12 september 2008

Europas inofficiella nationaldag

Sommaren 2006 avslöjades en komplott om att spränga sju transatlantiska passagerarplan mellan Storbritannien och USA med detonerande sprängämnen inpackade i läskedrycksflaskor.

Upptäckten av denna komplott har förändrat hur vi alla flyger, med restriktioner om vad vi kan ta ombord ett flygplan.

Tidigare denna vecka dömde en brittisk jury tre brittiska islamister för konspiration till mord, friade en, och misslyckades med att fälla fyra. "Men kärnan i ärendet är fortfarande oprövad, eftersom juryn inte lyckats enas vad syftet med konspirationen var," skriver
Melanie Phillips i en läsvärd artikel.

Juryn ansåg inte att hotet från islam hade något att göra med bomberna i läskedrycksflaskorna. Inte underligt när till och med den brittiska underrättelsetjänsten vägrar att identifiera problemet, och säger att terroristerna har motiverats av en "ideologi" där religionen inte spelar någon roll.

Vad säger islamisterna själva? De säger att de för ett krig mot Väst och alla otrogna. Det är obestridligt att islamisk jihadism är fast rotad i muslimsk teologi och historia.

Dags att västerlänningarna för sin egen säkerhets skull vaknar upp och försöker förstå hur islamister resonerar om historien. "Vi befinner oss i en ny fas av ett mycket gammalt krig," som Gates of Vienna uttrycker det. Idag borde vi till exempel fira Europas 325 år i frihet. Den
12 september 1683 räddades civilisationen vid slaget om Wien.

De ottomanska kalifen Mehmed IV hade sänt en begäran om kapitulation till kejsar Leopold:

"Vi beordrar dig att invänta oss i din residensstad Wien så att vi kan halshugga dig. Vi kommer att utrota dig och alla dina anhängare. Barn och vuxna kommer att utsättas för den mest fruktansvärda tortyr innan de avlivas på de mest skändliga sätt som är tänkbara.

Wienarna avböjde klokt nog detta generösa erbjudande om att kapitulera och bli halshuggna.

Europaunionen lär ha en nationaldag den 9 maj. Den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade den 9 maj 1950 ett förslag om en gemensam myndighet för kol- och stålunionen. Inte särskilt upphetsande. Därför borde dagens datum den 12 september betraktas som Europas inofficiella nationaldag.

2 Kommentarer:

Knute sa...

I samma veva vill jag föreslå "Lite grann från ovan - Jag är en liten gåsapåg från Skåne" som Skånes nationalsång.

Knute sa...

Bilden är en akvarell av Anders Zorn, "I Algers hamn", 1887.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.