08 augusti 2008

Trubbel i Kaukasus

Samtidigt med den "olympiska freden" har ett krig brutit ut mellan Georgien och Ryssland. I det gamla Hellas var det absolut förbud mot att föra krig under olympiska spelen.

Eftersom USA stöder Georgien kan konflikten bli början till ett nytt kallt krig mellan USA och Ryssland. Georgiens president säger att det var ryssarna som började. Angränsande Tjetjenien har erbjudit ryssarna att skicka in sina heliga krigaremuslimer. Undrar om Putin nappar på det. Georgien är trots allt ett av världens äldsta kristna länder.

Richard Holbrooke, som var fredsmäklare i Bosnien, säger: "Georgien är det mest demokratiska landet av de tidigare sovjetrepublikerna, bortsett från de baltiska staterna naturligtvis. Det har en president som är utbildad i USA. Landet är pro-västligt, pro-amerikanskt, pro-EU, pro-NATO och pro-brittiskt. Det är detta Moskva inte tolererar."

Genom att böja sig för ryska påtryckningar har Västeuropa stort ansvar för vad som nu händer. Vid det senaste Natomötet fick inte USA igenom sitt förslag om att göra Georgien till medlem i Nato. Ryssarna fick intrycket av att det var fritt fram för deras stridsvagnar och bombflygplan.

Gemensam deklaration om situationen i Georgien av presidenterna för de baltiska staterna och Polen 

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Bra kommentar.

Anonym sa...

Jag fick för mig att det hela handlade om att sydossetien vill bryta sig loss, då dom är mer ryssvänliga o vill ingå i den ryska federationen.
I repotaget jag såg i rapport målades ryssarna mer upp som "befriare" och att folket i sydossetien vill att ryssland skall ingripa.

Jag antar att dom gör den kopplingen för att georgien är nato och väst vänligt och vi vet ju
att det inte går hem hos många journalister.

Anonym sa...

Vad tror ni? Starten till ett 3:e världkrig?

Vad säger Bibeln, nostradamus eller andra profetior om Ryssland o krig?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.