03 oktober 2008

Finanskrisen och konspirationsteorierna


Finanskrisen i USA har utlöst en våg av antisemitism, kan man läsa i Svenska Dagbladet. Skulden för finanskrisen läggs på det judiska folket.

Det är inte sant att bankirer och finansmän är judar, varken Rockefeller eller J.P. Morgan, eller knappt ens Rothschild. Så
se upp för dem som kallar icke-judar för "judar" i ett försök att sprida hat och ge judarna skulden.

Sen är det en annan sak att finanskrisen kommer att göra vissa ännu rikare, den konspirationen kan mycket väl vara verklig. Men om någon av aktörerna skulle vara jude är ovidkommande, i de kretsarna är det ren och skär materialism som gäller och människor är utbytbara, det är pengarna som styr, makt och pengar.

Ett tecken på att finanskrisen mer eller mindre medvetet kan ha manipulerats fram är att tillväxten i världsekonomin i själva verket är hög. Även i USA, vilket
McCain påpekade. Å andra sidan är kriser något man får räkna med i marknadsekonomin, de är historiens svallvågor.

Det känns som att ropa i öknen att skriva sådant här. Efter att islam gjort sitt intåg i Väst har judehatet återkommit, socialister och nazister och islamister förenade i en mobb mot sina inbillade fiender.

Conspiracy theory faults Jews for Lehman Brothers' collapse

16 Kommentarer:

Knute sa...

Att tjata om att judarna skulle vara så framträdande i finansvärlden handlar inte bara om att utse dem till syndabockar när ekonomin går dåligt. Det är också ett sätt att trösta sig med en pseudo-förklaring när marxism och andra ideologier inte räcker till.

Jag nämnde bankirfamiljen Rothschild därför att de ofta får stå som symbol för judiska bankirer. Att jag skrev att de inte är judar kanske var provokativt, men det var för att poängtera att deras eventuella judiskhet är ovidkommande. Det är viktigare att titta på vad de och de andra bankirerna sysslar med.

Än sen då om de håller ihop inom familjen? Det innebär inte att alla judar håller ihop. Eller att de stöder Israel. Alla dessa judeteorier står mig upp i halsen så ni får ursäkta mig kära läsare om jag inte publicerar era kommentarer.

Anonym sa...

Om vi nu ska sänka nivån till jude-inte-jude så skulle jag vilja ställa frågan: Vilken skulle ni judehatare helst ha till granne?
En troende judisk familj eller en troende muslimsk familj?
Vem skulle ni få minst problem med?
Eller:
Vilken "ras" (förlåt nivåsänkningen i inlägget!) har tillfört världen mest, judar eller muslimer?
/E

Knute sa...

Hej Kurtn, du har skickat två kommentarer som jag avvisade av de skäl jag skrev ovan. Du skriver bland annat:

"Om du nu drar upp antisemitismen så ta då också den någorlunda seriösa debatten om den, varför den uppstod osv.
OM det står dig upp i halsen, så ta inte upp ämnet."

Svar: den "någorlunda" seriösa debatten har fel utgångspunkter och därför vill jag inte delta i den.

Rätt utgångspunkt är att analysera finanskrisens orsaker. Antisemitismens orsaker får vi ta en annan gång.

Knute sa...

Det finns många judar på Wall Street och i Hollywood, än sen då? Bättre att gå in på vad de enskilda politikerna haft för sig och deras förbindelser med olika bankfolk. Sånt är intressant, det är fakta.

Jag brukar läsa den danska bloggen Euromed som har en märklig blandning av mycket intressanta fakta och konstiga konspirationsteorier. Jag får den känslan att konspirationsteorierna bara är något slags pynt på verkligheten som vi lika gärna kunde vara utan. Bilderberggruppen, Illuminati, den nya världsordningen, globalismen och allt det där. Men fakta är intressant. Vad är sanningen om hur världsekonomin fungerar?

Knute sa...

http://euro-med.dk/

Kanske något för dig, Kurtn?

Anonym sa...

Rent allmänt om konspirationsteorier...
I vissa fall beror skeenden faktiskt på att konspirationer förekommer eller förekommit.
Så om saken nu skall debatteras så kan ju även dessa teorier beredas utrymme. I varje fall är de mer relevanta till ämnet än frågan om vem man vill bo granne med.
Men OK, inte på eran blogg om ni bara vill torgföra den uppfattning av verkligheten som ni anser vara den riktiga.

Anonym sa...

Om Kurtn vill att bloggägarna skall sprida uppfattningar som de inte delar så kanske Kurtn som motprestation kan göra detsamma.
Skämt åsido, hur i h-e kan man tro att någon startar en blogg för att argumentera mot sin egen övertygelse?

Anonym sa...

I amerikanska media har det inte sagts något om antisemitism utlöst av finanskrisen. De enda artiklar jag har sett med judisk anknytning har varit en tillbablick på familjen
Lehman som startade Lehman Brothers. De hade inte längre nämnvärt inflytande över banken.
Antisemitism på nätet är inte något nytt,men tydligen värt att kommentera för SVD.

Anonym sa...

Lasse,
Naturligtvis förstår jag att en bloggägare vill sprida sin uppfattning och det tycker jag är bra, ju fler uppfattningar som kommer fram och sprids, ju större valfrihet ges läsare att bilda sig en uppfattning.
Så det handlar inte alls om attt bloggägaren skall argumentera mot sin egen uppfattning!
Men visst blir en blogg rätt tråkig och intetsägande om det inte förekommer debatt på kommentarsnivå, där också avvikande eller kritiska åsikter får komma till tals?
Och bloggägaren kan ju alltid 'vinna', antingen genom att blockera kritik, eller genom vettig argumentation, tillsammans ger ju dessa två alternativ rätt skötta ett alltid vinnande koncept.

Rubriken i detta specifika fall heter faktiskt 'Finanskrisen och konspirationsteorierna'
Och i begynnelseinlägget uppgavs en i sammanhanget viktig, men felaktig uppgift, som sedermera friserades lite.
Betr. materialism som nämndes där förresten, så är det nog makt som eftersträvas, inte materia (som aktörerna nog har tillräckligt av)!

Anonym sa...

Anledningen till att det var mer judiska familjer i finansvärlden var att många andra yrken inte var tillgängliga för judar. För att läsa medicin var det till 19a65 en gräns att inte fler än 10% av en klss fick vara judar. Johnson tog bort den gränsen 1965 med the Health Professions Act.När meriter låg till grund för intagningen ökad många klasser till över 30 procent judar.

Anonym sa...

Jag tror att konspirationen i själva verket består i att Saudierna utnyttjat sin ekonomiska makt för att tvinga fram den ekonomiska krisen.
När krisen blivit ett faktum relanserar man idén om att det är judarna som ligger bakom allt.

Klart som korvspad kurtn!

Anonym sa...

LP,
Intressant teori.
Kan du utveckla den lite mer?
Jag tror säkert du får göra det utan att bloggägarna griper in....

Anonym sa...

lp tar upp Saudi.
Utmärkt.
Man kan nog misstänka att väst, främst iaf, köper råolja för tämligen ansenliga belopp varje år. Man kan också misstänka att saudierna inte samlar på pengar a la farbror Joakim i ett stort valv, utan köper in sig på lämpliga områden, något som sannolikt ger ett visst inflytande, någonstans..
Var kan man hitta information om detta? Det rör ju sig om otroliga belopp, varje år! Allt kan ju inte gå till guldkranar i badrummen?
Dessa summor måste ge stort inflytande i styrelserummen och då förmodligen via långa länkar som förhindrar att Saudi direkt knyts till inflytandet.
Kriser som denna vet man ju används alltid av de som har stålar att köpa billigt, (W Buffet..) grunden för ALL affärsverksamhet.
Vill inte ta konspiration i min mun men varthän går alla dessa oljeinkomster? Knappast till ett svart hål likt skattemedlen utan sannolikt till synnerligen medvetna investeringar som lönar sig för dem i framtiden, på "något sätt". (men inte för oss..)
Saudi betalar ju även för islams utbredning, moskeer i Sverige t ex. Ett exempel på "framtida investering"?
Och vi spelar bara med, ett medvetet handlande av våra politiker..
/E

Knute sa...

Naturligtvis är det inte bara pengar som är drivkraften, tack för påpekandet Kurtn. Jag lägger till orden pengar och makt i inlägget.

Anonym sa...

Ja, för vem vågar lägga skulden på Bill Clinton? Men vem var det som såg till att kraven på att få ett fanny may eller freddy mac-lån reducerades till att varje kreditovärding amerikan kunde flöda över den amerikanska hus-marknaden och skapa värdens största pyramidspel? Jo, Bill Clinton.

Anonym sa...

1992 Kongressen utövade tryck på FAnny och Freddie att öka lån till låntagare med låga och moderata inkomster.
1996 Hud stipulerar 42% av lånen till ovan.
2000 Målet 50%
2005 Målet 52%
1996 HUD begär att 12% av dess lån ska gå till låntagare med mindre än 60% av medelinkomsten i området, 20% 2000, 22%
2005, 28% 2008.
Fanny och Freddie mötte målet varje år mellan 200 0ch 2005. Miljarder dollar med mindre än 10% handpenning.
Siffrorna från How Government Stoked the Mania av Russell Roberts

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.