08 september 2008

Synen på våldtäkt

En far och hans son i Malmö har erkänt att de hade sex med en 13-årig flicka. De ställs nu inför rätta och riskerar långa fängelsestraff. Sydsvenskan

Det är uppenbart att dessa människor kommer från den islamiska världen.
World Daily via Angantyr:

En palestinsk flicka som blev våldtagen av sina två bröder blev senare mördad av sin egen mor - trots att hennes dotter var ett oskyldigt offer.

Modern kommer att bli dömd om två veckor, men ett hårt straff är inte förväntat.

Uppgifter från domstolen visar att Rofayda Qaoud blev våldtagen av sina bröder, Fahdi, 22, och Ali, 20, i ett sovrum de delade i familjens hus i staden Abu Qash på Västbanken. När hennes mamma upptäckte att hon hade blivit gravid, insisterade hon på att hennes dotter skulle begå självmord och köpte till och med en rakkniv så hon kunde skära av sina handleder. När dottern vägrade tog Amira Abu Hanhan Qaoud saken i hennes egna händer och mördade Rofayda för att återupprätta familjens "heder".

Bilden är från artikeln "Honor Killing is Absolutely Islamic!" på bloggen Islam Watch som skrivs av ex-muslimer.

Inte ens på vikingatiden hände sådant hos oss här i Norden. Hur många generationer kommer det att ta innan dessa människor blir civiliserade? Missförstå mig inte, det kan gå på ett par generationer, men då krävs verkligen att de upptäcker att de lever på 2000-talet och inte på 600-talet.

4 Kommentarer:

Knute sa...

Hur mycket av problemen med invandringen beror på islam?
Ett intressant inlägg:
Ulla Lauridsens blog:
Om indvandring - i USA

Knute sa...

Angående föregående kommentar: bortsett från andra problem, så medför mexikanska invandrare inte religiöst motiverat hedersrelaterat våld.

Anonym sa...

Hur lång tid det tar att ändra... När jag pluggade antropologi så snackades det om doxa. Doxa är mycket djupa kulturella uppfattningar och som är mycket svåra att ändra. Ett exempel är synen på släktskap. Vi ser det som en självklarhet att ett barn är släkt med både sin mamma och sin pappa. Det finns andra kulturer där det är lika självklart att barnet bara är släkt med mamman eller med pappan.

För en enskild individ tror jag det är snudd på omöjligt att ändra doxa-uppfattningar. Ta som exempel att du skulle flytta med ditt barn till en kultur där doxa är att du som mamma eller pappa inte är släkt med ditt barn och fundera på hur många år du skulle behöva bo där innan du kände att du inte längre är släkt med ditt barn... troligen kommer du aldrig att kunna ändra dig på den här punkten, och då menar jag inte bara att intellektuellt ändra sig utan verkligen känslomässigt VETA att du inte är släkt med ditt barn.

När det gäller kulturer så ändras dom hela tiden, och just när det gäller doxa-uppfattningar så nämndes 2000 år. Alltså att det tar så lång tid att ändra doxa. Den siffran måste såklart ses som en approximation. Vissa uppfattningar ändras garanterat långsammare än andra och det beror säkerligen också på hur mottaglig en kultur är för förändringar.

När vi ändå snackar antropologi så var en annan sak som vi fick lära oss att kulturer inte blandas. När kulturer blandas så slutar det med att den starkaste kulturen "vinner" och den svagare kulturen utplånas och lämnar bara symboliska spår i den starkare kulturen (typ maträtter och sådana saker). För att anknyta till mitt exempel ovan om släktskap så existerar inte kulturer eller samhällen där vissa individer ser det som självklart att barn är släkt med både mamman och pappan och där andra individer ser det som självklart att barn INTE är släkt med både mamman och pappan. Gemensam doxa verkar vara någon slags mänsklig grundlag, och sedan kan politiker säga vad dom vill med att mångkultur är bra. Summa summarum är att jag tror, dvs inte tror, att dom som invandrar till Sverige någonsin kommer att ändra doxa och få samma doxa som etniska svenskar. Men deras barn och barnbarn kommer absolut att få samma doxa. På lång sikt kan dock vår doxa ändras genom invandring, och under vår tid av intensiv invandring så har vi ju en turbulent period när människor med olika doxa bor på samma ställe.

Knute sa...

Vmm, då var jag överoptimistisk om att det kan gå på ett par generationer.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.