, judars och allt som nu finns.

Knute sa...

Franz, mitt inlägg handlade om att i en högteknologisk civilisation fungerar inte en fastemånad. Det kan vara en förklaring till att kristna inte fastar överdrivet mycket, de har anpassat sig till vår moderna värld. Inte äta kött på fredagar och på julafton borde väl räcka som en gud välbehaglig gärning?

Men muslimer som kommer hit från "öknen" anpassar sig inte så lätt. Tvärtom, de vill att vi ska anpassa oss. Om femtio år kanske Swedistan går på lågvarv en månad om året, och minateternas högtalare mässar högljutt i skymningen att nu är det tillåtet att äta.

Anonym sa...

Knute:

Inte äta kött på julafton? Hahaha. Du vet ju uppenbarligen inte över huvud taget vad du pratar om.

Knute sa...

Om femtio år skrev jag. Det kan gå fortare på grund av massinvandring plus att muslimer föder barn vilket européer inte gör.

Stäng gränserna nu. Det finns anledningar till att det finns gränser. Brukar du inte låsa dörren? Stänga grinden efter dig när du passerar en betesmark?

Knute sa...

Jag misstog mig och trodde du var katolik, Franz. Själv följer jag de katolska levnadsreglerna trots att jag inte tror på Gud. Men går inte att jämföra med Ramadan att vänta med julskinkan till efter midnattsmässan. Det är inte ens fasta eftersom jag äter fisk på julafton.

Anonym sa...

Knute,

Du skrev att kristna inte äter kött på julafton. Det gör vi. Kristna fastar inte på julafton, julafton är årets största festmåltid, det skulle vara snudd på synd att fasta då.

Jag är katolik. Om du inte tror på Gud följer du inte "de katolska levnadsreglerna" vad du nu menar med det. Om du tar bort Gud från katolicismen rasar allt, det är fundamentet.

From Sweden with Grief sa...

Den kristna fastan handlar om att inte äta fast föda, däremot får man dricka och ska, så man inte blir utvätskad. Det handlar om kontakten med gud som en personlig handling, men det är inget svävande över det i den bemärkelsen jag lärt mig. Det låter onekligen mer katolskt är lutherskt, de skulle vara intressant att veta vilken inriktning franz tillhör!

Den fastetid som hör till kyrkoåret har aldrig handlat, vad jag vet, om att avhålla sig från fast föda under 40 dagar. Jag har konsulterat mina kristna släktingar i frågan:)

Anonym sa...

Jag lägger mig i debatten om fasta eller inte, alla religioner har sina "nackdelar" men sålänge de är frivilligt så bryr jag mig inte. Såvitt jag vet så är inte ramadan frivillig, kan nån något mer om det?
Att folk klagar på ramadan får ni nog tyvärr ta emot, för vi får stå ut med eran klagosång om tryckfrihet och annat, Sverige är en demokrati och vi har rätt att klaga här :)

Däremot mådde jag smått illa när jag såg Reinfeldt besöka ett hallallah slakteri och berömde det och beklagade sig över varför människor inte kan acceptera lite mångfald m.m. trodde inte detta var möjligt i ett land där snart djur har mer rätt än människor att "berömma" ett sådant slakteri.

nåväl, jag önskar alla er som fastar och känner er helt i freds med det en trevlig ramadan. Sålänge jag får fira min jul, påsk och pingsthelg i fred.

Knute sa...

Franz, jag skrev "inte äta kött" vilket inte är samma sak som att fasta. Men innan du skriver mer, konsultera några experter, katoliker äter inte kött på julafton, i alla fall inte i Centraleuropa. Man äter fisk, helst karp.

Sen angående den teologiska diskussionen så känns den för närgången. Jag har inga färdiga svar. Om någon frågar mig om varför jag har ett krucifix på väggen svarar jag "det angår dej inte".

Anonym sa...

Huvudet på spiken. När muslimer fastar är de en samhällsfara. När kristna fastar är det en personlig gest mot sin religion. Hyckleri.

Ramadan är frivillig.

Knute sa...

Inte alls huvudet på spiken, anonym. När hundratusentals muslimer fastar i en hel månad är det en potentiell samhällsfara men knappast när några tusen kristna fastar några dagar innan påsk. Ramadan är inte alls frivillig, grupptrycket är stort. Det är möjligt att folk smygäter, men blir de ertappade får de skämmas.

PS. Använd ett smeknamn i stället för anonym, please.

Anonym sa...

Det var väl konstigt vad vissa har svårt att förstå! franz verkar tycka att det här med ramadan är helt normalt. Det är det säkert också, i de länder där islam ör hemma och har inflytande. Jag och ett allt större antal andra kommer dock att med näbbar och klor, verka för att Sverige inte skall tillhöra dessa. Om man inte ser att Sverige håller på att bli fullständigt islamtillvänjt, ja då är man verkligen blind. KNUTES ursprungliga inlägg behandlade risker med ramadan. Jag ser visserligen dessa risker, men anser inte att de är direkt avgörande. Men vad värre är; att "våra" tidningar är fulla av "kåta" ramadanreportage, en stadsminister som går på halal-studiebesök, muslimtider på friskis och svettis, Sahlin i slöja, DO, ”svennehat” osv. franz! Ser inte du att något håller på att förändras i vårt gemensama land Sverige. Det går fort nu, mycket fort. Jag är s.k. kulturkristen, dvs icke troende, men uppfostrad med värderingar och tankesätt präglade av ett nordligt, kristet lands under lång tids utmejslade anda. Det där med att "vända andra kinden till" är något som har fungerat i detta land hitintills. Men som sammhället har utvecklat sig är innebörden av detta likställt med att såga av den grenen man sitter på. Du franz är en så kallad apologet i mina ögon, i det att du i detta land försvarar en sedvänja som inte har här att göra, och på allvarliga sätt kommer att försämra landet. Jag kan för mitt liv inte förstå hur du och dina likar kan ha den attityden. Är ni rent av "onda", eller är det verkligen så att ni är så obarmhärtligt naiva?

/JTS

Knute sa...

Franz, du har skickat in två kommentarer som jag inte publicerar på grund av din otrevliga och oförskämda ton.

Anonym sa...

Det är kul med er Ayn Rand-liberaler. Ni har rätten att ge er på hela folkgrupper och anklaga dem för i stort sett vad som helst, men om man knallar in från ett annat håll och granskar er blir man censurerad. För det här: "Med tanke på att eländet skall vara en hel månad lär det väl komma gått om tillfällen för allehanda kändisar att slicka musse-röv i vårt underbara multikultiland." var uppenbarligen varken otrevligt eller oförskämt. Lycka till med världsförbättrandet.

Knute sa...

Du är mycket för att etikettera folk, Franz. Försök att diskutera utan personliga angrepp.

Anonym sa...

"Ser inte du att något håller på att förändras i vårt gemensama land Sverige. Det går fort nu, mycket fort. Jag är s.k. kulturkristen, dvs icke troende, men uppfostrad med värderingar och tankesätt präglade av ett nordligt, kristet lands under lång tids utmejslade anda."

Jag är kristen, tillhörande den romersk-katolska kyrkan. Jag tror på Gud alltså. Jag spelar med öppna kort, inget halvmesyr. Min kyrka är och har alltid varit en global kyrka, en kyrka som har varit förbjuden i Sverige från Gustav Vasas dagar fram till artonhundratalet. Mina kristna värderingar grundar sig i Jesu ord och ur den latinska filosofi som under årtusenden har växt fram reflektivt kring denna person. Det nordliga har jag ingen gemenskap med över huvud taget. Jag tycker folk ska vara glada att det kom sändebud från Rom en gång i tiden och räddade det här landet ur primitivism och isolering. Jag tror inte på den stora muslimska konspirationen, nej. Konflikter finns, har alltid funnits, och kommer alltid finnas människor emellan. Att sluta upp bakom nationalism upplever jag som banalt eftersom det saknar substans utöver ren esoterism, dvs en massa tända ljus och rökelse, ingen tanke, ingen moral. Du är rädd, jag märker det. Det är mänskligt, jag är också rädd för all ondska i människor. Men jag tror inte att man kan isolera ondskan till en källa, till en grupp, till ett folk. Skit fanns innan islam kom hit, skit kommer alltid finnas. Lär dig leva med det.

Anonym sa...

franz talar om att hela folkgrupper kritiseras. Jaha? Vad är det konstiga med det då i detta fall? Det flera av oss här gör, är att kritisera företeelser som tränger sig på oss i vårt eget land. Fira gärna ramadan, hur mycket ni vill, men inte här. Det kan tyckas ogint, men det påverkar faktiskt hela stämningen i landet. Det duger helt enkelt inte med utlåtande i stil med att: "det gör väl inte mig nått om de firar, det är deras ensak". Deras kulturyttringar påverkar Sverige till det sämre. Det tränger undan
vår egen kultur till förmån för en mer aggressiv och expansiv dito.

/ JTS

Anonym sa...

"Det tränger undan
vår egen kultur till förmån för en mer aggressiv och expansiv dito."

Vad får dig att tro att jag anser att min kultur är detsamma som din kultur. Är det för att jag är kristen? Men du är ju inte kristen så hur pusslar du ihop det? För mig är muslimer lika främmande som du och din kultur är. Och, ja, jag är "etnisk svensk" om det nu alltid, när det kommer till kritan, ska vara så förbannat viktigt.

Anonym sa...

franz,

Att din kyrka har varit global ändrar inte ett dugg på det faktum att de länder som "tillhört den", ändå har haft vissa nationella protektionistiska handhavanden för sig.
Att du inte har någon gemenskap med det nordiska, hur skall jag tolka det? Är du inte född i Sverige, och har inte förmått dig att se det positiva i den nordiska kulturen. Du kanske till och med tillhör de som menar att det inte finns nåt genuint Svenskt/nordiskt? Jag anser det. Du tycker vidare att vi skall vara glada att man från Rom orkade släpa sig hit. Ja, kanske det. Det är väldigt svårt att spekulera i vad som hade hänt om de inte hade gjort det. En sak tycker jag att du skall ha mycket klart för dig i alla fall, är att bilden av Sverige som fullständigt primitivt och isolerat är inte med sanningen överensstämmande. glider sedan in i en "flumig" retorik där du yrar om tända ljus, rökelser och substanslöshet utan moral, bla bla..Vad vill du säga med det? Du vill få det till att jag är rädd. Fel! Jag är förbannad. Och jag kommer att motarbeta det som gör mig förbannad. Att sen du är rädd, det förstår jag, det brukar bli så när man länge har förestått en hållning som inte har tiden för sig...Med detta menar jag naturligtvis inte din tro, vilken jag respekterar. Jag vet inte hur du har det hemma, men jag städar då det har blivit "skitigt". En bra strategi för städning är att man inte "rör till så mycket", då behöver ju inte städningen bli så drastisk. Jag ser ingen som helst anledning till att lära mig leva med "skit".

/JTS

Anonym sa...

"glider sedan in i en "flumig" retorik där du yrar om tända ljus, rökelser och substanslöshet utan moral, bla bla..Vad vill du säga med det?"

Oj då, nu gjorde jag dig förvirrad. Det jag menade med nationalism är att den är som tända ljus och rökelse - möjlightvis fängslande, men i gunden substanslös, bara en tom pose.

Resten av det du skriver, om att du är förbannad och att du uppenbarligen tycker att det är lustigt med rädsla och att du städar och inte rör så mycket i din lägenhet för att slippa smuts - ja, du, gå runt i din rena lägenhet och var förbannad då. Det finns inget jag kan lära dig på några kvicka rader på den här bloggen som du inte behöver lära dig själv på riktigt. Jag lämnar dig kort och gott med din ilska, du är bara ytterligare en i mängden av arga städande nordiska män, såvitt jag ser det.

Knute sa...

Tack JTS för att du bemötte Franz åsikter! Fortsätt att utveckla dina tankegångar, det lär bli mer ramadansnack på bloggen, vi har en månad på oss.

Anonym sa...

VAD TRAGISK! DET VÄRSTA SOM FINNS ÄR IGNORANS! DUMHET! INNAN NÅGON AV ER SOM TROR ER VETA NÅGOT SOM HELST OM ISLAM ÄR DSÅ IGNORANTA...
NI SKA INTE TALA FÖRREN NI VET VAD DET ÄR NI TALAR OM.
NI HAR RÄTT ATT KRITISERAEFTER NI HAR LÄST QURANEN OCH VET VAD VI VET, INTE INNAN. FÖR DÅ TALAR NI BATRA UTIFRÅN DET NI HAR HÖRT OCH DET NI SETT PÅ MEDIA, SAMMA SAK GÄLLER MEDIA, DE HÖR OCKSÅ.
HA FAKTA INNAN NI BÖRJAR TALA OM DET NI INTE HAR NÅN ANNING OM, DVS ISLAM OCH MUSLIMER.
LATIFA, STOLT MUSLIM

Anonym sa...

Latifa, jag skulle tro att många som skriver här har läst Koranen men att den Koran du läser är en förskönad variant. Religiös lögn (taqiyya) fungerar inte längre på alla västerlänningar.

Knute sa...

Kommentaren av Robin Shadowes som Franz citerade är borttagen. Det var en intressant kommentar men tyvärr var språket lite väl grovt. Så Robin Shadowes, låt dig inte avskräckas. Jag tror inte du är ett troll som är ute på att skämma ut bloggen, men du borde dämpa dig. Alla åsikter kan komma till tals men vi släpper inte fram oförskämdheter eller personliga angrepp.

From Sweden with Grief sa...

Jag förstår att det låter som om kristen fasta jag skrivit om skulle vara likadan som muslimsk. För det första ska man ta fasta då man kan dra sig undan från samhället och be. Jag har aldrig hört talas om att man anser att fastan ska ut över jobbet, eller att man ska avbryta sitt arbete för att fasta. Däremot ska man uppleva det som en ansträngning att låta bli fast föda, en del är mer eller mindre bra på att avhålla sig från mat. Det är sällan människor fastar mer än över en helg eller någon semestervecka. Man varnar människor för att skada sin egen hälsa om man fastar. Jag har inte märkt av något kollektivt tryck bland de som jag känner. Och de kristna jag också vuxit upp med. Frosseri på nätterna handlar det heller inte om för en kristen!

Anonym sa...

Jag som muslimsk student fastar och tycker att det fungerar superbra.

Ta reda på lite information om fastan innan dessa hyp(A)tetiska frågor ställs.

Berit sa...

Muslimske student, varför berättar du inte då och förklarar och sakligt bemöter det du tycker är fel.

Anonym sa...

"Frosseri på nätterna handlar det heller inte om för en kristen!"

Nää.. men det är heeelt okej för kristna att gå till en pizzeria och trycka i sig en hel kebab pizza... ?

Muslimer äter inte tills det spyr heller... de äter tills de är mätta som alla andra... resten är social tillvaro. Näringsrik mat som lagas för att klara morgondagens fasta. Vad är det som är konstigt med det?

Inget fel med vare sig muslimer eller Ramadan....

Det mest samhällsfarliga i Sverige är hat mot folkgrupp. Alla måste lära sig älska alla, kristna, muslimer, judar, utlänningar, svenskar, ekonomer, naturvetare, whatever. Lev tillsamans i harmoni och sluta dömma andra. Ett mångkulturellt land är bara positivt. Mer förståelse och respekt för andra kulturer leder till världsfred. Själviska inskränkta människor är vad som leder mot domedagen. Dessa männniskor finns tyvärr överallt oberoende folkgrupp, och tydligen här också. Min enda förhoppningar är att några av er ser saker i ett annat ljus någon dag.

Ramadan karim,
och ha en trevlig dag. :)

Knute sa...

Christian, åk till ett arabland så får du se hur dåligt samhället fungerar under ramadan-månaden! Sverige riskerar att bli likadant.

Anonym sa...

Uppenbarligen har folk inte riktigt grepp om hur den kristna fastan funkar, i praktiken. Detta tal om "fast föda", var kommer det ifrån?

Den traditionella fastan innebär att man avstår från kött, och oftast äter man fisk istället.
Fastar gör man under Fastan innan Påsk och i Advent. Likaså fastar man på fredagar och onsdagar. De enda två dagar på året som är "matfria" är Askonsdagen, och Långfredagen, som en påminnelse om Vår Herres lidande för våra synders skull.

Nuförtiden är det normalt att fastan inte nödvändigtvis innebär avhållsamhet från kött, utan kan innebära avhållsamhet från andra saker i våra liv.

Knute sa...

Tack prästkandidaten för klargörandet!

Anonym sa...

knut, det är ganska kaos i de flesta arabländer året runt, och det beror inte på Ramadan. :P

Jag har själv provat att fasta på Ramadan... gör man det rätt så mår man bara kanon och känner sig lättare.

Första dagarna är det lite jobbig omställning men sen klarade jag mig fantastiskt bra genom månaden.

Jag gick inte ens ner i vikt. Värt att prova. Riktigt skön känsla att bryta fasta med en daddel. :D

Anonym sa...

En sak till...

Tips till de som fastar,
bryt fastan i tid, med daddlar och mjölk. Rekommenderar varmt ett vitamin/mineral tillskott. Jag körde med Gerimax Ginseng Multi+. Ät sedan ordentligt. Vakna innan morgonbönen och drick en ProViva eller nått liknande som kan mätta dig och du endå kan sova på. Nu är ramadan slut, men bra att tänka på till nästa gång. :)

Inte en chans att du är oskärpt på jobbet dagen efter. Pigg och lätt som en mört! :)

Anonym sa...

Jag har kommit till Sverige för sex år sedan och blir fortfarande förvånad över hur fördärvade ni i grund och botten är. Innan levde jag ett tag i Tyskland. Måste säga att tyskarna lever upp till alla beskrivningar om rasism i Tyskland, men de säger dig rakt i ansiktet att de inte gillar dig bara för att du har svart hår och heter Ahmed eller Mohammed. Då bryr man sig inte för att dessa människor håller ett väldigt lågt nivå av mänsklighet och självaktning.
Men ni svenskar låtsas acceptera Ahmed och Mohammed och vara glada över att de befinner sig bland er. Sedan springer ni hem och sätter er framför er skärmar och ger fritt flöde till giften som ni har inombords och då uppstår det sådana inlägg sem denna.
Personligen föredrog jag tyskarna.

Knute sa...

Anonym 24 oktober 2013, kritik av ramadan handlar sällan om hårfärg.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.