31 oktober 2008

Är det verkligen allas plikt att rösta?

Programmet 20/20 gick ut till en rockgala där mängder av unga människor var samlade.
Politiskt aktiva organisatörer passade på att registrera 100,000 ungdomar bland publiken och menar på att det är så viktigt att man lyssnar till de unga.

Men är det alltid en så god idé?
Vad vet egentligen den stora massan bland de som inte är riktigt torra bakom öronen? De som aldrig behövt försörja sig själva en enda dag i livet?

John Stossel gjorde ett reportage där han ställde enkla politiska frågor till ungdomarna och resultatet var skrämmande.
Mängder av de tillfrågade vet inte hur många senatorer landet har, hur lagar skapas och ändras, vilka visepresidentkandidaterna är, Roe v. Wade, vilken funktion the Supreme Court har....

De aktiva organisatörerna hävdar att :"Demokrati är inte att bara ge de högst utbildade i samhället rätt att bestämma. Demokrati är att ge varje individ en röst."

Men man kan fråga sig om det inte i stället vore bättre att INTE rösta om man är totalt oinformerad? Att man gör sina medmänniskor en tjänst genom att avstå?

Ekonom Bryan Caplan har skrivit "The Myth of the Rational Voter" och han fnyser åt tanken att det är allas "medborgerliga skyldighet" att rösta och att allmänhetens kunskapsnivå vad gäller politik är chockerande låg.

"Man kan lika gärna säga ätt det är vår plikt och rättighet att ge råd till en hjärnkirurg. Vi vill gärna tro att politiska frågor är mindre komplicerade än hjärnkirurgi men vissa av dem är faktiskt mycket svåra. Om man inte vet vad man talar om är det faktiskt bättre att lämna över saken till någon som vet."

Jag hoppas att alla informerade människor röstar. Jag hoppas också att alla är så självkritiska att de avstår från att rösta när det vet så ytterst lite.
Rätten att rösta är en allvarlig sak och det fungerar bäst om de som inte vet stannar hemma den 4 november.

.............................Om du tycker att regeringen skapar problem-------vänta till du ser deras lösning.

14 Kommentarer:

Anonym sa...

Sitter och kikar på Michael Moore´s "Slacker Uprising" (www.slackeruprising.com), där karln reser runt och delar ut nudlar och rena kallsonger till s.k. soffliggare vilka aldrig röstat - i utbyte mot att de lovar att göra det.

Anonym sa...

Kan faktiskt till viss del hålla med här.
MEN, detta med att 'begripa' är väl i det närmaste odefinierbart.
Jag menar, personen som röstar tycker säkert att den begriper vad den gör.

Kanske idè att införa något slags 'körkort' för väljare?

Eller varför inte ta oc damma ac korporatismen igen....

Berit sa...

Jag har tidigare lagt fram förslaget att alla myndiga får en röst var och sedan får man fler röster beroende på hur mycket skatt man betalar.

Anonym sa...

Här en artikel av Bryan Caplan från 2006, året innan han släppte boken.
Boken går antagligen djupare in i ämnet men här är artikeln iaf;
http://www.cato-unbound.org/2006/11/06/bryan-caplan/the-myth-of-the-rational-voter/

Anonym sa...

Fascism kallas det då. Att ge vissa mer röster än andra. Det är helt galet på alla sätt och vis. Då får de rika massor att säga till om och de fattiga inget. Hegemoni. Men man får vara rätt korkad att ens lägga fram det förslaget.

Putta

Knute sa...

Putta definierar fascism fel. Styrelseformer som betonar våldets rätt över demokratin och friheten kallas fascistiska.

Berit sa...

Om Putta betalar mer skatt än jag, tycker jag att det vore riktigt att hon också har mer att säga till om när det gäller vad pengarna ska användas till i samhället.

Anonym sa...

Det skulle ju betyda att man skulle köpa sina röster. Tillräckligt mycket pengar och diktatur. Nice. Helt vansinnigt. Men det är inte konstigt att sådant skrivs på den här bloggen.

Putta

Forestman sa...

Det tycker inte jag, Berit.

Finns ingen rim och reson i det resonemanget alls. Rätten att vara med och forma samhället ska utgå ifrån allas lika värde som människor, fan inte hur fet plånkan är.

Berit sa...

Forestman, tjockleken på plånkan bestämmer hur mycket skatt man TVINGAS betala. Kallar du det lika värde?
Om du tvingas betala mer än vad jag gör ska du inte ha mera inflytande över hur dina pengar används?

Jag vet inte hur mycket skatt svensken i genomsnitt betalar men låt oss ta en siffra ur luften: Du får en extra röst för varje 50,000 kronor du betalar i skatt, men du kan ända bli nedröstad av tre personer som inte betalar någon skatt alls.

Anonym sa...

Jag har med tänkt i dina tankebanor Berit. För som det är nu så röstas bara dom politik fram som kan ge mest bidrag. Dom lata röstar fram en politik som gynnar dom. Och som det verkar så är en majoritet av svenskarna tycka att den som har arbete är priviligerad.

Varför överröses inte min industri av arbetssugna, kanske är det för att det är för jobbigt att arbeta i skogen manuellt?

Svenskarna är det lataste packet på vår jord. Jag skäms för att kalla mig svensk.

Anonym sa...

Kalla dig inte svensk då och flytta.

Berit: Det där är klassisk gammaldags stockkonservatism. Inget gott skulle komma ur det. Människans lika värde ska genomsyra en demokrati inte ens tjocklek på plånboken.

Anonym sa...

Varför måste jag flytta, jag har familj och vänner här. Min släkt har funnits här sen 1600-talet. Jag tjänar inte mkt pengar, men det lilla jag tjänar det försvinner i skatter. Jag har ingen som helst möjlighet att påverka mitt egna liv. Jag äter sover, arbetar och betalar räkningar.

Att leva i Sverige känns som ett straff, får jag minsta möjlighet att lämna så lovar jag att jag gör det.

Jag tror att vi Sverige håller på att skapa en andra utvandring, vi ser ju redan hur företag har lämnat landet. Eriksson, Ikea, mfl.

Sverige har snart bara en enorm offentlig sektor kvar.

Anonym sa...

"Människans lika värde", bla bla bla. Såna uttryck använder folk som inte kan tänka, de plockar nåt som låter bra. Korkade människor resonerar i svartvitt.

En person en röst, bra princip. Men det finns ju problem: att en person som inte vet någonting och skiter i allt ska ha samma makt som en som är insatt och engagerad är naturligtvis inte rättvist.

Till bloggägaren: "Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur!" Jaharu. Här är fullt av Anonyma.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.