15 september 2008

Försvara sig

Den unga kvinnan som nyligen blev nedslagen i Södertälje kunde förmodligen ha dött om inte 6 modiga män ingripit.

När man läser om alla överfall i Sverige verkar det som många svenskar ändå inte tycker att man ska ha rätt att försvara vare sig själv eller andra. Man ska finna sig i att bli nedslagen, våldtagen, rånad, knivskuren, dödad.
Man undviker vissa gator och bostadsområden precis som polisen gör, man tar taxi i stället för att gå hem, man går inte ut över huvud taget.

Överlag hade Sverige redan år 2003 sammantaget högre brottslighet än staden New York och det verkar som det blivit betydligt värre sedan dess.

Enligt National Council for Crime Prevention (2003):
*New York hade 598 mord, Sverige 189,
* våldtäkter NY 1,875 och Sverige 2,565,
* överfall NY 18,764, Sverige 65,175,
* inbrott NY 29,207, Sverige 122,700.

Enligt Konstitutionen har varje amerikan rätt att bära vapen och Högsta Domstolen fastställde nyligen det igen, men enskilda stater kan ställa olika villkor.
Det är ytterligt sällan man ser andra än poliser och vaktpersonal bära synliga vapen, men många jag känner har tillstånd att bara dolt vapen. Man behöver särskilt tillstånd för detta CCW där kriminell bakgrund, fingeravtryck, mental hälsa kontrolleras och man måste gå igenom säkerhets-och skjutprov.

Argumenten jag hör från svenskar ( som tittat på Västernfilmer?) är att "om alla får ha vapen blir det som i USA, de skjuter varandra vilt på gatorna."

1987 införde Florida rätten att bära dolt vapen. Mordtalet sjönk snabbt under nationens medeltal.
Under hela det året var det bara en person bland alla 350,000 tillståndsinnehavare som blev fälld för mord. Det betyder att det är 850 gånger mindre troligt att en CCW-person begår ett brott med vapen jämfört med en slumpmässigt utvald floridabo.

De 31 stater som tillåter CCW beräknas ha minskat antalet mord med 1,570, antalet våldtäkter med 4,177, allvarliga övergrepp med 60,000, och rån med 12,000

Det är svårt att mäta hur många brott som förhindras men man beräknar att det är ett par miljoner varje år. Många av dessa händelser anmäls inte eftersom de avstyrs då det tilltänkta offret hade ett vapen att försvara sig med och oftast utan att något skott avlossats. Jag har själv varit i den situationen där jag undgick att bli nedslagen av tre män enbart därför att jag sträckte mig efter min pistol och samtidigt varnade dem.

Vad man med säkerhet kan säga är att det inte sker någon ökning av antalet brott om man tillåter människor att bära vapen. De största städerna i landet har haft de strängaste lagarna vad gäller vapenförbud och också flest våldsbrott. När man lättade på reglerna för vapeninnehav i dessa städer var det också där som man såg den kraftigaste minskningen vad gäller brott.

Vad vi ser i Sverige nu är att laglydiga människor är avväpnade och sårbara.
Ungdomsgängen, ligisterna har sina olagliga vapen och är säkra på att deras offer inte kan försvara sig.
Alla har under så lång tid lämnat över ansvaret för sina liv till Staten från vaggan till graven att man står nu står handfallen.
Det är en mänsklig rättighet att försvara sitt liv!

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Hel korrekt. Vi kallar USA "efterblivet" på grund av deras vapenlagar när det i själva verket är europa som är den ociviliserade kontinenten (schweiz, tjeckien och sådana länder undantagna).

Kritisk tänkare sa...

Förr behövde inte svenskarna bära skjutvapen.

Förr kunde amerikanerna sova med ytterdörren olåst.

Förändringen inträffade på 60-talet. Visst - allt från den tiden är inte dåligt - det gjordes en del bra filmer och en massa bra musik, men i övrigt?

Är det inte ironiskt att medborgarrättslagen av år 1964, som förbjöd rasdiskriminering i amerikanska delstater, ledde till
den långa heta sommaren 1965, med kravaller i Watts, Los Angeles. Och fler långa,heta somrar under de nästföljande åren.

Till bildandet av The Black Panther Party.

Till en reformering av de "rasistiska" invandringslagarna, så att den stora befolkningsförändringen kunde ta sin början.

Och för Sveriges del, med rötterna i den internationella solidaritetsrörelsen, till en romantisering av andra kulturer, ju mer främmande, desto bättre. Varför inte bjuda in så många utövare av dessa kulturer som möjligt, så det blir lite liv och rörelse i det här stela, tråkiga landet?

Nu har kebab och hederskultur blivit lika svenskt som surströmming och Lill-Babs. Jag kan behålla kebaben, men hederskulturen kan jag undvara.

Framtiden är dyster. Alla de problem vi har nu, med ungdomsvåld och stökiga skolor, en raserad välfärd (dysfunktionell sjukvård, tandvård, psykiatri och rättsväsen), kommer bara att tillta.

Janne Josefsson kommer att göra fler avslöjande reportage och leda fler debatter om hur det kunde bli så här. Förnumstiga tanter från Hem & Skola kommer att
tala om att visa civilkurage (och få en kniv i magen eller en spark i huvudet) och att sätta gränser, besvärjelser av det onda sedan Siwert Öholm ledde debattprogrammen på 80- och tidigt 90-tal. Besvärjelser med samma
effekt som en hartass i fickan.

Berit sa...

"Förr kunde amerikanerna sova med ytterdörren olåst."

Som en parentes kan sägas att jag under alla mina år, på olika platser i USA, alltid lämnat dörren olåst dag och natt.
Släktingar från Sverige förundras varje gång de kommer på besök.

USA har fler mord per capita än USA men i klartext beror det på den "självsanering" som förekommer bland innerstadsgängen.

Svenskar ställs nu inför en helt annan verklighet än de varit vana vid sedan tidigare och måste fatta beslut om de vill försvara sig eller finna sig i att bli våldtagna, knivskurna, rånade och dödade.
Önsketänkande löser inga problem.

Anonym sa...

Oj, nu var det annat ljud från Berit. Innan var ju Sverige mordlandet i världen men plötsligt är det självsanering bland gäng.

Berit sa...

Och var och när har jag sagt det Jonas?

Knute sa...

I kommentaren ovan ska det förstås vara "Sverige har fler mord per capita än USA".

Enligt Interpols statistik begås i Sverige dubbelt så många våldsbrott i Sverige som i USA, räknat per 100 000 invånare. BRÅ, Brottsbortförklarande Rådet, anger en mycket lägre siffra för Sverige, vilket är konstigt eftersom Interpol får sina siffror direkt från svenska polisen. Tydligen använder man en friserad statistik i Sverige för att inte framkalla främlingsfientlighet.

Att det är unga muslimer som ligger bakom de flesta av våldsbrotten är klarlagt. Förövarna själva rubricerar gruppvåldtäkter och rån som "krig mot svenskarna", jihad.

För ett par år sedan utfördes i Stockholms stads regi en granskning av pojkar i klass 9 i den huvudsakligen muslimska förorten Rinkeby. Granskningen visade, att 1995 hade 17 procent av pojkarna tvingat någon till sex, 31 procent hade skadat någon så att offret krävde medicinsk vård, och 24 procent hade begått inbrott eller brutit sig in i en bil. Uppseendeväckande statistik - men i hela Sverige verkar den endast ha publicerats i en gratistidning som delas ut på tunnelbanan.

Om staten inte längre kan beskydda oss förlorar den sin legitimitet. Varför är alla polisstationer obemannade? Oviktigt för makthavarna, de har ju privatchaufför och livvakter.

Det känns inte särskilt trendigt att vara politiskt korrekt när man inser hur integrationen ser ut i verkligheten. Att kvinnor måste bära slöja för att inte riskera bli våldtagna. Men i tidningar och TV får man inget veta.

Anonym sa...

Skulle detta kunna duga som svensk lags portalparagraf:
"Enligt svensk lag är det ingen mänsklig rättighet att försvara sitt liv men du kan vara övertygad om att polisen, under några dagar, kommer att försöka utreda vem som mördade dig!"

Anonym sa...

Underbart inlägg ! Det visar på verkligt fritänkande. Tänk vad hoppingivande det skulle vara att få läsa en sådan artikel på DN Debatt eller i SvD.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.