10 oktober 2008

Valets vinnare: Österrikes frihetliga parti FPÖ

Jörg Haider har omkommit i en bilolycka. Han var guvernör i Kärnten och ledare för BZÖ, Förbundet för Österrikes framtid.

Haider förlorade kontrollen över sin bil då han blev omkörd av en annan bil. Han körde av vägen och bilen rullade runt flera gånger. Ett politiskt attentat? Det skulle vara intressant att veta vem som körde den andra bilen.

De två "rasistiska" (läs: anti-islamiska) partierna, FPÖ och BZÖ, fick 30 % av rösterna i valet. Detta är glädjande eftersom de kan tvinga fram en folkomröstning om EU:s nya konstitution, Lissabontraktaten.

Bild: FPÖ-politikern som åtalades för att hon kallat Muhammed för pedofil, samt blev dödshotad av islamister. Sanningen är illa tåld.

Kanske jag var för snabb med att ropa hurra över framgångarna för FPÖ, Österrikes frihetliga parti. Partiet har lierat sig med Irans regim och motsätter sig sanktioner för att stoppa dess kärnvapenprogram.

Inrikespolitiskt verkar FPÖ okej och vill stoppa islamiseringen, men är tydligen utrikespolitiska idioter. Till skillnad från Belgiens Vlams Belang som är Israelvänliga och faktiskt har många judiska väljare i Antwerpen. Eftersom muslimer förföljer judar är det inte konstigt att de söker sig till ett anti-islamiskt parti. Men FPÖ i Österrike verkar ha en bit kvar på vägen till att begripa de stora skiljelinjerna, annars skulle de inte stödja Iran mot Israel. Förmodligen dröjer det sig kvar en hel del antisemitiska konspirationsteorier i partiet.

sds sds sds svd

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Det som aldrig skrivs angående Haider, men som är högst väsentligt.

Jörg Haider var inte bara främlingsfientlig,utan han motarbetade Kärntens slovenska - märk väl - ursprungsbefolkning. Med sin populistiska politik kunde han så gott som ostört fortsätta med germaniseringen som spritt det tyska språket österut och söderut i sekler. I Kärnten kunde han just för det ändamålet husera fritt.

Knute sa...

Nationalismen plågar fortfarande folk i de där trakterna. Under Habsburgtiden var ju befolkningen blandad. Sedan århundraden bodde många tysktalande i Slovenien. Jag spekulerar i om det kan vara hämndbegär för att de tysktalande blev utkörda ur Slovenien som gjorde att Haider motarbetade Kärntens slovenska befolkning?

Knute sa...

Från Hodjas blog:

Valet var knappt över förrän det stod klart att de två "rasistiska" (läs: anti-islamiska) partierna, FPÖ och BZÖ, stormar framåt och tillsammans kommer att få 30 % av rösterna - även om de inte är rumsrena. Österrikes socialdemokrater, SPÖ håller precis ställningen, men det positiva här är att till skillnad från våra egna suicidalakrobater är de österrikiska vid sina fulla fem och därför EUSSR-motståndare. ÖVP - Österrikes svar på våra skummjölkskonservativa och Venstre [liberala] - är liksom dessa lallande EUSSR-dyrkare och får massiv nedgång. Det går rykten om att en ny regering blir tvungen att hålla en folkomröstning om Konstitutionstraktaten Lissabon-traktaten. I så fall förväntas ett rungande Nein! -- "Krone" följer saken. Stay tuned...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.