21 augusti 2008

Varför Vänstern inte protesterar när det gäller Georgien

Så här skriver Richard Littlejohn från London. (översättning)

Synd att jag var borta förra veckan. Jag måste ha missat marschen genom London mot Rysslands invasion av Georgien. Vilken magnifik syn det måste ha varit --- en halv miljon som kraftigt protesterar tyranni och stöder frihet och demokrati.
Jag skulle ha älskat att höra Red Ken fördöma det blodtörstiga gangsterstyret i Moskva, George Galloway jämföra Putin med Hitler och Tony Benn förklara att det handlar bara om olja.

Vad säger du? Det var ingen sådan marsch?
Jag antar att de var alldeles för upptagna med att protestera mot Kinas förtryck i Tibet och kräva en bojkott av Olympiaden. Eller kanske inte.
Lustigt hur "Inte-i-mitt-namn-människorna" alltid har överseende med aggression från kommunister eller "tidigare" kommunistregimer.

Det är aldrig någon tvekan när det gäller att porträttera George Bush som den nye Hitler eller klottra en swastika på Israels flagga. Titta på de som protesterar mot krig i Irak och Libanon. Samma människor som inte kan vänta att bränna den amerikanska flaggan på Trafalgar Square har inga problem när det gäller att ignorera ryska, kinesiska och irakiska folkmord.

Var fanns alla protesterande när Ryssland krossade Tjetjenien? Varför så tyst om Tibet? De måste ha sett åt ett annat håll när Saddam slaktade kurderna.

Det har inte varit svårt att hitta sådana som ursäktar invasionen i Georgien.
Vi får veta att den "amerika-utbildade" Mikhail Saahaskvili provocerade ryssarna över måttan. Vad hade vi väntat oss när vi uppmuntrade spridandet av demokrati i en före detta sovjetisk satellitstater?
Inte att undra på att Moskva känner sig hotat när oberoende stater, som de en gång härskade över med militärmakt, kanske blir medlemmar av Europeiska Unionen och ansöker om medlemskap i NATO.
Att placera ett västligt missil-försvarssystem i Polen är som att vifta med ett rött skynke framför en tjur, säger de sofistikerade. Putin har inget annat val än vedergällning.
Jag kan inte erinra mig att de krävde tillbakadragandet av sovjetiska kärnvapen riktade mot västerländska huvudstäder från Östtyskland.

Vänstern har alltid kräsen vad gäller protester. Medan de med rätta fördömer vit rasism i Sydafrika är de tysta vad gäller svart rasism i Zimbabwe. De väsnas om amerikansk kulturimperialism men har ingenting att säga om rysk eller kinesisk militärimperialism. Amerika är ständigt kritiserat för sina övergrepp på "mänskliga rättigheter" men du hör aldrig ett opassligt ord om bristen på fundamental frihet i Kina eller i den muslimska världen.

Den europeiska vänstern definierar sig genom sitt hat av USA och ändå tolererar de all sorts tyranni på andra ställen. De motsätter sig "tortyr" vid Guantanamo Bay men intar en avspänd attityd gentemot Kinas och Rysslands dödspatruller.

Det officiella argumentet är att kriget mot Irak inte hade något att göra med att Saddam skröt om att han hade massförstörelsevapen eller att han gav sjutton i en hel hop av FNs resolutioner, som han gick med på efter befrielsen av Kuwait. Allt det handlade om var olja.

Likväl var invasionen av Georgien berättigad därför att ryssarna var "provocerade".
Vi kan utgå ifrån att Putin inte för ett ögonblick tänkte på Georgiens oljeledning västerut?

26 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Berättigad kritik i mångt och mycket - sådan som jag själv framfört i åratal. Vänsterns dubbelmoral är en lång följetong.

Men det betyder inte att jag gillar axeln Washington-Tel Avivs agerande. Inte heller de ryska beskyllningarna, oavsett sanningshalten:

”RYSKA MILITÄREN ANKLAGADE förra veckan Israel för att utbilda Georgiens armé och understödja den med militärfordon och vapen. Israel svarade att dess regering inte förser andra länder med vapen, men att privata företag gör det med försvarsdepartementets godkännande.”

DN

I DN förutspår en rysk analytiker, Sergej Markov, att nästa konflikthärd blir Ukraina.

"Republikanerna behöver ett krig för att vinna i höst, för att stoppa Barack Obama.

- Det var John McCain som gav order till Saakasjvili att gå till anfall, eftersom partiet behöver en 'krigspresident'.

- Att låta Israel anfalla Iran var ett tänkbart alternativ, men det vore mer riskabelt."

DN

Det är inte utan att man tänker Sarajevo 1914.

Berit sa...

Jean, om du stöder Markovs konspirationshypotes vore det intressant att se data om det
Fullständigt bisarra försök att rättfärdiga vad man sysslar med! Verkar taget ur en serietidning?

Ge oss också ett logiskt resonemang om vad Israels nationella intresse skulle vara visavi Georgien.

Unknown sa...

"Var fanns alla protesterande när Ryssland krossade Tjetjenien? Varför så tyst om Tibet? De måste ha sett åt ett annat håll när Saddam slaktade kurderna."
Tja, jag vet inte hur debatten gått i Storbritannien, men nog har jag hört fördömande från vänstern gentemot Rysslands agerande i Tjetjenien och Kinas agerande i Tibet.
Vad gäller Saddams slaktande av kurder likaså, de som framförallt förnekade Saddams mord på kurderna var företrädare för den amerikanska högern.
Vid den tiden var nämligen Saddam inofficiell allierad med USA.
"Jag kan inte erinra mig att de krävde tillbakadragandet av sovjetiska kärnvapen riktade mot västerländska huvudstäder från Östtyskland."
Det är inte heller korrekt, en av Palmes idéer (stöd av stora delar av vänstern) var att skapa en kärnvapenfri zon av dåvarande Öst- och Västtyskland - den enda platsen i Europa där två kärnvapenförsedda arméer stod direkt mot varandra.
Sedan tycker jag att någon som inte erkänner att det förekommit tortyr på Guantanamo har svårt att med trovärdighet hävda att andra företräder en dubbelmoral.
Vad gäller Israels intressen i Kaukasus kan de bero på Israels vänskap med Turkiet. Turkiet är det enda landet i närområdet som har vänskapliga förbindelser med Israel - något som gjort att Israel inte heller erkänner folkmordet på armenierna 1915.
F ö det är en vanlig politisk sport just detta "Varför protesterade ni inte mot det här" och den brukar vara lika matnyttig - d v s det går alltid att ta fram ngt som den andra sidan inte protesterat mot och därmed beskylla dem för dubbelmoral.

Anonym sa...

Berit: Du stödjer ju andra konspirationsteorier. Varför inte denna?

Jean Moulin sa...

På vilket sätt stöder jag Markovs konspirationsteori?

Jag uttrycker en neutral hållning med följande ord: "Inte heller de ryska beskyllningarna, oavsett sanningshalten."

Jag gillar inte händelseutvecklingen helt enkelt.

Jag blir rädd. Kan du skåda om hörnet och garantera att inte nästa stormaktskonflikt kommer att handla om Ukraina? Att det inte finns risk för kärnvapenkrig av misstag? Hotar kanske inte Bush-regeringen att använda taktiska kärnvapen mot Irans underjordiska upparbetsningsanläggningar?

Varför måste Ukraina och Georgien nödvändigtvis bli Nato-medlemmar?
Om det skapar konflikter som den i Georgien, bör USA stödja ett georgiskt och ukrainskt Nato-medlemskap?

Bör vi i Sverige göra det? Nota bene - man måste välja sida här.
USA:s och Sveriges intressen är inte alltid desamma.

Och i mitt fall är det ingen tvekan om vilket lands intressen jag sätter i första hand.

Jag gör mig inga illusioner om Ryssland. Följer en serie om de ryska tsarerna på TV4 Fakta som får en att undra hur svenska kungar kunnat vara sådana mjuka vänsterliberaler jämförelsevis.

Tsarerna hittills i serien är ju rena psykopaterna.

Ang. Israel:
Trots ryska protester har Israel beslutat att fortsätta exportera vapen och krigsmateriel till Georgien, rapporterar israelisk radio.
Beslut fattades i söndags av det israeliska försvarsdepartementet, uppgav departementskällor. Exporten ska dock bara ske i "liten skala och under noggrann övervakning", rapporterar TT.
Georgien har ökat sina vapeninköp de senaste åren, framför allt från länder utan koppling till Ryssland, däribland USA. Något som ogillas av ryssarna. I helgen gick det ryska utrikesdepartementet till hårt angrepp mot länder som säljer vapen till Georgien.
Ryska örlogsfartyg uppges nu blockera Svarta havet för att hindra införsel av vapen till Georgien via Svarta havet. Ryssland förnekar dock att en blockad äger rum.
Av Israel köper Georgien främst obemannade flygplan, utrustning för mörkerseende och robotar. En georgisk minister, Temur Yakobashvili, tackar nu Israel för landets insats. Till israelisk radio säger Yakobashvili:
- Israel bör vara stolt över sin militär, som hjälp till att träna soldater från Georgien, sa han och syftade på en israelsk grupp som landet hyrt

Dagen

Så visst är Israel inblandat på Georgiens sida mot Ryssland. Eller anser du att det inte förhåller sig så?

Detta medför naturligtvis ökad antisemitism i Ryssland och över hela världen. Nej, Israel eller judenheten har inget rationellt intresse av att intervenera på Georgiens sida, men Israel gör det ändå. Om detta finns olika teorier. Skall Georgien användas för attacker på Iran?

Beträffande de israeliska vapnen, så undrar jag var de är tillverkade. I USA eller Israel?

Jean Moulin sa...

Svaret ovan till Berit naturligtivs med anledning av hennes fråga till mig om jag stödde ryssen Sergej Markovs "konspirationsteori".

Undrar just hur Dick Erixon och Magnus Orerar turnerar det här med Georgien. Omöjligt att förutsäga.:)

Berit sa...

Postingen vill bara visa vilken sida de flesta svenskar för länge sedan har valt och hur det yttrar sig i form av ursäkter.

Vapenförsäljning är Big Business och där ska man vara försiktig med att kasta sten i glashus.

De senaste tre åren har Exportkontrollrådet i Sverige godkänt export av vapen till sådana länder mer än 800 gånger. ("sådana" syftar på länder som ligger i konflikt med andra).

Sverige är i dag en av världens största vapen-exportörer. Det visar SVT:s program Uppdrag granskning.

Sedan invasionen av Irak våren 2003 säljer Sverige fler vapen än någonsin. Tidigare sålde Sverige vapen för 3 miljarder kronor varje år. Nu säljer Sverige vapen för nio miljarder kronor om året. Flest vapen säljer Sverige till USA och Storbritannien. Så Israels vapen kan mycket väl ha tillverkats i Sverige och sedan sålts till Georgien!

I dag säljer Sverige vapen till över 40 olika länder. Sverige säljer bland annat till Brasilien, Venezuela, Indien, Pakistan och Saudiarabien. Enligt Amnesty International kränker de mänskliga rättigheter på flera olika sätt.
Länder som Egypten, Förenade Arabemiraten, Oman, Pakistan, Ryssland, Saudiarabien och Tunisien har det gemensamt att de är länder med diktaturer eller regimer som kränker mänskliga rättigheter och det faktum att de alla köper svenska vapen.
Nu ser det alltså ut som att även Thailand kan läggas till denna lista. 2004 drog Sverige in över 100 miljoner på att sälja vapen till diktaturer (nämligen Förenade Arabemiraten, Kazakstan, Oman, Pakistan, Saudiarabien och Tunisien).

Thailändska militärjuntan planerar att köpa 12 JAS Gripen för sju miljarder kronor.
Sverige är i dag världens åttonde största vapenexportör och i förhållande till vår storlek så är vi världens största exportör av vapen.
Sverige importerar krigsmateriel för ungefär 30 miljoner kronor från Israel årligen och det finns omfattande och regelbundna kontakter mellan svensk och israelisk militär.
Totalt har Sverige under de senaste fem åren köpt krigsmateriel för 149 miljoner kronor från Israel. En summa som i internationella sammanhang är långt ifrån anmärkningsvärd.

Lite kuriosa: När jag var bilkårist i slutet på 60-talet träffade jag inbjudna israeliska officerare som var i Sverige för att utbilda svensk militär och lära ut den strategi som använts under 6-dagarskriget.

Jag vet inte hur man lägger ut adressen till en pdf men googla:
"Det okända vapenbrödraskapet-Sveriges militärsamarbete med Israel."
där finns en del matnyttigt.

Anonym sa...

Claes, var det inte Sovjetunionen som drev kravet på en kärnvapenfri zon i Centraleuropa?
Kan det vara därför som idén stöddes av den svenska vänstern?

Sedan måste du väl ändå hålla med om att den svenska vänsterns dubbelmoral är magnifik. Under ett förhållandevis långt liv har jag följt debatten och den svenska vänstern har oftast haft lätt att kritisera väst men i regel visat ett komplett ointresse för övergrepp som begåtts av s k socialistiska stater.
Typiskt är den radiokommentator som då Francodiktaturen föll sade: "Nu har Europas sista diktatur fallit!"
Antingen glömde han sovjetdiktaturen och dess satelliter eller också ansåg han att den inte var en diktatur. Vilket förklarar en del.

Jean Moulin sa...

Berit,

Ur min förra kommentar, fast eg. ur tidningen Dagen:

"Israel bör vara stolt över sin militär, som hjälp till att träna soldater från Georgien, sa han och syftade på en israelsk grupp som landet hyrt."

Israels nationella intresse gentemot Georgien? Det är möjligt att man inte har något, men likafullt förser man landet med vapen och en uthyrd "israelisk grupp”.

Vilket av Markovs påståenden är ”bisarra”? Resonemanget om Obama och McCain?

Men den ryska militärens påstående, att ”Israel för att utbilda Georgiens armé och understödja den med militärfordon och vapen”, är i alla fall bekräftat. Eller hur?

Vad spelar det sedan för roll om Israel har eller inte har ett ”nationellt intresse visavi Georgien”?

Beträffande vapen från USA:

Israel är största mottagare av amerikansk ekonomisk och militär hjälp sedan 1976.

En inventering av ursprungsländer för de olika vapentyperna inom den israeliska armén ger vid hand att allt - såvitt jag kan bedöma - är USA-tillverkat, fast det för vissa vapen är okänt varifrån man köpt dem, men i de flesta fall anges USA som ursprungsland.

Se längst ner på denna länk:

Wikipedia

Berit sa...

Vad som utlämnas i alla diskussioner bland de som i alla andra sammanhang predikar vikten av Demokrati är vad Georgien och Ukraina och Polen vill.
Fråga dem! Allt verkar handla om vad Ryssland vill.
Georgien invaderade inte Ryssland och hotade aldrig att göra det.

En artikel skriven av Michael Totten som befinner sig i Tbilisi

Unknown sa...

Lasse ->
Under senare delen av 60-talet och under 70-talet var stora delar av den svenska vänstern djupt kritiska mot det som de då kallade Sovjetimperialismen.

Ibland, som dåvarande KFML, för att man stödde Kina, ibland för att man vill hitta fram till en egen väg som stora grupper inom vänsterpartiet.

Socialdemokratin var också emot Sovjetunionen - ja stora delar var direkt fientliga.

Den enda gruppen som var uttalat för Sovjetunionen var den lilla minoritet inom VPK som bröt sig ur 1977 och bildade APK.

Om du - som du säger - följt debatten under lång tid så borde du ha observerat detta.

Vad gäller den kärnvapenfria zonen i Europa så fanns det många kockar, och självklart fanns ett förslag från Sovjetunionen.
De taktiska bedömningarna som då gjordes från västsidan var att Warzawapakten skulle vinna mest på ett sådant förslag, då WP hade en mycket större konventionell armé i Europa än Nato.
Samtidigt fanns också rädslan hos många europeiska politiker att ett krig snabbt skulle eskalera om det fanns kärnvapen i framskjutna positioner - framförallt då taktiska kärnvapen.
Man ska komma ihåg att det vara bara längs den öst- och västtyska gränsen som WP och Nato stod mitt emot varandra beväpnade med kärnvapen.
Norden var redan en kärnvapenfri zon.. och Österrike var neutralt.
Sedan är det svårt - utifrån vad som vi vet idag uppfatta Palme som någon som gick i Sovjetunionens ledband.

Tvärtom är ju kritiken numera -från högerhåll - att han i hemlighet sprang Natos ärenden och att han dolde hur nära knutet till Nato vi var under det kalla kriget.

Vad sedan denne radiokommentator har sagt är naturligtvis omöjligt att kommentera - jag vet inte vem och vet därför inte heller vad han sagt och vilken politisk uppfattning han haft.

Men som "bevis" på hela den svenska vänsterns uppfattning är det lite tunt (speciellt som man vid den tiden ofta sa Europa om det område som bara utgjordes av Västeuropa - kom ihåg Europeiska gemenskapen).

Berit sa...

Claes Leo, om den svenska vänsterns attityd från 60 och 70-talet var den du beskriver så har den då förändrats efter det.

Eftersom Sverige köper vapen för 30 miljoner kronor varje år av Israel kanske man ska passa sig så att Putin inte blir gramse!

Jean Moulin sa...

Svar till Berit ang. Ukraina, Polen etc.

Alla länder måste ta hänsyn till geopolitiska realiteter.

Finland gjorde det och överlevde.

Sverige gjorde det och slapp tysk ockupation.

Visst innebar den här försiktigheten mot mäktiga grannar en urholkning av demokratin, eftersom den inskränkte den utrikespolitiska och i viss mån även den inrikespolitiska handlingsfriheten.

Samma försiktighet måste Ukraina, Vitryssland, Georgien et cetera iaktta mot Ryssland. Även om det inskränker demokratin och folk-viljan i dessa länder.

Jag är personligen övertygad om att Bush, McCain, Obama, Clintons, hela det amerikanska
etablissemanget är försvuret åt nationalstaternas upplösning och uppgående i en världsstat under en världsregering. Det som framkommit om SPP och Nafta Super Highway i kombination med försöken att legalisera den olagliga invandringen till USA tyder på det.

Lägg till detta Bushs möte med Merkel och Barosso då man kom överens om att försöka underlätta utfärdandet av visum för europeiska resenärer till USA och vice-versa via förenklade ansökningar på internet, och jag kan inte låta bli att undra om inte detta är ett medvetet, första steg mot ett samgående mellan EU och ett framtida North American Union!

Det som var så intressant med DN-artikeln om David Rothkopfs ”Superclass. Hur
världen styrs av den globala eliten” var just författarens önskemål om en världsregering.

Här har vi en bok av en nära medarbetare till denna elit som uttalar sitt stöd för en världsregering. Rimligen återspeglar det attityden hos de flesta som möts på Bilderberg-möten, Council on Foreign Relationsmöten, Trilatera Kommissionens möten, EU-kommissionens möten, etc.

Detta indikerar att George Bush och andra amerikanska toppolitiker står bakom nationernas upplösning, tillika USA:s upplösning som suverän nation.

Sedan kan man också vara lite skeptisk till det här med demokratisering av hela världen.

Enligt Per Ahlmark och kompani så är det jätteskumt och rasistiskt att man inte tror att irakierna och andra arabfolk klarar av demokrati.

Men de hittillsvarande erfarenheterna av demokrati i muslimska länder berättigar en skeptisk hållning.

Några exempel:

I de palestinska parlamentsvalen vann Hamas.

I Turkiet vann islamisterna, i Irak tog jämställdheten flera steg tillbaka på grund av fria demokratiska val, i Algeriet utlöste demokratiska val ett sällsynt blodigt inbördeskrig.

Länder som saknar det kulturella fundamentet för demokrati, klarar sig bättre utan. Speciellt då länder där klankultur råder.

Åter till Georgien-frågan.

Om nu globalisterna Bush och McCain plus EU-eliten vill ha en världsregering, och om de stöder Georgien mot Ryssland, borde vi inte då fråga oss om detta stöd verkligen är i de västerländska folkens intressen?

Vad skiljer Bush och McCain från Sarkozy och Merkel? De senare är vi som anti-jihadister beredda att tillvita de lägsta motiv, påstå att de vill förverkliga Eurabia, vilket de säkert vill, åtminstone öppna gränserna mellan EU och Nordafrika, men varför skulle Bush et consortes vara så mycket bättre?

Jean Moulin sa...

P.S. Jag förstår dock inte varför Ryssland är så emot ett antimissil-försvar i Polen och Tjeckien.

Som en skribent på Kurt Lundgrens blogg frågade: tror ryssarna att USA tänker invadera dem?

En i mina ögon berättigad fråga.

Kan det ha med kampen om oljan att göra? Är det vad konflikten mellan USA och Ryssland över Georgien egentligen handlar om?

Jean Moulin sa...

Claes & Lasse,

Vill passa på att tacka Claes Leo för hans inlägg, eftersom det ligger ansträngning och diskussionsvilja bakom dem!

Naturligtvis även tack till Lasse för hans alltid meningsfulla inlägg här.

Har läst bådas inlägg ord för ord, men hinner inte kommentera dem just nu.

Thomas sa...

Enligt uppgift skall 20 procent av Israels oljeförsörjning komma via Georgien så visst har de intresse av att bevara ett västvänligt Georgien!

Berit sa...

Intressant Thomas, men man får också olja från Ryssland vilket i så fall måste betyda intressekonflikt!!!.
Risken att ryssarna ska bojkotta Israel är dock liten, de behöver alla pengar de kan få in.

Israel sitter på egna reserver som man börjat ta till vara, Det mesta av deras olja kommer emellertid från Egypten, the North Sea, West Africa, and Mexico.

Vad jag inte kan förstå är att man förfasar sig över att Israel säljer vapen till Georgia och att det automatiskt ställer dem på Georgiens sida, men när Sverige säljer en massa vapen till diktaturländer är det OK.
Betyder inte det att Sverige lierar sig med Egypten, Förenade Arabemiraten, Oman, Pakistan, Ryssland, Saudiarabien och Tunisien?
Varför drar man inte samma slutsats då om skuld genom association ? Sverige köper väl inga vapen längre, nu när man inte har ett försvar, men fram till 2007 sålde Israel vapen till Sverige för 30 miljoner varje år. Med samma "logiska" resonemang måste det liera Sverige med Israel också.

Jean Moulin sa...

Via alltid läsvärda View From the Right finner jag detta:

I like Georgia. I like Georgians and their superb hospitality. I have several times travelled to that beautiful country. But I wouldn’t lift a finger to save it from the Russians.
What cause would we be serving? Democracy? Ha ha.
This Olympically corrupt statelet is not a law-governed democracy. President Mikheil Saakashvili’s nauseatingly named Rose Revolution was a putsch achieved by an orchestrated mob, followed by an election so shamelessly one-sided that our supposed hero got 96 per cent of the vote.
The only excuse for this was that previous elections had been rigged, too, which of course they had.
American-trained he may be, but his opponents and critics fall victim to blatantly Soviet-style methods of intimidation. He is also adept at bombastic propaganda.
Do we really want young men from the Midlands of England and the Lowlands of Scotland fighting and dying for years to come to save this dubious creature from his own unhinged, wilful conflict with the Kremlin?
You might think not, but David Cameron is all for it. In an amazing demonstration of unfitness for office, the Tory leader last week wrote one of the daftest articles I have ever seen.
He wants Georgia to be allowed into Nato, so committing this country to come to Georgia’s defence if it is attacked. He wants to do the same for Ukraine.
Will someone send this man an atlas and a history book? When will our political class stop trying to grow hairs on their teenage chests by starting wars and deploying forces we no longer have?
Why should we get entangled in this? What business is it of ours if Russia wants friends and allies on its borders, rather than a weird Nato alliance, kept on life-support long after it triumphantly achieved its purpose. What is Nato for now? Does anybody know? If they know, will they say?
No doubt some half-educated twerp will now accuse me of appeasement. There is certainly plentiful appeasement going on now – of the Provisional IRA and of the European Union.
But Britain has no interests in following American adventures in the Caucasus, let alone taking sides over the dangerous future of Ukraine.
Vladimir Putin is not Hitler – or Stalin. As for Neville Chamberlain, the stupidest thing he ever did was to promise to defend Poland, when he knew we couldn’t and wouldn’t do so.
When our bluff was called we were dragged by an unstable, rackety ally into a war we weren’t ready for and very nearly lost.
Who plays that part today?

Mail on Sunday

Jean Moulin sa...

Pat Buchanan beskriver ett skrämmande scenario angående Litauens Nato-medlemskap. Om
de hundratusentals (?) ryssarna i landet skulle utsättas för antiryska pogromer (ryssar är diskriminerade i Baltikum), så skulle Ryssland kanske invadera för att skydda dem.

Samtidigt har Nato (USA) förbundit sig att skydda Litauen mot ett angrepp utifrån.

Voilà: upptakten till Tredje världskriget!

Militära allianser är lockande för små stater, precis som en klen kille på skolgården gärna blir vän med en stor stark kille. Eller som en affärsägare som inte får hjälp av samhället mot tjuvar anlitar och Hell’s Angels. Men det senare är som bekant en farlig strategi. Ett Moment 22.

Samma sak med Nato och det skydd det kan ge forna Sovjetrepubliker. Det är ett tveeggat svärd. (Om nu det är rätt metafor.)

Som Peter Hitchens skriver om Chamberlain (se min förra kommentar): det mest korkade som han gjorde var att lova att försvara Polen, när han visste att han varken skulle eller kunde det.

Så de som lovar att stödja forna Sovjetrepubliker mot rysk aggression, är de som mest liknar Chamberlain. Eller anser ni att USA skall komma till militär undsättning och köra ut ryska trupper ur Georgien, Ukraina eller Litauen?

Jean Moulin sa...

För att ytterligare lämna ett bidrag till mitt eget försvar för min skepsis visavi USA:s och Nato:s och EU:s agerande visavi Georgien och Ryssland, här ett utdrag ur Philip Weiss' blogg:

Here's charismatic president Mikheil Saakashvili playing Groucho Marx for Haaretz in Tbilisi:
"The Israeli weapons have proved very effective," he said at a press conference at his office. When asked whether the Israeli arms played a role in the military successes he claimed the Georgian army had achieved, he joked: "Are you asking me as a representative of Elbit or of Israel Aerospace Industries?" To a reporter's question about Jews who have fled the fighting and come to Israel, he said: "We have two Israeli cabinet ministers, one deals with war [Defense Minister David Kezerashvili], and the other with negotiations [State Minister for Territorial Integration Temur Yakobashvili], and that is the Israeli involvement here: Both war and peace are in the hands of Israeli Jews."
Mondoweiss

Sammanfattning: Mikheil Saakashvili vann (enligt Peter Hitchens) sitt ämbete med 96 procents stöd. (En siffra som indikerar valfusk). Han komprometterar med sina uttalanden Israel genom att påstå att han har två ”israeliska” ministrar, en som sköter kriget och en som sköter förhandlingarna. Krig och fred, skämtar (?) han, är i händerna på
israeliska judar.

Haaretz påpekar att Yakobashvili inte är israelisk medborgare. Och skriver att Saakashvilis utttalanden är ett försök att dra in andra länder i Georgiens krig med Ryssland.
Haaretz

Detta är alltså den modige demokrat vars regering vi skall komma till undsättning?

Snacka om ”spin”. I vanlig ordning, wag the dog.

Berit sa...

Claes leo, vet inte om du hittar tillbaka för att läsa allt detta men jag vill ändå passa på att stoppa in de tankar jag fick när du skrev om tortyr, Guantanamo och dubbelmoral.
De som på alla sätt letar efter anledningar att kritisera USA drar naturligtvis fram missöden som, när det åtminstone finns några bevis, är tacksamma att blåsa upp utöver alla proportioner för att förkasta hela armén och hela landets administration.

De som är villiga att lätta på skygglapparna kan se att de som bar sig felaktigt åt blir
åtalade och bestraffade och de kan också se att den absolut övervägande delen av armén uppför sig anständigt och laglydigt.

nagazi sa...

Till Jean Moulin:

Det verkar nästan som om du och den engelske debattörern tycker att brunskjortorna skulle fått ta över Polen (kanske resten av Europa också?) utan att möta substantiellt motstånd.

Går man bara tillräckligt långt så blir rött till brunt och brunt till rött.

Sen finner jag slutsatsen som dras av Saakasjvillis uttalande till Haaretz löjeväckande.

Jean Moulin sa...

Nagazi,

Egentligen behöver man inte svara på en sådan substanslös kommentar som du levererar. Men det här svaret är inte avsett för dig utan för andra som läser historia med ett öppnare sinne.

1937 – två år före den tyska attacken på Polen – hade Polen en överskottsbefolkning, för vilken det inte fanns tillräckligt med jobb. Det polska parlamentets budgetkommitté sade att man skulle ha gillat judarna om man bara hade haft 50 000 av dem, men ”vår negativa attityd orsakas av det faktum att vi har tre miljoner”.

Den polske utrikesministern, Josef Beck, sade att det inte räckte med utvandring till Palestina.

Således sände man en delegation till den franska kolonin Madagaskar och förde samtal med den franska regeringen om att sända judar dit.

Se sidorna 66-67 i Nicholson Bakers Human Smoke

Beträffande Peter Hitchens:

”Många tror att andra världskriget utkämpades för att rädda judarna undan Hitler.
Inga fakta stöder denna omhuldade tro.

Om kriget räddade några judar, så var det genom en tillfällighet.

Krigsutbrottet satte stopp för ’Kindertransporttågen’ vilka räddade judiska barn från Tredje riket. Vi struntade i trovärdiga rapporter från Auschwitz och vägrade bomba järnvägsrälsen dit.”

Mail on Sunday

Läser man ”Human Smoke” framträder en bild av ett Nazityskland som initialt försökte sig på en polsk lösning av ”judeproblemet”. När kriget sedan bröt ut upphörde möjligheterna att massdeportera judar från tyskockuperade länder.

Nazisterna mördade judar på löpande band innan man i Wannsee i januari 1942 beslutade sig för en ”slutlösning”.Industrial-iseringen av mördandet kom i gång efter Amerikas inträde i kriget i december 1941.

Hade inte England och Frankrike förklarat Tyskland krig 1 september 1939, så hade a) inte Nederländerna, Belgien eller Frankrike ockuperats, b) inte heller Danmark och Norge.

Tyskland ville inte ha krig med England, man ville bara ha fria händer i öst.

Visst innebar detta ett fruktansvärt öde för judar och slaver i det tyska ”livsrummet”, men många västeuropéer hade sluppit dö. Många judar hade förvisats ur Storgermanien och de i Frankrike och Holland och Norge och Danmark hade sluppit deportation till koncentrations- och dödsläger. Anne Frank hade fått växa upp och bli vuxen.

Amerikanska och engelska soldater hade inte mist liv på Europas slagfält.

Jag är naturligtvis ingen yrkeshistoriker, och jag kanske har fel på någon punkt här ovan, men det jag skriver är logiskt och en rimlig utgångspunkt för en kontrafaktisk diskussion (”vad hade hänt om inte?”).

Knute sa...

Jag håller på att läsa en bok om Churchill och vad jag förstår håller inga kontrafaktiska konstruktioner. Tyskland var fruktansvärt starkt. Om förintelsen hade kunnat undvikas? Möjligen om Hitler dött år 1939.

Anonym sa...

Konstigt att både högern kritiserar ryssarna efter några dagars militär närvaro i Georgien men fullständigt struntar i Israels ockupation av Palestina. Snarare stöder man den genom att förse ockupanterna med vapen. Vänstern är åtminstone emot båda delarna även om de inte är lika populistiska.

Gissar att det hänger ihop med högerns dubbelmoral som ju är betydligt större än vänsterns. Åtminstone för den påläste. Är man mindre påläst är man antagligen själv lite höger och då tror man ju att man har rätt.

Knute sa...

Visst är det bra att vara påläst Niklas. Så läs på mer om konflikten Israel-Palestina.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.