25 september 2008

Svensk handel marknadsför ramadan och islam

Ibland får man gå över ån för att hämta vatten, jag menar över Öresund. Den danska bloggen Borgerlig bums uppmärksammar att gratistidningen Metro den 17 september hade ett Ramadan-tillägg med överskriften Ett mångkulturellt samhälle på framsidan. Sponsrat av Svensk Handel, som är Sveriges stora detaljhandelsförening.


"Det ser dejligt ut. Torkad frukt, sidenkuddar och en välklädd familj med barnet i centrum. Inte så mycket om religion här.

Men framsidan är bara sockret som skall få det bittra pillret att glida ner. Man talar om det mångkulturella samhället, när det egentligen handlar om ett knäfall för islam. På det sättet gör man alla invandrare till gisslan i främjandet av en religion. Dessutom en gammal kliché: invandrare reduceras till att spela rollen som ett slags spännande orientaliska kryddor för att se till att det finns fart och färg i det svenska samhället.

På sidan 4 lyfts lite av slöjan för att det handlar om annat än dadlar, nämligen religion:


Denna annons spelar på svenskt självhat, som det finns mycket av i Sverige:


Jag tycker att det är (minst) lika illa att förakta sin egen kultur som att vara respektlös mot andra. Det är inte ett tecken på uppriktigt intresse för främmande kulturer, när man marknadsför ramadan för att det kan öka försäljningen, eller för att man tycker att Sverige är för färglöst. Att man samtidigt främjar en förtryckande religion är en katastrofal dumhet."

Skriver Borgerlig bums. Läs det hela här.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Den där ramadanspecialen måste även ha varit med i Metros Malmöedition, åtminstone läste jag den här i MÖ.

Häromdagen läste jag även "Södra innerstadstidningen" nr 14 sept-okt -08. Det är en "gratis"(jag betalar den via skattsedeln)-tidning som räknas som samhällsinfo. Den läggs därför i min brevlåda trots att jag har "Ej reklam" på dörren.

Som samhällsinfo utgiven av Malmö stad (södra stadsdelsförv.) och finansierad av skattemedel, förväntar man sig att de är väldigt försiktiga med ställningstaganden i känsliga ideologiska, religiösa och politiska frågor.

På sid 12-13 har man en spec1al med fyra artiklar om omskärelse. Man kallar den "FOKUS: POJKOMSKÄRELSE I SKÅNE".
Redan i rubriken tar man ställning genom att kalla det "pojkomskärelse" istället för rätt och slätt "omskärelse". Man är från offentligt håll än så länge mycket mån om att skilja på kvinnlig och manlig omskärelse eftersom acceptansen för den kvinnliga omskärelsen i stort sett än så länge nästan är noll i den västerländska kulturen.

Man visar via tecknade illustrationer gjorda av Anthony Iswandi, hur omskärelsen går till. Jag har sett fotografier som visar sk pojkomskärelse och jag anser att illustrationerna gravt ljuger om hur det egentligen ser ut då man skär i penisen.

Under rubriken "Tvingades resa till Stockholm för laglig omskärelse" skriver Mohammed Kamal hur Seham (fingerat namn) från Libanon "tvingades" (hon kunde ju låta sonens pillenick vara ifred) åka till Stockholm för att skära bort förhuden på sonen. Ingreppet var inte medicinskt motiverat. Artikeln framställer Seham som ett offer för den svenska hållningen (att inte utföra omskärelser i onödan), och att Skånes policy är dålig och bristfällig.

Öht ger artiklarna intrycket att omskärelsen är en normalitet och att det är ett oundvikligt faktum att detta skall utföra i det svenska samhället, och som det verkar, finansieras av skattemedel i framtiden.
Jag ser detta som ett led i den propaganda som utövas i det mångkulturella projektets namn. Att Metro och Svensk Handel, med dollartecknen glimmande i ögonen, gör samma sak, kan jag bara kritisera. Men att mina skattemedel går till vinklad info på detta sätt behöver jag inte tolerera. Lika illa som att Malmö gav bidrag till det vänsterpolitiska projektet ESF som drog fram genom staden förra helgen.

Mera info om rituell omskärelse:

http://www.geocities.com/etikmoralisterna/manomsk.htm

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6506

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=6010

http://www.arrakis.es/~uno1dos2/fim/varios/circ00.jpg

Knute sa...

Hoppas många läser din kommentar LP!
Har du lust att publicera något på EKP? Skriv ett mejl!
Mvh Knute

Anonym sa...

Tack för erbjudandet Knute.

Om jag kommer på något som har tillräcklig tyngd för att utgöra ett eget ämne, och inte bara fungera som en kommentar, så hör jag kanske av mig.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.