05 oktober 2008

Tro, hopp och pyromaner


Intressant artikel i Sydsvenskan om bränderna i Rosengård:

"I Rosengård bor åttatusen ungdomar. Vi har ett hundratal av dem under lupp. De andra har vi aldrig kontakt med – för det behövs inte!"

Säger polisen, vilket först låter betryggande på något vis, men vid närmare eftertanke, är inte hundra pyromaner väldigt många?

Rosengårdsungdomar säger att de vet vilka som anlägger bränder och kastar sten mot brandmän. "När jag ser dem hänga vid skolan vet jag att det kommer att hända."

Någon riktig förklaring till varför de tänder eld och kastar sten på brandmännen fick man inte i artikeln. Ungdomarna som intervjuades påstod att det var polisens fel. Men allvarligt, vilka gör sånt här?

En bra förklaring jag läste i bloggen Befria Media är att det är gäng med asociala värderingar, utan skötsamma kompisar som skulle kunna påverka dem eller tjalla för myndigheterna. Hjältar i varandras ögon, som krigar mot ett samhälle de uppfostrats att hata.

Jag minns ett TV-program som hette Tro, hopp och rånare: "Varför tror du det är så hög kriminalitet i Malmö?" tillfrågas en före detta butiksrånare som numera är socialarbetare (!). "För att det är så stora klasskillnader."

Snyft och snack och bortförklaringar, nej det beror på uppfostran. En fattig men hederlig familj med kristna värderingar fostrar inga butiksrånare. Det finns naturligtvis undantag, en svag personlighet kan hamna i dåligt sällskap. Men i huvudsak handlar det om vilka värderingar man fått med sig hemifrån.

Det är en himmelsvid skillnad mellan Sverige och Mellanöstern om vad som uppfattas som rätt och fel. I Koranen får man leta förgäves efter regler som att du ska inte ljuga, du ska inte stjäla, du ska inte döda. Inte heller finns den gyllene regeln om att det du inte vill att andra ska göra mot dig, det ska du inte göra mot dem. Kärlek och medkänsla betraktas som svaghet, det är den starkes rätt som gäller.

Nu invänder säkert någon islamförsvarare att det visst går att hitta moralregler. Men faktum är att om det på ett ställe står att du inte skall döda, så står det på tio andra ställen att du skall döda. Boken är totalt värdelös ur moralisk synpunkt.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr så saknas de värderingar du skriver om hos våra myndigheter idag. Många poliser och dommare saknar "rättsmedvetenhet" och skapar problem för föräldrar som försöker uppfostra sina barn. Staten är inte lösningen. Staten är problemet.

Anonym sa...

Trodde inte mina ögon när jag läste rubriken i Sydsvenskan: det är polisens fel att det brinner så ofta på Rosengård. Kollade allmanackan: nej, för fan, det är inte 01 april idag!

Anonym sa...

Hur kan man tycka att det är märkligt att polisen och brandkåren tar tid på sig att komma ut till bränderna på Rosengård?, Hur inspirerad kan man bli om man varenda gång man går till sitt arbete blir utsatt för stenkastning?
Och som föregående anonym skrev så har ju faktiskt brandkåren kört dit själv en gång i tiden, innan stenkastningen började.
Och att sen jämföra detta med att göra en utryckning till Falsterbo,
där man inte blir utsatt för stenkastning när man hjälper till, samt där det inte är anlagda bränder i samma utsträckning.
Men sen är det ju faktiskt ganska kul att läsa de spännande teorier som folket i artiklarna har.....

Anonym sa...

vems fel är det att det tar längre tid för brandkåren och ambulans att komma till rosengård och bara två minuter i falsterbo? Svaret är enkelt i Falsterbo är det ingen som kastar sten, som man bäddar får man ligga

Anonym sa...

När vi, lätt berusade på mellanöl, någon gång åkte fast med våra trimmade mopeder på cykel- och gångvägar så var lösningen att för de vuxna berätta "att vi har ingen ungdomsgård och ingenting att göra!".
Den förklaringen uppskattades varmt av alla eftersom våra ligistfasoner då rimligtvis kunde åtgärdas med mer skattepengar, en åtgärd som var enormt populär på min tid.
Självfallet visste vi att det var lögn och förbannad dikt men varför inte säga det som överheten vill höra?
Farsan, som kom ihåg sina egna tonår, lät sig förstås inte luras men det är en annan historia.

Anonym sa...

Såvitt jag vet förekommer inte den typ av 'okynnesbrottslighet' i Mellanöstern som förekommer i Sverige. (Jag säger okynnesbrottslighet eftersom jag menar sådan brottslighet som ej är behovsinitierad)
Det är f ö också rätt lugnt på stöld, rån o narkotikabrotts-fronten i mö, iallafall gulfstaterna.
Oavsett vad Koranen ev säger och inte säger, beror det nog närmast på att straffen är hårda.
Jfr Saudi med handkapning o halshuggning. Och i grannländerna är fängelserna inga rekreationslokaler precis.

I Sverige förekommer det naturligtvis också bland etniska svenskar en massa jävelskap typ misshandel, mm. Dock inte så mycket i grupp och av hat-natur i stil med vad våra pensionsräddare gör.
Samma här, straffen som utmäts är inte speciellt kännbara för förövarna.

Så, det har nog inte så mycket med koranen eller annan religion att göra, dels beror det på löjligt låga straff, dels när det gäller invandrare, att det är dräggen som dras till Sverige, de mer utbildade, kunniga och arbetsamma drar till länder där karriärmöjligheterna är större.
Vem f-n vill t ex lära sig svenska??

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.