10 oktober 2008

Jean Moulin

Jean har övergett samarbetet på bloggen och startat eget som Pitbull utan läppstift.

Orsaken är att vi har olika syn i en del utrikespolitiska frågor. Den direkta orsaken - katalysatorn - blev kriget i Georgien.

Ett stort tack till Jean för alla spännande inlägg!

4 Kommentarer:

txtr sa...

Måste ha missat det, vad exakt var ni oense om? Finns väl inga tvivel om Rysslands imperialism i kaukasus?

Anonym sa...

Hinner inte skriva längre svar förrän i morgon eller på söndag.

Till Kafir således: hinner inte förklara nu.

Till Knute: tack för de vänliga orden.

Jag läser dagligen denna blogg och ofta, som idag, refererar jag till den i mina postningar.

Gått över till wordpress, men det är fruktansvärt krångligt jämfört med blogger.

Jäktig period i mitt liv, så jag hinner inte omregistrera mig på blogger förrän kanske i slutet av månaden.

Anonym sa...

Trist att Jean slutar på bloggen. Även om man inte är överens om vissa frågor inom utrikespolitiken så borde det väl i rimlighetens namn inte hindra de tre att skriva i samma blogg, men beslutet är förstås Jeans och bör inte ifrågasättas.

Anonym sa...

Kafir och Lasse, ett (långt) snabbsvar.

Tänk er om Georgien hade varit Nato-medlem och Ryssland invaderat, då hade USA och Ryssland befunnit sig i krig.

Invändning: om Georgien varit Nato-medlem, så skulle Ryssland inte ha invaderat. Möjligt, men inte säkert.

Kafir skriver om "Rysslands imperialism i Kaukasus". Jag tycker vi bör tala om rysk nationalism istället och de faror det medför att utmana denna.

När ryske premiärministern Viktor Tjernomyrdin medlade i Kosovo-konflikten på 90-talet tillsammans med Martti Ahtisaari, revolterade rysk militär och agerade självsvåldigt, om jag inte minns fel från en tv-dokumentär.

Har för mig att man rullade in i Kosovo med tanks och skapade grogrund för en militär konfrontation med Nato.

Om min minnesbild stämmer, så visar det hur potentiellt farligt det kan vara att utmana rysk nationalism - till och med när inga ryska intressen står på spel.

Hur mycket farligare vore det då inte när man utmanar legitima geopolitiska ryska intressen, som i fallen Georgien och Ukraina?

Observera: detta innebär inte att vi svenskar måste ge upp Gotland, eftersom det vore att desavouera legitima svenska geopolitiska intressen. Och för min del gäller alltid Sverige Först.

Rysslands vill inte annektera Georgien och Ukraina, såvitt jag vet, bara förhindra att dessa länder går med i Nato, som USA vill.

Jag anser inte att man bör ta risken av ett krig mellan Ryssland och USA genom att låta Georgien och Ukraina bli med i Nato.

Motsättningar mellan stormakterna kan uppstå av olika skäl, men dessa behöver inte leda till krig.

Har däremot ryska buffertstater ingått en militär allians med USA, så skapar detta en känsla av inringning, som kan ge ryska extremnationalister vind under vingarna och driva fram en militär konflikt.

Jämför med om Mexiko ingick i en militär allians med Ryssland eller Kina!

Jag tolkade vissa anti-ryska och pro-georgiska bloggningar av Knute och Berit som att de stödde USA i fråga om ett georgiskt och ett ukrainskt Nato-medlemskap.

Jag anmälde en avvikande uppfattning i kommentarerna, men insåg att det skulle se underligt ut om jag likt gubben i lådan alltid (eller för ofta) dök upp och protesterade mot mina bloggkamraters skriverier i utrikespolitiska frågor.

Vi hade redan fronderat i fråga om amerikansk Mellanösternpolitik, varför Georgien-konflikten blev den katalysator som Knute nämnde.

Vi hade helt enkelt för olika åsikter om internationell politik, så trots nästan total åsikts-
överensstämmelse om islamisering och massinvandring, så ansåg jag att det inte längre gick att hålla ihop våra lilla triad.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.