25 september 2008

Vapenstaden Kennesaw


Jag bor i en förstad söder om Atlanta men har släktingar norr härom i en annan förstad, Kennesaw.
Kennesaw har under de senaste 25 åren vuxit från 5000 invånare till närmare 30.000. En tillväxt så stor och snabb brukar alltid ge en avsevärd genomsnittsökning av antalet brott.

1982 instiftade man en stads-regel som beordrade alla hem i Kennesaw att ha ett vapen i huset. Fast folkmängden på den tiden var liten hade man en brottsstatistik som var bra mycket högre än landets genomsnitt.
Vapenmotståndare skrev brinnande artiklar om hur man var säker på att osämja mellan grannar skulle sluta i dueller och att staden skulle bli "mordhuvudstaden" i landet.

Verkligheten visar emellertid att kriminaliteten överlag har sjunkit i Kennesaw, trots att folkmängden ökat, och är nu under genomsnittet och en av de allra lägsta i hela atlantaområdet. Man har inte heller haft något mord på 25 år!

Jag vet att mina släktingar, trots den regel som instiftats, inte har något vapen i sitt hus men de har inte heller någon skylt på dörren som säger:
"Detta är ett vapenfritt hus"

Alla skolskjutningar som förekommit har skett just på de platser som man kallar "vapenfria zoner".
Cho Seung-Hui mördade 32 och skadade ytterligare 15 innan han sköt sig själv.
Jag är säker på att flera av dessa 47 offer skulle ha önskat att de haft ett skjutvapen tillgängligt.


En tanke som dykt upp under tiden jag tagit del av fakta om brott.
Finns det någon utredning som tittat på sambandet mellan brott och kommunala transportmedel?
Rent logiskt borde det förhålla sig så att antalet brott ökar i områden där det är billigt, snabbt och enkelt att röra sig mellan olika förorter och stortstadsområden och samtidigt kunna försvinna i mängden och förbli anonym.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar rimligt att kriminaliteten minskar om det inte är förbehållit brottslingar att ha vapen. Något för sverige och EU att titta på.

Anonym sa...

Utan att vara alltför rasistisk undrar jag hur många araber som bor i denna stad?
Förvisso har Sverige fått de arabiska bottennappen (jag bor i Malmö så min referens ang hur de beter sig härstammar härifrån), men våldsanvändande i denna kultur skiljer sig ju i stort från västvärlden.
Vågar vi beväpna ett helt community araber och somalier?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.