10 oktober 2008

"Fri" Sjukvård

När Hillary tillsammans med Bill försökte reformera sjukvården i USA gick hon på en nit.
Landet var inte moget för att lägga över ansvaret för en så stor och viktig faktor i människans liv på ytterligare en ineffektiv, statlig jättebyråkrati.
Nu görs frågan aktuell igen i den pågående president-tävlingen.

När regeringen bestämmer över hälso-och -sjukvården bestämmer den över ditt liv och det går stick i stäv med amerikanens känsla för frihet.

Enligt Konstitutionen har vi rätt att bära vapen, religionsfrihet och yttrandefrihet.
Alla dessa rättigheter kan vi åtnjuta utan att det kostar andra människor någonting. Vi kan be till vår gud, köpa ett vapen och klaga över politiker utan att någon annan människa behöver betala för det.

Icke så med sjukvård! Om vi ser sjukvård som en Rättighet och inte som individens Skyldighet tvingar vi andra människor att betala för oss och att avstå från sin tid och sin egendom för vår skull.
Ingenstans står det skrivet att bara för att vi föds har vi Rätt till någonting som andra ska tvingas att ge till oss. Vi har ingen Rätt till utbildning, bekväm ålderdom eller till något annat som andra människor åstadkommer genom sin svett och arbete.

Jag kan höra flera av er muttra nu att det är klart att "sjuka människor ska ha hjälp, man kan ju inte låta dem plågas. Det är en social medmänsklig rätt, det handlar om solidaritet, och vi är skyldiga att ge dem det."

Visst, och alla människor i detta land har den möjligheten. Alla kan uppsöka ett sjukhus utan att det kostar dem något, det är lag på att de ska behandlas. En av våra bästa vänner är läkare på olycksfall här i stan och han berättar ibland fasansfulla historier om hur människor utnyttjar samhället.
Jag hävdar att om vi har Rätt till sjukvård ska vi också har lika rätt till föda, kläder och bostad. Jag skulle också kunna kräva att få fri transport till mitt arbete annars kan jag inte dra mitt strå till stacken.

Ligger ansvaret för min hälsa för mig som individ eller är det andra människors skyldighet att betala för mig?

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Har alla rätt att i USA få akutvård på sjukhus?
Enligt svenska media tar man bara emot de som kan betala för sig och ofta läser man i tidningarna hur fattigt folk ligger och dör utanför sjukhusen. Stämmer inte detta?
I och för sig borde jag ha lärt mig att läsa svenska tidningar kritiskt men ändå?

Berit sa...

Ja Lasse, ingen kan nekas behandling vid akutmottagningarna på sjukhus.
Det utnyttjas till bristningsgränsen av illagala såväl som av sådana som inte alls behöver akutvård. Man går till akuten för snuva och ont i huvudet.
Om man bryr sig om sin hälsa och har dåligt med pengar har alla stater många gratisprogram där man kan kontrollera blodtryck, kolesterol, PSA, bröstcancer.
Det finns också basförsäkringar för 100-150 dollar per månad.
Jag undrar om svensken vet hur mycket av hans skatt som går till sjukvården samt att man ändå måste betala extra vid varje läkarbesök?

Antar att media känner sig skyldiga att försvara det svenska sjukvårdssystemet med sina långa väntetider, bristfällig åldringsvård och ständig omsättning på läkare, samt bristen på sådana. Man kan inte få kvalitet om man inte tillåter konkurrens.
Man försöker försvara det svenska systemet genom att i vanlig ordning klaga på USA.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.