11 oktober 2008

Propaganda mot entreprenörsanda

Det går en fantastisk film på biograferna, ett riktigt mästerverk, Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick". Döm då om min förvåning när jag läser en recension i fackförbundstidningen Kommunalarbetaren som fullständigt sågar filmen, med överskriften "Propaganda för entreprenörskap":

"Maria Larsson vinner en kamera på lotteri. Trots slitet med hem och barn blir hon med tiden en allt bättre fotograf. Maken är alkoholist, hustrumisshandlare och socialist, innan han startar ett företag. Sedan lever de lyckliga i alla sina dagar.

Sensmoralen är att kollektivism och politiska visioner är föråldrade dumheter. Genom hårt arbete och lite entreprenörsanda kan individen lyckas i livet."

Sån smörja tvingas ärliga och hårt arbetande kommunalarbetare läsa. Politiska visioner? är det att supa och leva på socialbidrag och misshandla frun? Alternativt röka hasch eller tugga khat och leva på socialbidrag och misshandla frun osv.

Recensenten Erik Hjärtberg menade att vara ironisk men jag tar honom på orden. Kollektivism och socialistiska utopier är föråldrade dumheter som leder till misär. Journalisternas hjärntvätt av svenska folket ändrar inte på detta faktum.

Hjärtberg är för övrigt verksam i Syndikalistiska Ungdomsförbundets Propagandakommitté. Det skulle inte förvåna mig om han är representativ för Sveriges journalistkår. Förmodligen har han gått på Journalisthögskolan, den så kallade Kommunisthögskolan.

11 Kommentarer:

Berit sa...

Det vet du väl att det bara är duktigt att vinna på lotteri , den andra biten, att lyckas genom hårt arbete är utsugning av de fattiga. Hon tog väl betalt för korten?

Anonym sa...

A propos kultur: Snaphanen tipsar om vad österrikiska Die Presse tänker om Nobel-priset i litteratur, som ju gick till Monsieur Jean-Marie Gustave Le Clézio. Sett från Wiens horisont var detta helt normalsvenskt. Parfümierter Sozialkitsch:

"Svenska Akademins inskränkthet kan man alltid lita på. I god ordning har Engdahl och de övriga svenskarna nu gett årets nobelpris i litteratur till en vittberest fransman. Denne flitige skribent är notabel genom att inte alls vara notabel utanför Paris, trots att han under 35 år har producerat fin och korrekt litteratur, i vilken han hårt kritiserar det kapitalistiska västerlandet men samtidigt framställer olika exotiska kulturer som naiva men lyckliga. En mönster-svensk."

Anonym sa...

Obamas magi enligt Kimberly Strassel i WSJ, lördag.
För att jumpstarta ekonomin ska han höja skatten på de företag som nu lider av den finansiella tsunamin, USAs småföretagare,landets största arbetsgivare.
Obama ska ge 95% av amerikanska arbetande familjer skattelindring. 40% av dessa betalar nu inte skatt. Vad han menar är att han ska tilldela 40% socialhjälp. Det är ok, men varför kallar han det skattelindring.
Han är emot fri handel och Nafta.

Berit sa...

Dessutom har USA redan nu den näst högsta bolagsskatten i världen och därför har så många flyttat sina verksamheter till andra länder. Fler företag kommer att flytta om Obamas skatt införs vilket ytterligare ökar arbetslösheten.

Sveriges enda "livboj" är att man har relativt låg bolagsskatt.

Anonym sa...

På båda sidan Atlanten föreligger det kanske ett förakt för knegare och entrepeneurskap... vilka gör det möjligt för
författare som Le Clezio att skriva. Det demokratiska partiet i USA och dess ledare representerar allt mindre produktionssidan och dess arbetare. Många av dess välbeståndna ledare lever av rikedomar hellre än arbete.

Berit sa...

Du har hört uttrycket "Limousine-Demokrater", eller hur?

Anonym sa...

Nobelpriset är totalt strunt, ges uteslutande till en massa folk som sitter och upptäcker snarare än uppfinner. Det är förvisso inget fel i att upptäcka, men för att kunna göra det måste det till uppfinningar att upptäcka med.

Anonym sa...

Jag har inte hört uttrycket. Klart är att det finns minst lika många limousine politiker bland demokraterna som bland republikanerna....
Att länken till Main Street fattas demonstreras i finanskrisen.
Palins populäritet beror nog till stor del på att hon ses som en del av Main Street till skillnad för de som aldrig checkat ut
på snabbköpet som äldre Bush, klipper håret för 400 dollar som Edwards,....

Anonym sa...

Tag inte Obamas ord för fakta. Hans kampanj räknar med att lyssnarna inte närmare undersöker hans refränger.

Läs mer i WSJ om hur Obamas 95% skatte minskning är en socialhjälpsreform som kommer att mer skada än hjälpa medelklassen. Den reintroducerar socialhjälp i stor skala och samtidigt som den kommer att öka skatt på mindre företagare som utgör USAs största arbetsgivare.

http://online.wsj.com/article/SB122385651698727257.htmlOpinion: Obama's 95% Illusion

Berit sa...

Du har alldeles rätt Eva, hans "reform" är välståndsutjämning (socialhjälp) i våldsamt format.
Mer än en tredjedel av alla hushåll betalar ingen skatt alls men kommer att få en återbetalningscheck på posten.
Hur kan man minska skatten för 95% av alla hushåll när närmare 40% inte betalar någon skatt?
Vad som är ytterligare förvånande är att McCains kampanj inte ställer Obama till svars för de blå dunsterna.
Din länk fungerar inte men här är en annan om samma sak.

Vill du skicka mig din e-mail adress?

Berit sa...

den publiceras inte!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.