15 oktober 2008

Girighet, behov och pengar

En av de mest använda vapnen i politiska meningsskiljaktigheter är Välståndsavund och man utpekar företagsledare som de mest giriga, onda människor som finns eftersom de tjänar 100 till 200 gånger så mycket som en vanlig arbetare.

Girighet definieras som "en självisk och överdriven önskan om mer än vad som är nödvändigt."
Vad som är nödvändigt är inte alltid så lätt att definiera. Är det nödvändigt med en diskmaskin, mobiltelefoner, microvågsugn...?Är de lyxprylar eller något man verkligen behöver?
Mormor klarade sig ypperligt utan, och så gör de flesta människor på jorden.

"Självisk" är enklare att diskutera. Det är den mänskliga motivationen till att saker och ting görs. Ett exempel:
Det är underbart att fiskare i Alaska tar sig tid och riskerar sin liv i det kalla Berings-sund för att fånga krabbor men de gör det inte för att jag ska bli glad utan därför att de vill tjäna pengar. Hur mycket krabba skulle det finnas om det bara berodde på mänsklig kärlek ?

Vi angriper företagsledare för att de tjänar så mycket mer pengar än genomsnittsarbetaren men låt oss titta på andra namn på Forbes' 100 Kändislista.
Klagar någon över att Oprah Winfrey tjänade $260 million och hennes kameraman bara 100,000 dollar?

Bland dem som tjänar hundra och ibland tusen gånger så mycket som de som arbetar för dem, återfinner vi Steven Spielberg ($110 miljoner), Tiger Woods ($100 miljoner), Jay Leno ($32 miljoner) and Dr. Phil ($30 miljoner). Enligt Forbes, tjänade 10 kändisar och idrottare i genomsnitt 116 miljoner dollar medan de tio högst betalda företagsledarna hade ett genomsnitt på 59 miljoner.

Ett exempel till:
När Jack Welch blev General Electric VD år 1981 var företaget värt ca $ 14 miljarder. Genom att anställa och avskeda, köpa och sälja vände Welch trenden och när han gick i pension 20 år senare, var GE värd nästan $ 500 miljarder. Vad är en VD värd för en sådan prestation? Om Welch betalats bara hälften av en procent av GE: s ökade värde, skulle hans totala ersättning ha uppgått till nästan 2,5 miljarder dollar, i stället för några hundra miljoner som han faktiskt fick.

Hur kommer det sig att vi spyr så mycket galla över de som skapar arbetstillfällen för oss, men inte höjer på ögonbrynen över "girigheten" hos de som bara underhåller oss?

Från en artikel av Walter Williams

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.