02 oktober 2008

Hellre den flygande halländaren


Utrikesminister Carl Bildt jämför Putin med Hitler! Och precis som på 1930-talet anses kritik av diktatorer olämpligt. Förre utrikesministern Jan Eliasson hötter med fingret. Eliasson har de gängse vänsteråsikterna så låt er inte luras av hans bistra charm (bilden.) Det är samma gamla vanliga strutspolitik som gäller.

Carl Bildt har dessutom haft oförskämdheten mot Putin och hans medlöpare i väst att besöka Ukraina i sällskap med svenska kungaparet.

Hur farlig är Putin?
Jihad i Malmö tipsar om en intervju med filosofen Glucksmann:

Kriser i världen är i Rysslands intresse, eftersom de gör att priserna på gas och olja stiger. Ryssland är som Saudiarabien - lever av sina naturresurser men utvecklar inte sin industri, det är inte ett ekonomiskt mirakel som Kina. Rysslands får sin makt av att skada - ju mer problem i världen, desto starkare blir det.

Fråga: Förklarar detta Rysslands ovilja att finna en lösning på frågan om Irans kärnvapen inom ramen för 5+1 gruppen?

Glucksmann: Absolut. Rysslands styrka är beroende av tre saker: det faktum att det är världens näst största kärnvapenmakt, det faktum att det är den näst största vapenhandlaren, och det faktum att - tror de – dess energiresurser gör det möjligt att utpressa de moderna demokratiska staterna. Det är därför de satsar på sin kaospotential. De säljer vapen till Iran, Venezuelas president Hugo Chavez, Hamas, Hizbollah. Länder som liksom Ryssland gynnas av kriser har bildat en gemensam front.
Det är bara en fråga om månader förrän Iran är en atommakt. Landet har redan centrifugerat fram så mycket anrikat uran att det med lätthet kan tillverka en bomb.

* * *

"Wikipedia": Flygande halländare: person från Halland som ständigt sitter i ett flygplan mellan middagsbjudningarna med världens makthavare.

7 Kommentarer:

Anonym sa...

I debatten sa McCain att för honom representerade Putin tre bokstäver KGB. Endast i ett tal inför valet 2004 uttalade sig Putin att han styrde Ryssland i riktning mot fortsatt demokrati.Putin vann valet med 71 procent.I handling har han inte avvikit från sin karriär som KGB officer, den bana som han utbildade sig specifikt för.

Anonym sa...

Det var det dummaste!
Och "fisolofen" Glucksmannnnn har väl inget intresse av att svartmåla Putin, nej,nej...
Oreda i världen skapas av Bush o USA med folkrättsstridiga invasioner, bombningar o folkmord liksom av apartheidstaten Israel.

Anonym sa...

Det vore absurt att likna Putin vid Hitler. Den jämförelse som gjordes från svenskt håll gällde väl Tyskland vid början av världskriget, ställt mot Ryssland nu mot Georgien och andra gränsstater?

Krisen började mellan Georgien och Ryssland. Reflexmässigt kom alla skribenter till Georgiens stöd. Men var det verkligen så självklart? Jag har inte läst in mig på problemet, men vet i alla fall att relationen georgier versus osseter och abkhazer (versus ryssar) inte är okomplicerad.

Jag har ett allmänt intryck att kritiken mot Putin är för stark. Ryssland idag är ett mycket bättre land än Ryssland under Jeltsin (han avgick - helt oväntat - den 21 dec 1999). Och det beror inte bara på oljepriserna!

Knute sa...

Kofot har faktiskt fel. USA står för frihet och demokrati och ordning i världen på grund av sin finansiella (tills nu?) och militära styrka. Och Israel är en demokrati där de arabiska medborgarna har rösträtt. Alla palestinier på Västbanken och Gaza skulle vilja flytta dit om det gick för sig.

Anonym sa...

Yeltsin utnämnde Putin till primiär minister med hopp om att han med sin utbildning och bakgrund tillsammans med sina tal om demokratisk reform och närmande mellan ryssland och väst skulle reda upp ryssland och fortsätta på demokratins väg. Efter valet 2004, där två tredjedelar röstade mot Putin eller stanna de hemma, har han slagit in på en tolitär väg. Utan hämningar har han slagit ner all opposition och använt nyinförda lagar för att stabilisera sin position.

Anonym sa...

Avskaffa prästers pension = syndabockstänkande, sociala och hi skäl

Skrev arbetsmiljobrott (blogspot.com) grundlagen rätt religionsfientlig och man skulle införa offentligt religionsförbud (många goda argument)
Hur var det förr?
Företräda Gud och ens åsikter kommer från det högsta= rätt stor position (informationsfrihetslagen)
Ulvar i fårakläder står det ju också = hjälper dom?
Jag var svårt mobbad under grundskoletiden = det är en mentalitet av hysch, hysch och sopa problem under mattan (jfr arbetsbrottsundersökningar och alkoholism, hustrumisshandel och andra fega brott sas). Och dessa ska hjälpa...
Historiskt kan man ju öppna något gammal uppslagsverk och browsa gamla präster och deras insats= skit och skit igen
Skriver en bok och ger lite grann och diskussioner och webbdiskussioner etc
Bättre å lägga ner hela alltet
Och av ett tredje tungt skäl= varje samhälle behöver en syndabock (tänk i muslimska länder)
Med terror och annan “fara” som kan kanalisera vrede och egna känslor mot ett rättfärdigt ändamål.
Tungt och stort ansvar.

Anonym sa...

Ryssland är ett mysterium. Landet borde naturligtvis vara allierat med både USA och Europa mot islamismen. Ryssland har ju flera hundra mil av blodiga gränser mot islam. Hur kan Putin splittra motståndet på det viset och till råga på allt låta islamistiska terrorband från tjetjenien få fria händer mot kristna armenier ?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.