29 oktober 2008

Argentina blir Obamas förebild?

Argentinas president, Cristina Kirchner, tänker nationalisera de privata pensionsfonderna i Argentina, ca. 30 miljarder dollar. Alla dessa pengar kommer sedan att tillhöra staten.

Kirchner kommer inte att få några problem att genomföra stölden eftersom hennes parti, Peronists, har majoritet i landets kongress. Vi riskerar samma öde i USA om Obama blir president eftersom Demokraterna också får majoritet.

När Argentina fick slut på pengarna 2001 skyllde regeringen på marknaden och ökade sitt inflytande i ekonomin.

De har infört priskontroll, underlåtit att betala sina skulder, lagt beslag på dollarkonton i bankerna, devalverat sin valuta, nationaliserat företag och infört nya skattesatser för att göra samhället mer "rättvist".
"Europa står inför en större finansiell kris än den som har drabbat USA," skriver
document.no.

"Orsaken är enorma lån till så kallade 'emerging markets', dvs. Östeuropa, Latinamerika och Asien. Det är tal om finansiellt sammanbrott à la Island. Österrike har lånat ut motsvarande 85 procent av BNP, Schweiz står inne för 50 procent av BNP, Sverige för 25 procent, Storbritannien för 24 procent och Spanien 23 procent.

EU-länderna som står utanför euro-zonen utsätts nu för valutaspekulation och försöker att skruva upp räntan, men har inte en ekonomi som kan försvara räntor på 11 procent. Om valutan i Ungern och Rumänien kollapsar kommer det att inverka på euro-stabiliteten, då dessa valutor är bundna till euro inom en viss kurs.

En ringa tröst är det att Ryssland har det lika illa. Värdens tredje största valutareserv på lite över 500 miljarder dollar är likväl inte större än det oligarkerna har lånat. Nästa månad förfaller 47 miljarder dollar. Moskva försvarar rubeln genom att sälja dollar, men förlorar 15 miljarder dollar i veckan.

Storbritannien har lånat ut 329 miljarder dollar till Asien. Brittiska pensioner är utlånade till vietnamesiska obligationer och indiska stålmagnater. Vad kommer att hända när britterna upptäcker vad som har skett med deras pengar?"

Min kommentar: Sverige har lånat ut en fjärdedel av sin totala ekonomi, BNP. Vad kommer att hända med
våra pensioner?

Läs vidare:
Kris och konspiration

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.