22 augusti 2008

SOS Georgien ? SOS Europa !

Europa måste säga ifrån gentemot Ryssland. Annars marscherar ryssarna åter vidare mot Ukraina och Östeuropa. Svaret på konflikten i Georgien borde vara en otvetydig inbjudan till Ukraina om att komma med i NATO och EU:

"Så blir Ukraina orörbart. För Ryssland för inte heller äventyrspolitik. Jag tror inte att de kunde drömma om att använda militära muskler mot den del av Östeuropa som redan är med i EU och NATO," säger Carsten Jensen i
Information

Ukraina drev nyligen på de stigande öst-västliga spänningarna genom att erbjuda en sovjetisktbyggd satellitanläggning som en del av det europeiska missilförsvarssystemet. Kommer Ryssland att tillåta det? Ska inte folk i det forna sovjetimperiet ha rätt att tillhöra Väst om de själva vill? Det är inte Väst som retar upp Ryssland, det är ryssarna själva som uppfyllda av propaganda vill hämnas Sovjetunionens sammanbrott.

Bild:
Putin Jugend


Liberation: SOS Géorgie ? SOS Europe !

Tack för tipset
Document.no

10 Kommentarer:

Knute sa...

Vad Kreml vill krossa :

"Korruption har bekämpats kraftfullt, bland annat genom en polisreform, och Georgien har etablerat en för regionen väl fungerande demokrati. I det närmaste total frihandel och fri rörlighet för människor har införts. Georgien har världens friaste arbetsmarknad. Statliga företag har sålts, antalet myndigheter nära halverats och platt skatt på 12 procent införts.

Den ekonomiska tillväxten har sedan 2003 varit i snitt 9,3 procent om året, och skatteintäkterna har ökat trots de låga skattesatserna. Georgien har ansökt om medlemskap i Nato och närmat sig EU. Detta är sammantaget en politik som borde inspirera andra."

Erixon : "Men istället för att inspireras ser Ryssland framgångarna för Georigen som ett hot. Det kan förklara varför ryssarna varit så måna om att förstöra så mycket av Georgiens infrastruktur som möjligt — järnvägar, hamnar, kommunikationer. Ryssland vill inte ha goda, demokratiska exempel i sin närhet. På Stalins vis vill man krossa allt man inte förstår under sina stövlar."

Jean Moulin sa...

"Georgien har ansökt om medlemskap i Nato och närmat sig EU. Detta är sammantaget en politik som borde inspirera andra."

Vad? "Inspirera andra"? Gå med i EU som konspirerar med araberna om att islamisera Europa! Är EU bra helt plötsligt?

Beträffande Natomedlemskap för Georgien och Ukraina.

Om dessa länder släpps in i NATO, så skulle det innebära, att om ryssarna anföll dem, så skulle Nato-soldater - bland dessa amerikanska soldater - slåss mot ryska soldater, vilket vore liktydigt med ett tredje världskrig.

"Georgien har etablerat en för regionen väl fungerande demokrati."

Vilket eufemism!

I Rosornas revolution 2004 fick president Saakashvilis
96 procent av rösterna.

I senaste valet dock bara 54 procent.

Mer om ”demokratin” i Georgien
på denna hemsida hos Sida (skrolla ner till halva sidan)

Det är illa nog att baltstaterna är med i Nato. Pat Buchanan funderar på om ryssarna går in i Litauen för att skydda de hundratusentals ryssarna där mot förföljelser. Då har Nato förbundit sig att kasta ut ryssarna. Åter en inledning till ett tredje världskrig.

Vdare

Knute sa...

Ja vi kan ju ge bort Gotland på direkten om ryssen lovar att vara snäll mot Estland, Lettland, Litauen samt Ukraina.

"Det är illa nog att baltstaterna är med i Nato." Jag blev upprörd när jag läste det, men ta det inte personligt, ditt resonemang är vanligare än man tror, inte minst i Tyskland som är beroende av rysk gas. Att EU skulle säga ifrån verkar vara en fåfäng förhoppning, men skulle kunna stoppa Putin från att, som du befarar, uppvigla ryska minoriteter i dessa länder. Det är för övrigt inte alls säkert att de är lika lättuppviglade som sydossetierna i Georgien. Varför inte fråga dem vilket de vill helst, tillhöra EU eller Ryssland?

Demokratin i Georgien? Georgien är ingen diktatur och nuvarande presidenten är bättre än föregångaren som var bättre än sin föregångare. Ekonomin gick framåt tills ryssarna dök upp.

Kanske Georgien är förlorat men det är en varningssignal. Det går inte att blunda för att ryssarna många gånger i historien har invaderat Öst- och Centraleuropa. Första världskriget till exempel: Ryssland kan inte ha varit okunniga om att när de gick in på serbernas sida mot österrikarna skulle det innebära världskrig.

Det gäller att sätta stopp för Putins maktlystnad innan det gått för långt. Georgien är kanske förlorat, kanske så småningom Azerbajdzan och övriga Centralasien, men inte här i Europa, här måste vi åtminstone försöka behålla friheten.

"Är EU bra helt plötsligt?" Ryssland är inget alternativ. Ryssland kommer att få en muslimsk majoritet tidigare än Europa. Ukraina platsar bättre än Turkiet i EU.

Jean Moulin sa...

Vem skall sätta stopp för Putin innan det gått för långt? Nato?
Hur? Med militära medel?

Om Nato kommer till balternas eller ukrainarnas hjälp militärt i händelse av en rysk invasion, så befinner sig Nato i krig med Ryssland.

Är det en missuppfattning från min sida?

Och hur vanligt är det att en president i en demokrati får 96 procent, som var fallet 2004?

Knute sa...

Nato-medlemskap är viktigt för att de här länderna ska bevara sin frihet och oberoende. Det var därför jag reagerade så starkt när du ifrågasatte Estland, Lettlands och Litauens medlemskap. Tror du verkligen att Putin skulle ge sig på dem om han visste att det skulle leda till världskrig?

Det är innebörden av att "säga ifrån i tid", att klargöra för Putin och hans gäng att han inte kan göra likadant som i Georgien.

Samma sak med Ukraina som måste slippa bli nästa mål för rysk aggression.

Berit sa...

EU kommer inte att göra något för att stoppa Putin. Då stänger ryssarna av oljetillflödet.
"The war is only about oil" .....drar mig till minnes att jag hört det förut.

Anonym sa...

Bara undrar:
Har Georgien någonsin varit ett hot mot Ryssland? Har Georgien ett WMD-program?
Har Georgien gett sjutton i en massa FN-resolutioner?

Anonym sa...

Bara undrar:
Har USA någonsin varit ett hot mot Ryssland? Har USA ett WMD-program?
Har USA gett sjutton i en massa FN-resolutioner?

tata.

Anonym sa...

Svaret på fråga ett är Nej.

Vad gäller WMD se wikipedia: The U.S. arsenal of weapons of mass destruction is the second largest in the world, its arsenal topped only by that of Russia.

Fråga tre: Nej
Vilka resolutioner har FN riktat mot USA?

Knute sa...

Jean, jag tar tillbaka det där jag skrev om att "vi kan ge bort Gotland på direkten." Det var överdrivet. Men Baltikum tillhör faktiskt lika litet som Gotland den ryska maktsfären.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.