28 september 2008

Tillgång och efterfrågan


Om du har en påse potatis som du är villig att sälja för 100 kr och jag tycker den är värd pengarna så gör vi affär. Om jag tycker det är alldeles för dyrt kan jag låta bli att köpa eller nöja mig med halva mängden och då blir det potatis över till någon annan också.

Från potatis till bensin.

Orkanen Ike orsakade stora skador på bl.a el-ledningar och fortfarande är en del raffinaderier i Texas utan ström.
Det har orsakat brist på bensin i hela Atlanta-området och flera bensinstationer måste stänga eftersom efterfrågan var större än tillgången.
Folk läste i tidningen och varnades på TV om att det skulle bli brist på bensin och vad gör man?
Naturligtvis åker man till närmaste bensinmack med alla tomma reservdunkar man har, fyller dem samt alla bilar man äger.
Även om man har två tredjedelar kvar i tanken fyller man upp för säkerhets skull.

När det finns lite av en vara höjs priset, eller hur?

....men Oh, nej, så får man inte göra när det gäller bensin. Då skriker folk att det är fel, att man utnyttjar människors beroende och att politikerna måste göra "något".
Det kallas för "price-gouging"; roffande , röveri och vår guvernör skrev just under en lag som förbjuder en bensinförsäljare att ta ut mer vinst än han hade tidigare.
Och det är anledningen till att det snabbare tar slut på bensinen vid flera mackar, att många kunder blir fullständigt utan och att vi får mer problem än om vi låtit bli att införa priskontroll.

Man löser i stället problemet genom att ge bensinstationerna fria händer att sätta det pris de vill.
När priset bli så högt att det svider väntar folk med att fylla upp andra-bilen, åker med kompisen till jobbet, låter bli att fylla reservdunkarna, åker buss eller stannar hemma.

När efterfrågan minskar hinner tankbilarna med att transportera bensin till området och när pumparna är fulla sänker man priset för att locka till sig kunder igen.
Efter en tid går allt tillbaka till normalläge.

Visst, folk kommer att skrika när priset går upp till 8 dollar per gallon men det är ekonomisk okunskap som gör att politiker kortsiktigt kan vinna röster genom att lägga sig i tillgång och efterfrågan.
Om marknaden lämnas i fred använder folk mindre bensin och leveranserna når ut till fler.

Bilden tog jag i våras i Scipio, Utah.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte riktigt, utan bensin, ingen ekonomi etc.

Det är som att låta marknaden styra hur mkt vattnet borde kosta.


Om det nu vore en sådan brist på bensin i usa, så borde dom börja ransonera istället.

Berit sa...

Priset ransonerar! Samma sak med vatten, är det brist , höj priset !

Anonym sa...

Har tänkt efter, du har faktiskt helt rätt.


Dom hade brist på vatten en sommar i Halmstad, folk vattnade på endå, deras gräsmattor fick ju bara inte dö. Som tur var så hade dom räknat fel på hur mkt vatten som saknades. Hade dom höjt priset på vattnet i den situationen så hade dom ju inte vattnat gräsmattorna mitt i värmeböljan.

Så tänkte jag ialf. Det verkar ju självklart.

Berit sa...

Ditt exempel får mig att tänka på vad som hände i Chartotte, NC.
Befolkningen där var duktiga på att spara vatten under torkan förra sommaren och skar ner till en tredjedel av tidigare förbrukning.
Kommunen fick därför inte in tillräckligt med pengar i vattenavgifter och i stället för att göra nedskärningar i sina kostnader höjde man i stället priset på vatten.
Så kan det också gå; man straffar folk för att de är duktiga!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.