02 september 2008

Är polygami ett inlärt beteende?

Forskare har hittat den gen som avgör mäns benägenhet att ha en eller flera hustrur. Vissa män visar mer faderlig omsorg och är mer hågade att gå in i ett troget parförhållande än andra.

Det skulle vara intressant att veta om skillnader i denna gen sammanfaller med att monogami har varit förhärskande i Europa sedan uråldriga tider, och polygami i Västasien och Afrika. Mediciner fungerar olika på olika genetiska grupper, så det vore ingen överraskning om genetiken skulle finna ett sådant samband. Men den vinklingen görs inte i Svenska Dagbladets artikel om forskningen,
"Gen styr relationsproblem".

Variationerna mellan individer i samma etniska grupp är stora och inom medicinen är
skräddarsydd behandling på gång, baserad på individens genuppsättning. Så det är mycket möjligt att genen för parbildning inte följer några geografiska mönster. I så fall har monogami/polygami mer att göra med kultur och religion än med medfödda anlag.

Läs mer:
Islam hindrar kvinnors sexuella frigörelse

7 Kommentarer:

Knute sa...

Fjordman skriver i en kommentar till artikeln i document.no om skräddarsydda mediciner:

Massinvandringen är den största vi har sett i Europa sedan neandertalerna dog ut för snart trettio tusen år sedan.

Berit sa...

Intressant! Nu kan män skylla sin otrohet på att det ligger i generna. (smiley)

Kvinnor som föredrar en trogen man kommer också att ha möjlighet att säga till sin friare: "Älskling, gör ett gen-test först så ska jag överväga saken"

Anonym sa...

I den ständiga kontroversen mellan Arv och Miljö tycks det genetiska arvets betydelse gradvis få överhanden. Forskningsrrönen om geners inverkan pådet ena och et andra beteendet droppar ju in mest hela tiden.

Berit sa...

Det är inte politiskt korrekt att acceptera genetiskt arv för då blir det ju plötsligt skillnad på män och kvinnor

Kritisk tänkare sa...

"Det skulle vara intressant att veta om skillnader i denna gen sammanfaller med att monogami har varit förhärskande i Europa sedan uråldriga tider, och polygami i Västasien och Afrika."

Mycket intressant tanke.

Det är inte heller politiskt korrekt, Berit, att acceptera gener, för då blir det plötsligt skillnad mellan människogrupper med olika geografiska spridningsområden (det som förr kallades med ett tabubelagt ord, ras).

En känd skillnad mellan dessa människogrupper är den genomsnittliga IQ-fördelningen inom dem. Liksom de olika genomsnittliga testosteronvärdena bland männen i dem.

Afrikanska män har högre genomsnittliga testosteronvärden än vad vita män har som i sin tur har högre än vad östasiatiska män har.

Ser man sedan till östasiaternas kulturer, så är de utpräglat monogama och östasiatiska invandrare är mindre kriminella än vad vita är, som i sin tur är mindre kriminella än. . . oops, får man inte säga, etc.

Men det här med att den afro-amerikanska kulturen i så hög grad präglas av ensammastående mammor, och frånvarande fäder, ger skäl att tänka på testosteronet plus den här genen, som Knute undrar över.

Berit sa...

Vad gäller de faderlösa familjerna bland de svarta i USA, där 7 utav 10 barn föds utanför äktenskapet och växer upp utan en stabil fadersfigur, får vi nog främst anklaga Lyndon B. Johnson och hans The Great Society. Resultatet av alla bidragsprogram där staten tog över ansvaret för svarta, genom att ersätta papporna med en check, talar för sig själv.
Det är sällsynt att en svart mans första barn växer upp i ett traditionellt hem.
Sammanhållningen i svarta familjer var betydligt högre i mitten av förra århundradet än det var i slutet.
Man har också försökt skylla sönderfallet på slaveri men det är ju underligt att det i så fall började hundra år efter slaveriets upphörande. Dessutom var det vanligare under slavtiden att barn växte upp med sin mamma och pappa än det är nu.
Se också
My Title.

Berit sa...

Latifa, det du skriver är så osammanhängande och omöjligt att förstå att det inte är någon mening att publicera det.
Det kanske skulle hjälpa om du förklarar vad du menar med Moral.
som i denna mening skriven av dig: "skilsmässa, otrohet, våldtäckt, pedofely, homosexualitet m.m, m.m, m.m, m.m.... Moral & etik är viktig för oss, kan du säga det samma?"

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.