14 augusti 2008

Super power

Det kommer alltid att vara en nation i världen som är dominerande vad gäller militär makt och ekonomisk.
Det är inte säkert att det alltid är samma nation som sitter på båda posterna. USA är än så länge det land som hittills innehaft båda positionerna även om man just nu kan diskutera den ekonomiska överlägsenheten.

Det är väldigt tydligt att Putin nu siktar på att ta över världsdominansen.
Militärt har ryssarna rustat upp med helt nya moderna vapen, det visade sig omedelbart i konflikten med Georgien. Dessutom verkar det som ryssarna var helt förberedda och kunde ingripa med full styrka omedelbart!

Står Ukraina på tur?

Det påpekas föraktfullt att vissa krig bedrivs enbart för olja. Olja är makt!

Om Putin får kontroll över de olje-och gas-ledningar som förser Europa med bränsle har han tummen på ögat på hela kontinenten. Då blir det till att bocka och buga och skrapa med foten.
I en nyligen genomförd Pew-undersökning visar det sig att 58 % av européer vill att USA ska ha mindre makt i världen. Jag undrar vem man vill se som den dominante i stället?

Ibland får man mer än man önskar sig.

13 Kommentarer:

Anonym sa...

Vi behöver allafall inget nato som bombade sönder ett oskyldigt land dvs Serbien--de största bombningarna sen Vietnamnkriget och det för ingenting.

TF sa...

Maktbalans är alltid bra. USA har varit för mäktigt sedan Sovjetunionen kollapsade.

Knute sa...

TF, varför skulle maktbalans "alltid" vara bra? Om det för oss i Sverige och Europa innebär att att böja nacken för kapitalstarka ryssar och araber och inte våga knysta om deras bristande frihet och demokrati?
Läs Berits inlägg en gång till och tänk om.

Anonym sa...

läste någontans att trots att Ryssland börjar rusta upp så är försvarsbudgeten bara en tiondel av usa,s .Kan det stämma?

Anonym sa...

Det är väl skitsamma vem vi böjer nacken för? Amrisar eller ryssar? USA:s bristande frihet och demokrati som de så ivrigt sprider kring världen.

Anonym sa...

Det är inte för intet skull som USA är och skall vara mäktigt framöver (ser också gärna ett konservativt EU mäktigt) Hemligheten med USA är stabilitet och givetvis demokrati.
Europa hade kunnat vara mäktigast men som vi alla vet så har vi krigat en hel del här. Ryssland har gått från "slav under Tsaren-rike" till diktatur och nu senast en slags demokrati, men kan snabbt falla tillbaks igen.

Alla som inte gillar att USA är mäktigas borde nog ta sig en funderare på om han eller hon är demokrat.

Carl T sa...

Får Ryssland överhuvud ha en intressesfär i sitt närområde, Knute? Eller skall USA styra även där? Och NATO införliva alla tidigare sovjetrepubliker?

Sådan är frågan.

Araber och muslimer får f.ö. stöd av USA - näppeligen av Ryssland. Fråga serberna, får du höra. Även i frågan om Turkiet i EU (ett vansinne) är det USA som driver på.

Carl T sa...

Daniel,

Du skämtar, inte sant? För massinvandringen (såväl här som i USA) är förstås demokratisk? Så även Bushregeringens frihetsberövande lagar? Och EU:s planer på ett Eurabien? Eller EU överhuvud?

Bakom fagra ord om demokrati döljer sig ofta maktintressen, inte minst geopolitiska.

Knute sa...

Aloysius, jag håller med Daniel om att "alla som inte gillar att USA är mäktigast borde nog ta sig en funderare på om han eller hon är demokrat." Nog är det stor skillnad på graden av frihet och demokrati i USA och Ryssland. Vilket i sin tur avgör vilken utrikespolitik de för.

Anonym sa...

Aloysius

Nej jag skämtar inte...

Jag skulle gärna se ett mäktigt EU,
men inte det EU som är idag med inslag som du nämner som Euradia osv.
Massinvandring är väl tyvärr ett tecken på att USA och Europa är områden som folk vill bo i, och det är väl kanske ett demokratiskt dilemma. Det ligger kanske ett demokratisk ansvar i att ta empot folk jag vet inte men felet vi gör är att vi ger folk PUT.

"Får Ryssland överhuvud ha en intressesfär i sitt närområde..." Det är klart att dom får men vi får inte glömma att det var inte så längesedan Ryssland var Sovjetunionen och dom uppskattas nog inte av alla i sitt närområde utan ses mera som en ockupationsmakt.

Carl T sa...

Knute,

Med babblet om demokrati (vilket du vägrar problematisera trots dess uppenbara självmotsägelser) kan varje fisk dränkas, ser jag.

För egen del överlever jag hellre än jag springer runt med en illusion av demokrati. Och Putin säljer inte ut sitt folk. Till skillnad från Bush och Reinfeldt.

Daniel,

I en del är vi överens. Dock inte vad gäller kommunismen och Ryssland. Vill du slåss mot kommunismen har du sådan i Kina - inte i Ryssland. I Kina, du vet, där OS äger rum utan större problem för Kina. Där storföretagen från demokratiska Väst frodas. Där man måste ha uppehållstillstånd i sitt eget land.

Demokrati är ofta bara ett tomt ord varmed makthavare kan legitimera sådant som förr hade setts som förräderi.

Knute sa...

Det är USA jag tänker på när jag använder ordet demokrati. Men egentligen är det amerikanska systemet något annat, och bättre.
Jag citerar Berit:

USA är en konstitutionell republik. Landets styrs av representanter från olika områden i landet.
Ingenstans i Konstitutionen finne ordet demokrati ens skrivet, inte heller i Declaration of Independence.
I en demokrati kan folket rösta och bestämma enligt majoritetsbeslut. Republiken USA styrs av den redan skrivna konstitutionen.
Det hindrar naturligtvis inte politiker/intressegrupper från att utmana tolkningen av konstitutionen som vi nyligen sett när det gäller rätten att bära vapen. The Supreme Court yttrade emellertid att enl. konstitutionen har enskilda städer och stater inte rätt att lokalt förbjuda vapen.
Yttrandefriheten är ett annat bra exempel där man i Europeiska länder kan bestämma att den inte existerar medan man här i landet inte kan göra det.

Det står inte heller i konstitutionen att varje medborgare har rätt att rösta!

Kommentar till "Mångfaldens karriärer"

Anonym sa...

Sign anonym skriver "att trots att Ryssland börjar rusta upp så är försvarsbudgeten bara en tiondel av usa,s"
Om vi bortser från alla elementära grammatikfel så har Sovjet/Ryssland alltid haft en (relativt) låg försvarbudget. Under Sovjettiden var hela samhället inriktat på militären, allt annat var underordnat, t o m spårvidden på järnvägen.
Lite kreativ bokföring och vips, så blir tio nya krigsfartyg en del av "handelsflottan".
I ett land där Staten och Partiet styr är allting möjligt.
En ryss ska anses ljuga till dess motsaten bevisats. (Ett arv från Marx skrifter)
/E

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.