11 augusti 2008

Somalier i England och Sverige samt USA


". . .varför klarar sig somaliska invandrare i USA eller Storbritannien så mycket bättre än de som kommit hit?"

Johan Ingerö

Jaså, gör de?

"Många somalier som är besvikna på det svenska samhällets mottagande drömmer om en tillvaro i England. En nyligen publicerad rapport från brittiska labourpartiet närstående tankesmedjan IPPR visar att den drömmen inte är så realistisk.

Studien av de 26 största immigrantgrupperna i Storbritannien baseras på statlig statistik och visar att de Somaliafödda invandrarna hamnar i botten vad gäller sysselsättning. Av somalier i arbetsför ålder år 2005/06 arbetade 19 procent, 10 procent var arbetssökande och 71 procent var inte aktiva på arbetsmarknaden
." GP

Första citatet har Johan Ingerö (han som stängde sin förra blogg i samband med Lars Danielsson-affären) hämtat ur Göteborgs-Posten.

När sedan samma tidning publicerar en artikel som motsäger den första, uppmärksammar Ingerö det?

Jag vet inte. Gick hastigt igenom (för hastigt?) Ingerös bloggarkiv för oktober-november 2007, men lyckades inte hittat något.

Ni kan dock vara helt säkra på att ”somalier-lyckas-bra-i-England”-argumentet dyker upp igen i debatten, som argument för lägre skatter och mindre makt åt facket! Det är ju så användbart - trots att det inte stämmer med verkligheten!

Men somalier klarar sig väl i alla fall bättre i USA än i Sverige och Storbritannien?

Tja, allt är relativt. Men beträffande Minnesota, så har det inte alls gått särskilt smidigt på grund av att somalier är muslimer, som vägrar anpassa sin klädedräkt och sina bönestunder till rådande ordning på arbetsplatser, vilket lett till en massa avskedanden och anmälningar för diskriminering.

The News Tribune

En sak som försvårar bedömningen av somalisk integration i USA är, att en stor del av de somaliska asylsökande är bantu, som slussats via flyktingläger i Kenya direkt till USA. Dessa bantu tillhör inte Somalias ursprungsbefolkning och har alltid diskriminerats av de etniska somalierna. De fördes till Somalia av arabiska slavhandlare för flera sekler sedan.

New York Times

Beträffande självförsörjningsgraden hos de somaliska bantuinvandrarna till USA, så kan vi ju studera exemplet Lewistown i Maine. Se de två första länkarna inunder!

The Great Somali Welfare Hunt, Jihad Watch, Amnesty

5 Kommentarer:

Berit sa...

Tyson Foods som är mest kända för sina kycklingslakterier och försäljning av förpackade kycklingdelar har beslutat att byta ut helgdagen Labor Day och i stället ge en fridag för den muslimska helgdagen Eid al-Fitr, såsom en av företagets åtta betalda helgdagar.
Man gör detta för att möta kraven från de 250 somaliska arbetare vid den anläggning som finns i Shelbyville , Tennessee

Tyson

Berit sa...

I över hundra år har Labor Day firats som en symbol för Arbetaren i detta land. Tysons beslut att skippa den dagen till förmån för den muslimska helgdagen har mötts av skarp kritik och nu ändrar man kurs och behåller båda dagarna.

"Under de senaste åren har amerikanska traditioner varit under attack men nu har man gått för långt. Att ersätta Labor Day med en icke-traditionell helg är oacceptabelt."

30 muslimska arbetare för Dell Inc. vägrade arbeta eftersom de inte fick tillräcklig betald tid för böner (2005)
Förra året gick dussintals somaliska arbetare hem från ett företag i Nashville av samma anledning. De återvände emellertid senare.

Hur är det med judar, hinduer, buddister ? Har de inte en massa helger som vi skulle kunna fira också ?
Skamligt av företag att tycka att folk ska arbeta.

Anonym sa...

". . .varför klarar sig somaliska invandrare i USA eller Storbritannien så mycket bättre än de som kommit hit?"


somalier klarar sig bättre i dessa länder för att vi i sverige välkommnar inte dom i samhället..i sverige ökar rasismen mer och mer på arbetsplatserna och på andra ställen..

Knute sa...

Oll, så är det verkligen! Svenskar är inte rasister, det är inte därför det inte finns jobb åt somalier. Arbetsmarknaden kräver goda kunskaper, ofta på högskolenivå, och det är ont om okvalificerade jobb. Motivationen kanske inte heller är så hög när det i vårt välfärdssamhälle är lätt att leva på socialbidrag. Det som vi kallar existensminimum, 4000 kr i månaden plus hyresbidrag, är ju mycket pengar ur somaliskt perspektiv.

Göte Borg sa...

Länke till Göteborgsposten fungerar inte Här är rätt länk:
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.185823-usa-och-england-inga-lyckolander

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.